Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
23. října 2022 9:46
Čas čtení 1:20

Čínský prezident Si Ťin-pching má o krok blíže k diktátorovi. Sněm ho opětovně zvolil šéfem Komunistické strany Číny

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Čínský prezident Si Ťin-pching má o krok blíže k diktátorovi. Sněm ho opětovně zvolil šéfem Komunistické strany Číny
Zdroj: TASR/AP

Pokračuje v pozici šéfa strany a zřejmě si tím zajistil i prezidentský palác.

Čínský prezident Si Ťin-pching si v neděli zajistil třetí pětileté funkční období na postu generálního tajemníka Komunistické strany Číny. Téměř s určitostí to znamená, že v březnu bude na výročním zasedání čínského parlamentu, Národního lidového kongresu, znovu zvolen prezidentem. Si Ťin-pching je tak nejmocnějším čínským politikem od dob Maa Ce-tunga. Informuje o tom TASR.

Vůdcem až do smrti?

69letý politik se k moci dostal v roce 2012. V roce 2018 zrušil prezidentský limit dvou funkčních období, který se záměrem zabránit další diktatuře podobné Maovi zavedl v 80. letech tehdejší čínský vůdce Teng Siao-pching. Otevřel tím možnost stát se doživotním vůdcem země.

Si Ťin-pching, Čína
Zdroj: TASR/AP

Zhruba 2300 delegátů 20. sjezdu vládnoucí Komunistické strany vybralo v sobotu přibližně 200členný ústřední výbor strany. Ten v neděli na svém prvním zasedání zvolil 25členné politbyro, ve kterém poprvé za uplynulých 25 let není ani jedna žena.

Si Ťin-pching byl také znovu zvolen předsedou ústřední vojenské komise.

Novým premiérem se může stát tajemník výboru Komunistické strany v Šanghaji Li Čchiang, který byl v neděli zvolen do stálého výboru. Ten ve funkci nahradí současného premiéra Li Kche-čchianga, který má odstoupit z funkce v březnu, protože jeho jméno od soboty nefiguruje na seznamu funkcionářů.

Znovuzvolený šéf strany novinářům řekl, že upřímně děkuje straně za projevenou důvěru. „Čína se nemůže vyvíjet bez světa a svět také potřebuje Čínu,“ řekl. Dodal, že po více než 40 letech úsilí směrem k reformám a otevírání se dokázala Čína „dva zázraky: rychlý ekonomický rozvoj a dlouhodobou sociální stabilitu“.

22. října 2022 12:15 Čas čtení 0:49 VIDEO: Ze sjezdu čínských komunistů nečekaně vyvedli bývalého prezidenta Chu Ťin-tchaa VIDEO: Ze sjezdu čínských komunistů nečekaně vyvedli bývalého prezidenta Chu Ťin-tchaa

Exprezident byl vyveden ze sálu

Detailně naplánovanou ceremonii narušila neočekávaná událost. Bývalý čínský prezident Chu Ťin-tchao musel ze sálu náhle odejít. Chu, který je předchůdcem současného čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, byl během ceremonie usazen po Si Ťin-pchingově levici. Později ho tamní stevardi odvedli z pódia.

Na videu, které zveřejnila AFP, lze vidět, jak se stevard opakovaně snaží Chu Ťin-tchaa zvednout ze sedadla, což upoutalo pozornost kolemsedících představitelů. Exprezident asi minutu mluvil s prezidentem a premiérem předtím, než ho vyvedli. Důvody nejsou jasné, čínská cenzura rychle vymazala z čínských sociálních sítí jakékoli příspěvky odkazující na incident.

Zpět
Sdílet
Diskuse