Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. října 2022 10:45
Čas čtení 0:45

ČNB vydá novou výroční bankovku. Jak bude vypadat a odkdy bude platit?

Kategorie:
News
Uložit Uložené
ČNB vydá novou výroční bankovku. Jak bude vypadat a odkdy bude platit?
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Tisícikoruna bude druhou oběžnou bankovkou s přítiskem, kterou ČNB vydá.

V roce 30. výročí vzniku samostatné České republiky vydá Česká národní banka (ČNB) tisícikorunovou bankovku vzoru 2008 s přítiskem na lícní straně, která připomene vznik měny a centrální banky České republiky. Vyplývá to z tiskové zprávy o emisním plánu do roku 2025.

Limitované množství bankovek

„Přítisk bude tvořit výroční logo ČNB a motiv tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993 odkazujícího na česko-slovenskou měnovou rozluku a kolkování československých bankovek. Přítisk, jehož podoba bude zveřejněna později, nebude mít vliv na hodnotu a platnost bankovky,“uvedla mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Tisícikoruna s přítiskem bude vyrobena v limitovaném množství 200 000 kusů a bude ji možné získat od 8. února 2023 do rozebrání zásob, a to pouze na pokladnách územních pracovišť ČNB výměnou za jiné české mince či bankovky.

banka, peníze
Zdroj: Česká národní banka

Je to teprve podruhé, kdy ČNB vydává oběžnou bankovku s přítiskem. „V roce 2019 byla emitována oběžná bankovka v nominální hodnotě 100 korun s přítiskem loga 100. výročí zavedení československých korun,“ doplnila mluvčí.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Podle serveru Peníze.cz se stokoruny s přítiskem z roku 2019 dají nyní koupit za několikanásobek své nominální hodnoty. Některé série se na aukčních webech objevují s nabídkovou cenou v řádu tisícovek.

Domů
Sdílet
Diskuse