Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2022 15:30
Čas čtení 4:00
Dominik Vetrák

RECENZE: House of the Dragon (HBO)

RECENZE: House of the Dragon (HBO)
FILMY A SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON
Uložit Uložené

Po první sérii se seriál House of the Dragon stává jedním z nejlepších tohoto roku.

Po nepovedeném konci seriálu Game of Thrones jsme vůbec neměli chuť na další příběhy z tohoto světa. Již po první epizodě House of the Dragon jsme pochopili, že to byl špatný přístup. Za zbabrané poslední série Game of Thrones jsou zodpovědní tvůrci David Benioff a D. B. Weiss, a ne HBO.

HBO stále dokáže produkovat velmi kvalitní fantasy, k čemuž mu nyní dopomohli tvůrci Ryan Condal a Miguel Sapochnik (ten režíroval spoustu úžasných epizod v Game of Thrones). House of the Dragon zpracovává události knihy Fire and Blood.

Doporučeno
Matt Smith z House of the Dragon: Při rozhovorech nešetří vulgarismy. Hercovi přátelé mají jeho slávu „u pr**le“ Matt Smith z House of the Dragon: Při rozhovorech nešetří vulgarismy. Hercovi přátelé mají jeho slávu „u pr**le“ 12. září 2022 14:30

První série předchází občanské válce v rámci rodu Targaryenů zvané Dance of the Dragons. Seriál se odehrává 200 let před událostmi Game of Thrones a sledujeme v něm rodinu krále Viseryse I. 

Jeho dcera Rhaenyra má vlastní rodinu, zatímco král rozšiřuje druhou část rodiny se svojí novou manželkou Alicent Hightower. Napětí roste nejen mezi Rhaenyrou a Alicent, které byly kdysi nejlepšími přítelkyněmi, ale zejména mezi jejich dětmi.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Sexismus najdeš i ve Westerosu

Děj první série se věnuje následnictví trůnu, které je značně problematické, jelikož Viserys jako svou nástupkyni jmenoval svou dceru Rhaenyru, což je pro Železný trůn Westerosu nepřijatelné v očích mnoha lidí a lordů. Když se tedy naskytne možnost podpořit Alicent a její děti s Viserysem, některé rody se toho chytí, a tak se začíná rýsovat obrovský konflikt plný zrady, draků, ohně a oceli. 

Této války se dočkáme až v druhé sérii. Tvůrci tyto události chtějí adaptovat až poté, co dokonale poznáme postavy, jejich motivace a charaktery, které jsou pro konflikt klíčové. Napříč celou první sérií tak vyformovali pevné charaktery na pozadí fantastického rodinného dramatu. 

Doporučeno
Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem Brutální Aemondova odplata za oko i první Rhaenyřin sex. Rozdíly mezi knihami a seriálem 27. října 2022 14:30

Pokud někdo čekal epický seriál na úrovni Game of Thrones, možná je z událostí seriálu zklamaný, ale může si za to sám. Jedná se o prequel odehrávající se 200 let v minulosti a Game of Thrones mělo být epickým vyvrcholením celého příběhu tohoto světa. I House of the Dragon bude velkolepější, ale jeho děj musí eskalovat postupně.

Díky postupnému vývoji postav jsme k nim zaujali jisté stanovisko a většina z nás má jasno v tom, komu drží palce. Válka mezi nimi tak bude o to emotivnější a údernější, protože v ní nepůjde jen o trůn, ale také o osudy postav, které jsme si zamilovali.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Vynikající scénář plný úžasných dialogů a postav

Scenáristé tohoto seriálu se ukázali v nejlepším možném světle. Po první části jsme díky nim začali nenávidět Viseryse, ale jeho komplexní charakter plný chyb, ale i dobrých vlastností způsobil, že jsme si ho nakonec zamilovali. Scenáristé tak nevytváří vysloveně ďábelské nebo kladné postavy. Namísto toho jsou komplexní, zajímavé a dělají chyby, na jejichž základě se vyvíjejí. 

Mezi nejlepší postavy patří Rhaenyra, Daemon, Aemond a v první řadě Viserys. Bylo fascinující sledovat jeho přerod a postupné chřadnutí způsobené nemocí. Herec Paddy Considine si za svůj výkon v roli krále pravděpodobně odnese cenu Emmy. V seriálu podal životní výkon a postaral se o několik nezapomenutelných scén, z nichž nejvíce vyčnívá příchod do trůnního sálu. Celá osmá epizoda byla nejlepší v celé sérii. 

