Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
23. října 2022 16:33
Čas čtení 1:06

Vláda chce od nového roku zvýšit přídavky na děti i existenční a životní minimum

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vláda chce od nového roku zvýšit přídavky na děti i existenční a životní minimum
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Přídavky na děti by se mohly zvýšit až o 30 %, životní a existenční minimum o zhruba 5 %.

Vysoká inflace a rostoucí ceny přiměly vládu k zamyšlení se nad základními přídavky na děti. Ty by se od nového roku mohly zvýšit o 30 %, což by podle ČT24 ve většině případů činilo zhruba 200 korun měsíčně. Spolu s přídavky na děti chce vláda zvýšit také životní a existenční minimum, a to o více než 5 %.

23. října 2022 9:49 Čas čtení 1:10 Platy poslanců v roce 2023 porostou. Řadový poslanec nebo senátor by si mohl přijít na 102 400 korun měsíčně Platy poslanců v roce 2023 porostou. Řadový poslanec nebo senátor by si mohl přijít na 102 400 korun měsíčně

Zvýšením příspěvku na děti chce vláda pomoci především rodinám s podprůměrnými příjmy. Inflace roste, stejně jako ceny energií a potravin a mnohé rodiny nemají peníze ani na základní potřeby. Příspěvek na děti by se mohl zvýšit o 30 % a rodiče, kteří jej pobírají, by si tak mohli přilepšit o 200 až 270 korun měsíčně v závislosti na věku dítěte. Dávky se zvednou i rodinám, ve kterých jeden z rodičů pracuje, ale stejně má podprůměrný příjem. 

„Máme zaměřit pozornost na pomoc těm, kteří to v tuto chvíli potřebují nejvíce. Těm, kteří jsou třeba v ohrožení a na které ta současná situace dopadá nejhůře,“ podpořil návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ministr dopravy Martin Kupka (ODS). 

Zvýšení příspěvku na děti by podpořila i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Rodiny s dětmi mají opravdu největší problém, pokud jde o příjem na hlavu, na člena domácnosti, takže přídavek na dítě je rozhodně cestou, kterou můžeme pomoci těm rodinám s dětmi, které jsou nejvíc zatížené,“ uvedla. 

Zákon Ministerstva práce a sociálních věcí navyšující příspěvky bude zaslán ostatním resortům už v pondělí. Navrhovatelé očekávají, že podporu mu vyjádří i opozice.

Spolu s příspěvkem na dítě by se mohlo zvýšit také životní a existenční minimum, a to o 5,2 %. Lidé pobírající životní minimum by si přilepšili o 240 korun a ti, kteří pobírají existenční, o 160 korun. 

Domů
Sdílet
Diskuse