Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2022 6:00
Čas čtení 4:09
Adéla Ježková

Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze

Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze
Zdroj: Profimedia
REFRESHER KAM NA VÝLET VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Kopec Blaník je opředený mnoha pověstmi, vyraz na něj s námi!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Minulý týden jsme v rámci nové série Kam za sportem hledali ty nejlepší trasy na kolečkové brusle v Praze a okolí. Pohybu se nevyhneme ani dnes. Vyrazíme totiž na výšlap na památnou horu Velký Blaník, která je kromě symbolu naděje pro český národ i pěkným kusem přírody. Tak nazuj pohorky, zabal svačinu a jdeme na výlet!

Výchozím bodem pro nás dnes bude městys Louňovice pod Blaníkem v okrese Benešov, který se nachází asi 15 kilometrů východně od města Votice. Zde můžeš za symbolických pět pětek zanechat svůj vůz na poměrně velkém parkovišti. Z Prahy se sem dopravíš za hodinu, stejně tak třeba z druhé strany z Jihlavy či Českých Budějovic. Využít ale můžeš i hromadnou dopravu, do Louňovic jezdí autobusy například z Olbramovic, Benešova, Tábora či Vlašimi. 

Čeká nás trasa dlouhá zhruba 3,4 kilometru s převýšením 207 výškových metrů. Až na vrchol nás přitom dovede červená turistická trasa. Není to tak nic hrozného, a „výšlap“ je to tedy spíše opravdu jen v uvozovkách. Na výlet si ale i tak vyhraď alespoň hodinu a čtvrt, zvlášť pokud si užíváš kochání přírodou – nebo plánuješ na vrcholu navštívit místní hospůdku. Naplánovaný čas tu ale možná ani nebude hrát roli, na Velkém Blaníku se totiž údajně nachází trhlina v časoprostoru.

Blaničtí rytíři dřímají a čekají, až bude české zemi nejhůř

Hora Velký Blaník je se svými 638 metry nad mořem nejvyšším bodem Podblanicka a zároveň jeho středem. Vedle něj se tyčí o něco málo nižší Malý Blaník a oba kopce se nachází v CHKO Blaník. Mohlo by se zdát, že je v okolí tak trochu přeblaníkováno. Název vychází z keltského Blaniak, Keltové tu totiž měli své hradiště již v 5. století před naším letopočtem.  

Blaník je známý především díky řadě pověstí, které se k němu a jeho okolí vážou. Asi nejznámější je ta o spících rytířích uvnitř hory, kteří jsou připraveni zakročit tehdy, až bude českému národu nejhůř. První zmínky o ní se objevují již v 15. století ve „Vidění pana Oldřicha z Rožmberka“, na konci století se pak pověst pravděpodobně rozšiřovala o další děj.

Pověst o blanických rytířích se pak objevuje i v „Proroctví slepého mládence“ a „Proroctví Sibylina“. Zmíněna je i v protokolu z roku 1734, ve kterém jsou popsány halucinace pravoslavného faráře Jana Antonína Krasla z Pravonína. Ten údajně z okolí hory slýchával troubení, bubnování a švitoření vojáků. Na přelomu 18. a 19. století pak došlo k rozšíření pověsti a anonymní vojsko získalo konkrétní postavy. Setkáváme se tak například s Meinhardem, Isidorem či Stojmírem. 

velký blanik
Zdroj: Wikimedia Commons/Ondřej Žváček/volně k užití

Podobu pověsti tak, jak ji známe dnes, uvedl do širokého povědomí spisovatel Alois Jirásek ve Starých pověstech českých z roku 1894. Všichni jsme o ní zřejmě slyšeli v lavicích na základní škole. Pro ty, kteří při hodině nedávali pozor, legenda ve zkratce vypráví o tom, že blanické vojsko pod vedením svatého Václava vyjede z hory na pomoc ohrožené české zemi.


