Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
22. října 2022 12:15
Čas čtení 0:49

VIDEO: Ze sjezdu čínských komunistů nečekaně vyvedli bývalého prezidenta Chu Ťin-tchaa

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Ze sjezdu čínských komunistů nečekaně vyvedli bývalého prezidenta Chu Ťin-tchaa
Zdroj: TASR/Tomáš Halász

Bývalý čínský prezident Chu Ťin-tchao byl vyveden ze sjezdu vládnoucí komunistické strany.

V Číně se konal sjezd komunistické strany, kterého se účastnilo na 2 300 delegátů. V průběhu závěrečného ceremoniálu se účastníci dočkali neobvyklého překvapení. Bývalý vůdce Číny Chu Ťin-tchao byl ze sjezdu vyveden, informují BBC a The Straits Times.

17. října 2022 14:45 Čas čtení 0:28 Čína je podle BIS rostoucí komplexní zpravodajskou hrozbou, uvedla to ve výroční zprávě Čína je podle BIS rostoucí komplexní zpravodajskou hrozbou, uvedla to ve výroční zprávě

Komunistického sjezdu se účastnilo na 2 300 delegátů včetně současného prezidenta Si Ťin-pchinga, ale také bývalého čínského vůdce Chu Ťin-tchaa. Právě za ním v průběhu závěrečného ceremoniálu přišli dva asistenti a ze sjezdu jej vyvedli. 

Z videa kolujícího na sociálních sítích se zdá, že Chu Ťin-tchao odejít nechtěl, vypadal zmateně a netušil, proč je ze sálu vyveden. Krátce před incidentem si povídal se Si Ťin-pchingem a plácal se po rameni se současným premiérem Li Kche-čchiangem, který má ve funkci skončit. Odchází i ze stálého výboru politbyra, což je nejmocnější kolektivní orgán v zemi.

Na sjezdu byly představeny dodatky ke stanovám upevňujícím postavení současného vůdce země Si Ťin-pchinga. Lze očekávat, že i následujících pět let bude hlava země stát i v čele Komunistické strany Číny, avšak z ústředního výboru pravděpodobně odejde premiér Li Kche-čchiang. Ten by však mohl i nadále sloužit ve stálém výboru politbyra.

Domů
Sdílet
Diskuse