Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek ČTK
23. října 2022 19:24
Čas čtení 1:45

Pekarová Adamová, Vystrčil ani Rychetský nedostali pozvánku na Hrad. Šéfka TOP 09 napsala, že si toho velmi váží

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pekarová Adamová, Vystrčil ani Rychetský nedostali pozvánku na Hrad. Šéfka TOP 09 napsala, že si toho velmi váží
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

Ceremoniálu na Pražském hradě 28. října se nezúčastní Pekarová Adamová, Vystrčil ani Rychetský. Nedostali pozvánku.

Prezident Miloš Zeman bude 28. října na Pražském hradě předávat státní vyznamenání. Někteří přední politici však pozvánku neobdrželi. Mezi nimi je například šéfka vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nebo Miloš Vystrčil (ODS), který by měl pokračovat jako předseda Senátu. Server iRozhlas zjistil, že ceremoniálu se nezúčastní ani předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský.

„Velmi si toho vážím“

Ačkoliv Seznam Zprávy připomínají, že rozesílání pozvánek ještě neskončilo, předsedkyně Poslanecké sněmovny už na Twitteru uvedla, že si „velmi váží“ toho, že nebyla pozvaná. „Pozvánku na Pražský hrad jsem nedostala, čehož si od pana Zemana velmi vážím,“ napsala Pekarová Adamová v neděli.

Pozvání od prezidenta nedostal ani Miloš Vystrčil, který v nedávných volbách obhájil křeslo senátora a očekává se, že zůstane šéfem horní komory. Formálně jím ale v současné době není, což je podle něj důvod, proč mu pozvánka na Hrad nepřišla. „Nejsem předseda Senátu a řadoví senátoři nejsou na tyto oslavy obecně zváni. Pokud mě pan prezident nepozval, a nepozval, tak to má v tomto smyslu logiku,“ poznamenal Vystrčil.

8. března 2023 21:30 Čas čtení 2:03 Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“ Obrazem: „Vyhazujeme buranství, aroganci a Jiřího Ovčáčka.“ Satirici z Hradu vynášeli „Zemanu“

Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která pravomoci předsedy nyní vykonává, pozvánku podle iRozhlasu dostala a předpokládá, že se zúčastní.

Miloš Zeman
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Na předávání ocenění nepřijdou podle dřívějšího zjištění ČTK i někteří poslanci, hejtmani nebo rektoři. Velká část z nich tento pátek ještě neměla pozvánku na 28. října a například někteří rektoři se chtějí omluvit z pracovních důvodů nebo kvůli cestám do zahraničí.

18. října 2022 17:04 Čas čtení 5:10 Fischer odsoudil vraždu dvou LGBTQ+ lidí v Bratislavě. Zákon o manželství pro všechny by podepsal Fischer odsoudil vraždu dvou LGBTQ+ lidí v Bratislavě. Zákon o manželství pro všechny by podepsal

Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský pro iRozhlas řekl, že by se ceremoniálu na Pražském hradě nezúčastnil, ani kdyby pozvání od prezidenta dostal. „V žádném případě bych nepřijal pozvání od současného pana prezidenta,“ prohlásil.

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na dotaz iRozhlasu, proč Pekarová Adamová, Rychetský a Vystrčil nebyli pozvaní, uvedl, že pozvánku nedostávají ti, kteří by kvůli tomu čelili dilematu nebo „utrpení při rozhodování“. „Mohu pouze obecně konstatovat, že obvykle pozvánky neobdrží ti, kterým by jejich bytostně negativní vztah k prezidentu republiky způsoboval dilemata nebo utrpení při rozhodování,“ sdělil prezidentův mluvčí.

Pekarová Adamová, Rychetský a Vystrčil chyběli i v březnu

Poslední předávání státních vyznamenání se konalo letos v březnu. Prezident Miloš Zeman během něj na Pražském hradě vyznamenal osobnosti, kterým se rozhodl řády a medaile udělit v letech 2020 a 2021. Loni a předloni se totiž tradiční ceremoniály 28. října nekonaly kvůli koronavirové pandemii a pobytu prezidenta v nemocnici.

Pekarová Adamová a Vystrčil se březnového ceremoniálu nezúčastnili kvůli dřívějšímu proruskému postoji prezidenta. Chyběl i Rychetský. Zeman se nicméně tehdy rozhodl na základě poslaneckého návrhu vyznamenat Řádem bílého lva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Domů
Sdílet
Diskuse