Doporučeno
Targaryeni: Jeden z králů uspořádal oslavu plnou sexu a alkoholu. Potom nechal všechny zabít Targaryeni: Jeden z králů uspořádal oslavu plnou sexu a alkoholu. Potom nechal všechny zabít 22. října 2022 14:30

HBO se podařilo odprezentovat důležité, ale také méně významné dějové momenty velmi efektním způsobem, při kterém jsme často napětím ani nedýchali. Je to zásluhou několika faktorů, na nichž si produkční štáb dal nesmírně záležet. Celková kvalita seriálu tkví v souhře režie, scénáře, výpravy, kostýmů, dialogů, herců, hudby či počítačových efektů. V první sérii jsme nebyli schopni najít jediný aspekt, který by se tvůrcům nezdařil na jedničku. 

Výrazné dialogy a repliky postav, které i přes používání „zastaralého“ jazyka působily seriózně (to je něco, v čem například selhal seriál Rings of Power, jehož poetické dialogy nepadly na úrodnou půdu), střídaly šokující momenty.

House of the Dragon Game of thrones seriál
Zdroj: HBO Max

Nečekaná úmrtí důležitých postav, překvapivé dějové zvraty a epické momenty, kdy se na scéně objevili draci, jsou jen třešničkou na dortu skvěle zahraného a natočeného seriálu. Vždy, když jsou na scéně, jsou hrůzostrašní a v případě draka Vhagara i majestátní

První série funguje i poté, co si z ní vyjmeš akci či draky. Díky skvělým postavám jsme se vžili do jejich příběhu a hltáme každý jejich dialog, hádku, zradu nebo emotivní projevy. Pokud se dokážeš spokojit s tím, že první série se zaměřila zejména na to, užiješ si seriál s nesmírně vysokými produkčními hodnotami. Je jasné, že na něm pracovali jen špičkoví lidé, což je vidět na celkové prezentaci a režii. 

Vyznamenali se i režiséři a herci

Režiséři některých epizod dokázali udržet napětí po celou dobu jednotlivých dílů. Podařilo se jim vytvořit ucelený příběh a vůbec nevadilo, že během první série skákali v čase hned několikrát, přičemž několik postav hráli dva či tři různí herci v různém věku. 

Doporučeno
Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům Zápas Aegona I. Targaryena o trůn a pád Valyrie, která vládla drakům 20. října 2022 14:30

HBO se podařilo obsadit všechny postavy velice kvalitními herci. I mezi nimi však někteří vyčnívají, jako například Rhys Ifans (Otto Hightower), zmiňovaný Paddy Considine jako král Viserys I., Milly Alcock a Emma D'Arcy v roli Rhaenyry či démonický Daemon Targaryen v podání brilantního Matta Smitha. Ten dokázal podat Daemonovy emoce, pocity a touhy často jen svým pohledem a mimikou a nepotřeboval k tomu ani žádná slova. Dokonale se hodil do role neřízené střely, jakou Daemon občas bývá.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Téměř dokonalá první série

První sérii nemáme co vytknout. Vyšla s kvalitními počítačovými triky, které dokonale prodaly iluzi draků. Úžasný příběh plný zvratů a velkolepých momentů doplňovala nádherná hudba Ramina Djawadiho a každé pondělí jsme se nemohli dočkat toho, jak nás herci a jejich postavy znovu zanechají v údivu. 

Některým divákům může překážet to, že House of the Dragon není tak velkolepý a výpravný jako Game of Thrones a že se děj odehrává na stejných místech. My jsme si ale naplno užívali rodinné drama v nebezpečném fantasy světě, který nás okamžitě uchvátil. První série House of the Dragon je technickým mistrovským dílem s vynikající režií, téměř neprůstřelným scénářem plným zajímavých dialogů a s brilantními herci.

Seriál daleko překonal naše očekávání a stal se přesně tím, co jsme po něm chtěli. První sérii tedy udělujeme deset bodů z deseti. Je možné, že někteří diváci nebudou tak nadšení, obzvláště v případě, že od toho čekali něco úplně jiného. Nás však tvůrci uspokojili přesně tím, po čem jsme toužili, i když jsme o tom možná ani nevěděli.  

House of Dragon
Zdroj: HBO
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse