Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 10:10
Vojtěch Vanda

Test mražených pizz: Našli jsme mraženou pizzu v supermarketu za výhodnou cenu, která opravdu chutná jako z pizzerie

Test mražených pizz: Našli jsme mraženou pizzu v supermarketu za výhodnou cenu, která opravdu chutná jako z pizzerie
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
GASTRO ČESKO PIZZA TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Škola je v plném proudu, ty se potřebuješ před party rychle najíst v supermarketu a nechceš za jídlo utratit majlant. Také by se ti hodilo, kdyby příprava netrvala celý den. Neboj se, vybereme ti tu nejlepší mraženou pizzu na trhu.

Stejně jako instantní nudle nebo omáčka v prášku, mražená pizza bývá často útočištěm těch, kteří buďto nechtějí, neumějí, nebo nemají čas normálně vařit. Vhod přijde taktéž lidem, již mají hluboko do kapsy nebo na ni mají prostě chuť.

Patříš-li tedy například ke studentům, jejichž brigády či kapesné neunesou víc než nájem a sedánek v hospodě, či prostě jen pátráš po tom nejlepším, co ti mohou polotovary ze supermarketů nabídnout, zbystři.

Jsme tu totiž s velkým testem mražených pizz, jejichž cenovka by měla být nízká, dostupnost je vynikající a potenciál dobře se najíst byl až dosud diskutabilní. 

Doporučeno
Velký test nanuků do 10 korun: Které jsou nejlepší a kterým je lepší se vyhnout? Velký test nanuků do 10 korun: Které jsou nejlepší a kterým je lepší se vyhnout? 3. října 2022 6:00

Otázkou je, kterou z pizz nakonec vybrat. Podle nás by měla mít tradiční oblohu, být dostupná pro většinu populace a také většině z ní chutnat. Když jsme si dali dvě a dvě dohromady, vyšla nám jako ideální ta nejznámější – pizza Margherita. Ve většině případů si na ní pochutnají i vegetariáni, je klasikou a předpoklad byl takový, že se dá koupit všude a každý výrobce ji bude nabízet.

 

Anketa:
Který polotovar máš nejradši?
Mraženou pizzu.
Instantní polévky.
Omáčky v prášku.
Jiné.
Mraženou pizzu.
74 %
3975 Hlasů
Instantní polévky.
17 %
888 Hlasů
Omáčky v prášku.
2 %
129 Hlasů
Jiné.
7 %
373 Hlasů
Jak jsme hodnotili

Pokud jsi již četl*a některý z našich testů, víš, že nejsme odborníci. Testujeme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které pojíme s fakty. Měj tak prosím na paměti, že nemáme doma chemickou laboratoř, nejsme odborníci na potraviny, a proto je náš názor tvořen hlavně chuťově a prakticky.

K našemu testu jsme se vydali do supermarketů nejdostupnějších řetězců v Česku, kterými jsou Billa, Lidl, Tesco, Kaufland, Albert a Penny, odkud jsme nakoupili všechny dostupné mražené pizzy Margherita a podrobili je testu.

Pokud vybraná značka nedisponovala pizzou Margherita, ale nabízela pizzu Mozzarella, otestovali jsme ji. V případě, že značka disponovala oběma verzemi, upřednostnili jsme Margheritu (výjimku tvořila značka Dr. Oetker). Dohromady jsme vyzkoušeli 10 mražených pizz včetně některých bezlepkových a bezlaktózových verzí.

Co nás u nich zajímalo nejvíce? Chuť jsme řadili ze všech atributů nejvýše, zajímalo nás ale také samozřejmě celkové složení, cena, způsob přípravy či certifikáty. Na závěr jsme je seřadili na škále od 1 (nech v mrazáku) do 10 (nenechávej v mrazáku) podle toho, jak bychom ti je doporučili.
TIP: Rozdíl na první pohled mezi mraženou Margheritou a Mozzarellou je ve složení sýra. Zatímco v první jmenované je kromě mozzarelly i eidam, v druhé se setkáme pouze s mozzarellou.