Staré pověsti české: Hle, Blaník hora v hávu tmavého lesa, jenž splývá jí od temene po všech bocích. Vážně, až zachmuřeně shlíží na krajinu od světa odlehlou, na její chlumy a pláně málo úrodné. Široko daleko je patrno jeho témě a v okolí často k němu pátravě vzhlížejí. Věštíť chmurami zahalené zlé povětří, promodrává-li se jasně, slibuje jistý a tvrdý čas. Ale pod hradbami, v hoře samé dřímají ozbrojení rytíři, „svatováclavské vojsko“, dřímají a čekají, až nastane den, kdy bude potřeba jejich pomoci, až budou do boje povoláni.


Husitská hláska i tajemná Veřejová skála

Až se vydrápeš na vrchol, možná tě překvapí poměrně robustní rozhledna, která jinak není kvůli hustým lesům příliš vidět. Nechal ji tu vystavět již v roce 1895 arcibiskup František Schönborn. Přestože v roce 1914 byla rozhledna rekonstruována, postupně chátrala a nakonec skončila v tak špatném stavu, že v roce 1936 neodolala náporu větru a zřítila se. Klub českých turistů ji ovšem počátkem druhé světové války nechal postavit znovu. 

velky blanik vyletvelky blanik vyletvelky blanik vyletvelky blanik vylet
Zobrazit galerii
(5)

Rozhledna je vysoká 30 metrů a má tvar husitské hlásky. Aktuálně je už od konce září bohužel zavřená, znovu se návštěvníkům otevře zase až v dubnu. Až se sem tedy vypravíš i na jaře, na vstupné si připrav 30 Kč za dospělého a dvacku za dítě. Výhled na místní krajinu je tu takřka jako z ptačí perspektivy. U rozhledy se taktéž nachází menší občerstvení, kde se můžeš posilnit jak limonádou, tak třeba tatrankou. Náš výlet ale ještě není u konce, tak se tu nezdržuj příliš dlouho.

S Velkým Blaníkem i pověstí je totiž neodmyslitelně spjata Veřejová skála, ke které nás z vrcholu po jednom kilometru dovedou turistické značky červená a zelená. Nejprve projdeme kolem zajímavého kruhovitého útvaru z kamenů, sejdeme menší kopec a ocitneme se před Veřejovou skálou. Zvlášť v podzimním období působí místo tajemně – až magicky. Není se čemu divit, právě v této skále se má totiž nacházet bájný vchod do nitra hory, a podle některých dokonce i brána do jiného časoprostoru.

Právě čas je v těchto místech důležitou veličinou. Podle legendy se blízko skály jednou ocitla dívka, která měla uvnitř hory poklidit. Když vešla, žasla úžasem. Kromě klenutých stropů spatřila i ustájené koně a spící vojáky. Poklidila, vyšla z hory a vydala se zpět do vesnice. Když ale došla domů, seběhl se k ní dav lidí s otázkami, kde byla tak dlouho. Zatímco ona v hoře dle svého dojmu uklízela několik hodin, v „normálním světě“ uplynul celý rok. Od té doby se traduje, že den na hoře se rovná roku uvnitř hory. Tajemno umocňuje fakt, že na skále jsou dodnes patrny zbytky opevnění a blízko ní byl taktéž nalezen meč z přelomu 14. a 15. století.

Řez horou Blaník ze stejnojmenné hry Divadla Járy Cimrmana.
Řez horou Blaník ze stejnojmenné hry Divadla Járy Cimrmana. Zdroj: Český svaz ochránců přířody Vlašim/Divadlo Járy Cimrmana

Podle serveru Věda & Vesmír se zároveň o Blaník a Veřejovou skálu zajímali během 2. světové války nacisté. Údajně hledali vstup do bájné podzemní říše Agarthy. U skály si dodnes můžeš všimnout stop po nacistických vrtných sondách, které prováděli členové výzkumného ústavu SS Ahnenerbe.

Pár metrů pod skálou se pak ještě nachází menhir Přítel, který byl vztyčen v roce 2013. Až se dostatečně pokocháš, vyrazíme zpět do Louňovic pod Blaníkem. Dovedou nás tam opět červené a zelené turistické značky. Pokud ti během dnešního výletu vyhládlo, dole ve vsi určitě najdeš nejeden hostinec. Snad se ti výšlap na Velký Blaník líbil a nezestárl*a jsi o více než pár hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse