Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2022 20:30
Čas čtení 1:15
Tereza Patočková

Vědci zjistili, proč jsou někteří lidé „magnetem“ pro komáry, zatímco jiní nemají jediné štípnutí

Vědci zjistili, proč jsou někteří lidé „magnetem“ pro komáry, zatímco jiní nemají jediné štípnutí
Zdroj: James Gathany, CDC, Public domain, via Wikimedia Commons
NEWS VĚDA ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Tvoje atraktivita pro komáry zůstává v průběhu času stabilní bez ohledu na změny ve stravování nebo návycích při péči o tělo.

Jak se ti už určitě mezi kamarády stalo, komáři neotravují každého z vás stejně. Vědci samozřejmě také vědí, že tyto bzučící prťouse přitahuje každý jinak, ale snaží se vysvětlit, proč třeba zrovna ty jsi pro komáry „magnetem“, zatímco zbytek tvé party vyvázne bez kousnutí. Informoval o tom server Scientific American

V nové práci publikované 18. října v magazínu Cell vědci naznačují, že rozhodujícím faktorem jsou určité tělesné pachy. Každý člověk má jedinečný pachový profil složený z různých chemických sloučenin a výzkumníci zjistili, že komáry nejvíce přitahují lidé, jejichž kůže produkuje vysoké množství karboxylových kyselin. Tvoje atraktivita pro komáry navíc zůstává v průběhu času stabilní bez ohledu na změny ve stravování nebo návycích při péči o tělo.

Doporučeno
Aktivistky, které polily obraz Van Gogha, u soudu trvají na své nevinně Aktivistky, které polily obraz Van Gogha, u soudu trvají na své nevinně 19. října 2022 18:28

„Proč jsou někteří lidé pro komáry přitažlivější než jiní, je otázka, kterou si klade každý,“ říká spoluautorka studie Leslie Vosshall, neurobioložka a odbornice na komáry z Lékařského institutu Howarda Hughese a Rockefellerovy univerzity. „Moje matka, moje sestra, lidé na ulici, moji kolegové. Všichni to chtějí vědět!“ Právě tento zájem veřejnosti vedl Vosshall a její kolegy k vypracování studie.

Anketa:
Do které skupiny spíš patříš ty?
Komáři mě nechávají žít.
Jednoho dne se na mě slítne celý roj a odnese mě za zvuku houslí do západu slunce.
Komáři mě nechávají žít.
29 %
87 Hlasů
Jednoho dne se na mě slítne celý roj a odnese mě za zvuku houslí do západu slunce.
71 %
214 Hlasů

Tým této odbornice zkoumal několik teorií, které mohly vysvětlovat, proč se komáři na některé z nás slétají více než na jiné, včetně jedné myšlenky, že na vině musí být rozdíly v krevní skupině. Podle Vosshall jsou však důkazy pro tuto souvislost slabé. Postupem času začala dávat největší smysl již dříve provedená studie, že hlavním lákadlem komárů musí být tělesný pach.

Aby na tuto otázku vědci odpověděli, shromáždili 64 dobrovolníků, které nechali nosit na pažích nylonové punčochy. Po šesti hodinách byly nylonky nasyceny jedinečným pachem každé osoby. Výzkumníci rozřezali nylonky na kousky a vložili je do uzavřené nádoby se samicemi komára Aedes aegypti.

Doporučeno
Soutěž o nejtlustšího medvěda zná vítěze. Váží enormních 635 kilogramů Soutěž o nejtlustšího medvěda zná vítěze. Váží enormních 635 kilogramů 14. října 2022 14:42

Zjistili, že pro komáry nejatraktivnější osoby produkovaly větší množství karboxylových kyselin ze své kůže, zatímco nejméně atraktivní osoby jich produkovaly mnohem méně. V potu můžeme najít z této skupiny kyselinu máselnou, která má ve vyšších koncentracích nepříjemný zápach.

Zpět
Sdílet
Diskuse