Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
24. října 2022 20:21
Čas čtení 0:58

Organizátoři summitu OSN o klimatu schytali ostrou kritiku za uzavření sponzorské dohody s Coca-Colou

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Organizátoři summitu OSN o klimatu schytali ostrou kritiku za uzavření sponzorské dohody s Coca-Colou
Zdroj: Unsplash/Jeanson Wong

Internetová petice, která vyzývá k odstranění společnosti Coca-Cola z pozice sponzora, získala více než 228 000 podpisů.

Letošní summit OSN o klimatu bude sponzorovat Coca-Cola. Sponzorství výrobce nápoje Coca-Cola na hlavní konferenci OSN o klimatu, známé jako COP27, vyvolalo na internetu odpor. Lidé podepisují petice, aby firma akci finančně nepodporovala. Informoval o tom server AP News

Jednání summitu jsou letos zaměřená na omezení růstu globální teploty a mají začít příští měsíc v letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře. Egyptští organizátoři se při oznámení sponzorské smlouvy už v září v obavách o kontroverzi odvolávali na úsilí společnosti Coca-Cola o snižování emisí skleníkových plynů a na klíčové zaměření na klima. Na sociálních sítích to i přes snahu organizátorů vyvolalo okamžité pobouření.

Aktivisté firmu obvinili z toho, že nadměrně přispívá ke znečišťování životního prostředí plasty, a poukázali na to, že dohoda je ukázkovým příkladem greenwashingu (přehánění a vyzdvihování klimatických snah korporátů s cílem zamaskovat jejich znečišťující chování, pozn. red.).

Internetová petice, která vyzývá k odstranění společnosti Coca-Cola z pozice sponzora, získala více než 228 000 podpisů a stovky skupin občanské společnosti podepsaly otevřený dopis požadující, aby bylo znečišťujícím společnostem zakázáno financovat klimatická jednání nebo se jich účastnit.

Coca-Cola uvedla, že její účast podtrhuje její ambiciózní plány na snížení emisí a vyčištění oceánů od plastového odpadu. Kritici především tvrdí, že zapojení podniků je v rozporu s duchem jednání, na němž se scházejí desetitisíce delegátů z celého světa, aby uzavřeli globální dohody o boji proti změně klimatu a zastavili oteplování Země. Letos se podle egyptského předsednictví soustředí na to, jak splnit sliby učiněné na předchozích konferencích.

Domů
Sdílet
Diskuse