Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. října 2022 9:02
Čas čtení 1:52

Nový nosič kapely Ortel pokřtil Jiří Kajínek se samopalem v ruce

Kategorie:
Hudba
Uložit Uložené
Nový nosič kapely Ortel pokřtil Jiří Kajínek se samopalem v ruce
Zdroj: ČTK/Petrášek Radek

Spojení, které se nelíbilo ani některým fanouškům. Na sobotním křtu nového alba kapely Ortel s názvem Zteč se objevil i omilostněný vrah Jiří Kajínek. Na pódiu se objevil v ruce se samopalem vz. 58.

Křest nového cédéčka kapely Ortel měl zajímavý zvrat. Hudební těleso zpěváka Tomáše Ortela, jež svou štvavou rétorikou v textech vyvolává kontroverzi, poctil svou návštěvou na víkendovém křtu desky Zteč omilostněný vrah Jiří Kajínek. Ten se na pódiu objevil „stylově“ – v ruce s nosičem a samopalem vz. 58 s bajonetem. „Album Zteč si zaslouží případnou zbraň,“ uvedl.

16. srpna 2019 14:33 Čas čtení 0:00 Omilostněný vrah Kajínek pózuje na Instagramu se samopalem, pistolí za trenkami a odstřelovací puškou Omilostněný vrah Kajínek pózuje na Instagramu se samopalem, pistolí za trenkami a odstřelovací puškou

Ortel během křtu alba v Plzni označil Kajínka jako kmotra v pořadí desáté desky kapely. Nechvalně proslulý Kajínek měl proto na pódiu i krátký projev. „Vidíte proprietu, kterou nesu Tomášovi,“ začal odsouzený dvojnásobný vrah svou řeč, „protože album Zteč si zaslouží případnou zbraň. Vybral jsem tohleto, všichni to znáte. Všimněte si toho bodáku, to je ta zteč, o kterou jde. To předám Tomášovi,“ dodal.

Kajínek také nezapomněl uvést, že se s Ortelem, jehož rodné jméno je Tomáš Hnídek, zná už dlouho a že prý „má zakázáno uvádět, že spolu někde seděli“. „Tomáš je v každém případě slušnej kluk,“ nezapomněl uvést na pravou míru.

Nespokojenost

Záznam z koncertu se posléze objevil na sociálních sítích a lidé jej začali komentovat. Pro jedny se jednalo o pouhý vrchol ledovce domácí „vlastenecké“ scény, překvapily však i reakce fanoušků Kajínka. Ne všichni totiž byli spokojení s tím, že se omilostněný vrah veřejně spojil s Ortelem.

„Pane Kajínku, doteď jsem k vám choval poměrně velké sympatie. I ty vraždy, ať jste je provedl, nebo ne, mi byly docela ukradený. Tohle je ovšem humus,“ uvedl jeden z komentujících na Kajínkově Instagramu, kde ve videu z backstage prakticky zopakoval stejný výstup. „Ortel je největší rakovina české scény…“ napsal druhý. „Tak to vám dávám unfollow hned. Ortel je největší hnus a odpad,“ znělo z komentářů.

Kajínek na reakce svých fanoušků odpověděl dalším videem. Rozčarované komentáře se totiž začaly kupit. „Tolik nenávisti a tolik podivných reakcí mě fakt rozesmálo. Musím říct, že netolerance těch, kteří nejvíc volají po toleranci, je bezbřehá. Tak jsem se nad tím musel pousmát a říkal jsem si, co tito lidé chtějí říkat, co bych měl dělat. Víte, kdybych zaznamenal jen náznak toho, co se Tomášovi přisuzuje, tak bych tam nikdy nešel,“ oznámil.

Kontroverze

Tomáš Ortel je totiž kontroverzní postavou hudební scény, která má co do činění s neonacistickou scénou. Sám byl bubeníkem plzeňské kapely Conflict 88, jež už číslicemi v názvu odkazuje zažitou šifrou na neonacistický pozdrav Heil Hitler, dodává iDNES.cz. Kapela Ortel jako taková není vnímána jako extremistická, avšak ve svých začátcích byly její koncerty sledovány policií.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Nyní se však proměnila ve stálici české rockové scény. Na YouTube sbírá miliony zhlédnutí a také bodovala v anketě Český slavík. Frontman sám získal v kategorii zpěvák dva bronzové a jednoho stříbrného slavíka.

Jiří Kajínek dostal v roce 1998 doživotí za vraždu podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda. Během svého pobytu ve vězení dokonce uprchl a několikrát žádal o obnovení procesu. V roce 2017 jej prezident Miloš Zeman omilostnil.

Domů
Sdílet
Diskuse