Seznam testovaných pizz:

Clever Pizza Margherita

Dr. Oetker Ristorante Pizza Margherita

K-Classic Pizza Stone Baked Margherita

Schär Pizza Margherita Lactose Free (Gluten-Free)

Dr. Oetker Ristorante Pizza Mozzarella

Tesco Stonebaked Margherita

Trattoria Alfredo Stonebaked Pizza Margherita

Pizza Bufala

Pizza se sýrem

San Fabio Pizza Margherita


Clever Pizza Margherita

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Billa
Hmotnost: 300 g
Cena: 43,90 Kč

Sáhli jsme do našeho nákupu a rozhodli jsme se, že test otevřeme obyčejnou pizzou privátní značky supermarketu Billa. Clever Pizza Margherita měla na své krabici napsáno, jakými různými způsoby je možné ji připravit, tak jsme si vybrali pro nás ten nejlepší. Po vytažení z krabice se nejprve zdálo, že jsme si nevybrali úplně nejlepší odrazový můstek, jelikož obrázek úplně nekorespondoval s tím, co jsme viděli na plechu.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Bledá placka s rajčatovým protlakem, na níž byl velmi řídký posyp sýra a žádná stopa po uvedeném koření, nevypadala vábně. Když jsme ji ale vložili do trouby, už po 6 minutách začala vonět. Možná to bylo tím, že jsme byli hladoví, ale museli jsme polknout slinu, aby byl náš test spravedlivý.

Když jsme se do ní zakousli, cítili jsme, že se jedná o jednu ze sladších variant mražené pizzy. V protlaku jsme cítili jablka, na skus ale byla placka dobrá i poměrně křupavá. Absence sýra však byla značná. Chuť ale v celkovém kontextu byla nijaká. Žádný zázrak.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Nešlo tedy o nijak závadný začátek, ale také nás to nedostalo do obrátek. Na krabici se značka Clever pyšní certifikátem „dobré kvality za diskontní ceny“, ale náš test ukázal, že existují lepší varianty. 

Hodnocení: 4/10


Dr. Oetker Ristorante Pizza Margherita

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Tesco, ale i další
Hmotnost: 295 g
Cena: 86,90 Kč

Po úvodním slabém začátku byl proto čas na „českou klasiku“. Nejčastější značkou mražené pizzy v tuzemských supermarketech je totiž Dr. Oetker a jeho Ristorante. Pro většinu se jedná o absolutní standard v oblasti pizza polotovarů, z čehož jsme usoudili, že se jedná o lepší referenční vzorek, a jali jsme se jej testovat.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Již po vytažení na denní světlo bylo evidentní, že dvojnásobné množství goudy i mozzarelly oproti první testované placce platí. Bylo zde i více koření, protlak, jehož mělo být zase naopak méně, však nebyl pod sýrem vidět. Nicméně 15 % pasírovaných rajčat slibovalo lepší zážitek.

Vlajková loď Dr. Oetkera nám chutnala. Cítili jsme koření a paradoxně i rajče, a to i přes menší procentuální zastoupení. Sýr se dokonce po ukousnutí táhl. Pizza byla lepší minimálně o půlku. Potěšilo nás také ujištění, že je vhodná pro vegetariány.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Co ale cena? Mražená pizza stála bezmála 90 korun, což je polovina pizzy, kterou vám při troše hledání připraví klidně i v autentické italské pizzerii. Stojí to za to? To necháme na posouzení těm, kteří se nestíhají do restaurací dostavit nebo nechtějí platit peníze za obaly a kurýra.

Hodnocení: 7/10

Jestli jsi fanouškem hořčice, možná tě potěší, že jsme testovali všechny její dostupné varianty ze supermarketů. Velký test najdeš zde.

K-Classic Pizza Stone Baked Margherita

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: Hasa GmbH, Burg, Německo
Obchod: Kaufland
Hmotnost: 3 × 300 g 
Cena: 119,90 Kč/39,6 Kč za kus

Překvapilo nás, kolika druhy mražených pizz disponuje privátní značka Kauflandu K-Classic. Jenže abychom mohli koupit Margheritu, museli jsme sáhnout po balení po třech kusech. Jednotlivé kusy chyběly, což je podle nás škoda. 

Podle obalu jsme se zase vrátili do diskontních (polovičních) hodnot sýra a většího procenta rajčat. Co měla ale K-Classic Pizza Stone Baked Margherita navíc, byly certifikáty. Nutri-score měla překvapivě dobré (B), nechyběl ani certifikát FSC označující výrobky, které vznikly v souladu se zásadami udržitelného lesního hospodaření.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Líbil se nám i tvar a prezentace mraženého produktu. Horší bylo, když vypadal prakticky totožně i po vytažení. Voní hezky, ale trochu jinak než ostatní. Když jsme ochutnali, uznali jsme, že se jedná o jaksi „cibulovější“ chuť, jako by pizza byla posypána podravkou. Nutno dodat, že ale chutnala alespoň nějak, a ne v tom špatném smyslu, proto si zasloužila o kousek lepší známku.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Hodnocení: 5/10


TIP: Je pravda, že každá z pizz má na obalu uveden čas pečení různými způsoby. V našem vysledovaném zlatém průměru stačí mít vyhřátou troubu s horním a dolním ohřevem na 225 °C a polotovar v ní nechat 8–9 minut.

