Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
21. října 2022 18:25
Čas čtení 1:03

Petici Greenpeace podepsalo 55 tisíc lidí. Má řešit i energetickou krizi

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Petici Greenpeace podepsalo 55 tisíc lidí. Má řešit i energetickou krizi
Zdroj: Greenpeace/Jakub Šedý

Organizace Greenpeace v pátek předala vládě petici s kroky, které mají pomoci bojovat s klimatickou krizí.

Organizace Greenpeace v pátek předala vládě České republiky petici k ochraně klimatu. Celkem 55 tisíc podpisů občanů si od organizace převzal ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický. Součástí výzvy jsou i požadavky na konkrétní kroky vlády. Greenpeace o tom informuje na Twitteru.

Výzva podle autorů apeluje na vládu, aby konala v souvislosti s úsporou energií. Vedle toho zveřejňuje konkrétní kroky na podporu zateplování obydlí a podporu obnovitelných zdrojů energie. Tyto požadavky mohou podle organizace představovat mimo jiné také řešení současné energetické krize.

„Peticí vyzýváme českou vládu, aby více chránila klima a životní prostředí. Součástí výzvy jsou i požadavky, které přispějí k řešení současné energetické krize – například větší podpora zateplování a energetických úspor. Současná opatření pro snížení světových emisí nejsou dostatečná pro omezení globálního oteplování na 1,5 ˚C. To má už dnes za následek extrémní sucha, tajfuny a záplavy,“ uvádí autoři výzvy.

23. března 2024 14:30 Čas čtení 4:50 Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou?

Petice přichází krátce před setkáním ministrů a ministryň životního prostředí na půdě EU, kde budou jednat také o pozici Unie v rámci konference COP 27, která se bude v listopadu zabývat klimatickou krizí. Evropskou unii zde bude zastupovat Česká republika jako předsednická země.

„Právě klimatický summit v Egyptě je příležitostí pro revizi dosavadních nedostatečných opatření. Česká delegace má v rámci předsednictví důležitou roli, kdy jako zástupce Evropské unie může nasměrovat ambicióznější světový vývoj. Zároveň by měla tyto ambice dostat také do české legislativy,“ říká Miriam Macurová, koordinátorka klimatické kampaně Greenpeace.

Domů
Sdílet
Diskuse