Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
24. října 2022 19:34
Čas čtení 0:26

Říkejte mi premiér. Nová hlava italské vlády odmítá oslovení v ženském rodě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Říkejte mi premiér. Nová hlava italské vlády odmítá oslovení v ženském rodě
Zdroj: TARS/AP Photo/Gregorio Borgia

Giorgia Meloni uvedla, že chce být oslovována „il presidente del Consiglio“ (předseda vlády), nikoli „la presidente“ nebo „la presidentessa“.

Nová italská premiérka Giorgia Meloni, uvedla, že chce v oficiální komunikaci užívat mužský rod svého titulu –⁠ tedy premiér, nikoli premiérka. Meloni, která se o víkendu stala první ženou v této funkci, si za své rozhodnutí vysloužila kritiku. 

Meloni uvedla, že chce být oslovována „il presidente del Consiglio“ (předseda vlády), nikoli „la presidente“ (předsedkyně vlády) nebo „la presidentessa“ (premiérka), napsal v neděli deník Il Messaggero.

„První žena v čele italské vlády se chce nechat oslovovat mužský titulem,“ podivila se podle agentury APA Laura Boldrini, poslankyně za středolevicovou Demokratickou stranu. Boldrini též kritizovala, že už název strany, kterou Meloni vede od roku 2014, ignoruje ženy. Její krajně pravicová strana se jmenuje Bratři Itálie. 

Domů
Sdílet
Diskuse