Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
21. října 2022 19:00
Čas čtení 2:36

Zemanova kancelář rozeslala pozvánky k poslednímu udílení státních vyznamenání, někteří politici a rektoři nepřijdou

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemanova kancelář rozeslala pozvánky k poslednímu udílení státních vyznamenání, někteří politici a rektoři nepřijdou
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Rektorka Univerzity Karlovy, rektor VUT v Brně nebo místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Ani jeden z nich nepřijde na slavnostní předávání státních vyznamenání. Zemanova kancelář také dosud nepozvala část poslanců a rektorů.

Někteří rektoři a politici se ani letos 28. října nechystají zúčastnit slavnostní ceremonie udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. Někteří rektoři se plánují omluvit z pracovních důvodů nebo kvůli cestám do zahraničí. Velká část z nich dnes ještě neměla pozvánku na příští pátek k dispozici, sdělili ČTK. Pozvánky zatím nedorazily ani všem poslancům. I z nich někteří zvažují, že na Hrad nezavítají, stejně jako hejtmani.

7. března 2022 20:35 Čas čtení 4:17 Miloš Zeman udělí státní vyznamenání Volodymyru Zelenskému Miloš Zeman udělí státní vyznamenání Volodymyru Zelenskému

Pozvánku v pátek obdržela například rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. Podle mluvčího univerzity Václava Hájka se předávání státních vyznamenání nemůže zúčastnit, protože bude služebně v zahraničí. Pozvání dostal i rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička. Zda ho využije, není zatím podle mluvčí školy Karly Mráčkové jasné kvůli jeho dnešní nepřítomnosti na univerzitě. Pozván zatím nebyl rektor VŠCHT Pavel Matějka.

Rektor Vysokého učení technického v Brně Ladislav Janíček pozvánku na ceremoniál v Praze obdržel, ale z účasti se omluvil. Bude místo toho na ceremoniálu v Brně na Komenského náměstí, uvedl kancléř brněnské techniky Kamil Gregorek. Rektor Mendelovy univerzity Jan Mareš pozvání nedostal, stejně jsou na tom prozatím i rektor Janáčkovy akademie múzických umění Petr Michálek, rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava Zdeněk Horák a rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina. Pokud ale bude Brzezina pozván, je připraven se předávání vyznamenání stejně jako na jaře zúčastnit, řekl mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Dnes přišla pozvánka rektorovi Západočeské univerzity v Plzni Miroslavu Holečkovi. „Z důvodu plánované zahraniční cesty se však z účasti omluví,“ řekla ČTK mluvčí univerzity Šárka Stará. Pozvání naopak zatím nedorazilo rektorům Slezské univerzity v Opavě a VŠB – Technické univerzity Ostrava. Rektor Ostravské univerzity pozvánku podle mluvčí školy dostal dnes.

Pozvánky chybí i politikům

Pozvánku na Hrad zatím neobdržela ani část poslanců. Patří k ním místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová (STAN) a předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). Pozvání na udílení státních vyznamenání nemají ani Šimon Heller (KDU-ČSL), Pavel Klíma (TOP 09) a Ondřej Lochman (STAN) ze skupiny poslanců, která ve sněmovně prosadila snížení letošního rozpočtu prezidentské kanceláře o 30 milionů korun na lesní hospodářství. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) pak ČTK napsal, že státní svátek 28. října oslaví na Vítkově.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Naopak přijít se s velkou pravděpodobností chystá liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Jednak je to poslední podobná akce tohoto prezidenta, jednak musím přiznat, že vzhledem k tomu, jak v souvislosti s válkou na Ukrajině změnil v závěru funkčního období své postoje k Rusku, které jsou hodně podobné těm mým, vlastně nemám ani politický důvod tam nechodit,“ řekl ČTK.

Kvůli dlouho plánované dovolené se na Hrad nechystá hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek, (ODS a STO) stejně jako středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Pozvánka přišla. Nezúčastním se. Jsou podzimní prázdniny a se synem letíme na čtyři dny za dcerou, která studuje v Brightonu ve Velké Británii. Jako každý rok se Hrad beze mě určitě obejde. Příští rok to snad už konečně vyjde,“ sdělila Pecková ČTK. 

Loňské předání bez Vystrčila i Pekarové Adamové

Poslední předávání státních vyznamenání se konalo letos v březnu. Prezident Miloš Zeman během něj na Pražském hradě vyznamenal osobnosti, kterým se rozhodl řády a medaile udělit v letech 2020 a 2021. Loni a předloni se totiž tradiční ceremoniály 28. října nekonaly kvůli koronavirové pandemii a pobytu prezidenta v nemocnici.

V březnu na Hrad kvůli dřívějšímu proruskému postoji prezidenta nepřišli třeba předsedové Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo Bartošek. Zeman se nicméně tehdy rozhodl na základě poslaneckého návrhu vyznamenat Řádem bílého lva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

„Trvá má připravenost se v zájmu České republiky účastnit pracovních schůzek s prezidentem. Na ty ale pozvánky nedostávám. Místo toho mě nyní Miloš Zeman zve, abych podpořil jeho přístup ‚já nic, já muzikant‘. Omlouvám se, nemohu. Slavnostního večera na Hradě se nezúčastním. Mám příliš dobrou paměť,“sdělil tehdy na adresu pozvánky Vystrčil. 

Většina rektorů se akce přestala účastnit před několika lety kvůli napjatým vztahům se Zemanem. Důvodem byl nesouhlas zástupců vysokých škol s odmítavým postojem prezidenta k některým rektorům a s jeho nejmenováním několika profesorů.

Domů
Sdílet
Diskuse