Schär Pizza Margherita Lactose Free (Gluten-Free) 

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Tesco, ale i další
Hmotnost: 300 g
Cena: 124,90 Kč

Pizza od značky Schär byla první bezlepkovou a bezlaktózovou pizzou, kterou jsme kdy ochutnali. Upřímně nás její existence překvapila, tím spíše, že se vyskytovala ve více řetězcích. Je vidět, že jsme se za ty roky alespoň v něčem posunuli správným směrem. Cena za produkt však opravdu příjemná nebyla.

Krabice nás upozornila na certifikát FSC, na absenci pšenice a úplně recyklovatelný obal. Tak jsme ho otevřeli a zrecyklovali.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Ve složení bylo napsáno, že se placka skládá z rýžové mouky a kukuřičného škrobu, v nichž je trocha olivového oleje, a bezlaktózové mozzarelly, jež celkem zabírá 44 % z oblohy. Žádný eidam, i přes označení Margherita, zde nenajdeme. 

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Po upečení se ukázalo, že kyprá obloha hraje pré. Byla na ní spousta sýra, až byla prakticky trochu vodová. Sýr se ale stále táhl a bylo ho hodně. Pizza celkově chutnala velmi „pizzově“ a zároveň vláčně, což je u často tvrdých a suchých mražených pizz bezva změna. Za peníze, které jsme za ni dali, jsme ale čekali ještě trochu víc. Okraj těsta je totiž například stejně tuctový jako u privátních značek. 

Hodnocení: 7,5/10


 

Historie pizzy
Předchůdcem pizzy měla být foccacia, typický italský chléb, který koupíš kdekoliv v Itálii, ochucený olivovým olejem, solí, někdy bylinkami, cibulí, sýrem i masem. Znali jej již Římané, na nějž měli, podle knihy Poklady italské kuchyně (Treasures of the Italian Table) od Burtona Andersona, klást vlastní oblohy.

Rozmach moderní pizzy, kterou dnes známe, je však poměrně nedávným kulinářským aktem z Neapole 18. či brzkého 19. století. První pizzerie měly podle webu Apetit existovat již na konci 17. století a péct placky z kynutého těsta. Ještě větší rozmach zažily o pár let později s masovým pěstováním rajčat. Jak se vlastně rajče dostalo na stoly Evropanů, se můžeš dočíst z historie kečupu, kterou jsme zpracovali ve velkém testu kečupů.

Dle neapolské tradice byla každopádně první obloženou pizzou tzv. Mastunicola, jež se skládala ze sádla, sýra, pepře a špetky vasuinicoly, což v neapolském slangu znamená bazalka. Až po ní se objevila světoznámá variace na Margheritu, ke které se také váží dvě historky. 

Dr. Oetker Ristorante Pizza Mozzarella

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Tesco, ale i další obchody
Hmotnost: 370 g
Cena: 114,90 Kč

Levnější bezlepkovou a bezlaktózovou (laktóza pod 0,01 na 100 g) variantou je pizza Mozzarella od Dr. Oetkera. Složení má prakticky stejné jako pizza od Schäru s tím rozdílem, že zde eidam najdeme. Člověku s laktózovou intolerancí se však i tak možná trochu zatočí hlava, když pizzu vybalí – velmi hezký vzhled je zapříčiněn velkými kusy mozzarelly s kusy cherry rajčat a bazalkovým pestem.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

A je to cítit, jak pesto, tak přidaný česnek. Jedná se však o produkt, který chutná „lehčeji“. Je levnější než jeho přímý konkurent, a navíc je méně poznat, že je bezlepkový. Podle nás se jedná o lepší variantu, kterou si nejspíš koupíme znovu.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Hodnocení: 9/10


Tesco Stonebaked Margherita

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Tesco
Hmotnost: 315 g
Cena: 51,90 Kč

Ani u privátní značky Tesco jsme se nedočkali zázraku. Složením jsme se vrátili do starých kolejí, což znamená, že procentuální zastoupení eidamu i mozzarelly bylo kolem 6 % v obloze. Toto číslo je obvyklé u většiny levnějších možností. Tady je ale ještě problém v tom, že se nejedná o tu nejlevnější možnost. Certifikát FSC určitě není důvodem, který by měl cenu balení zvednout o 10 korun.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Během pečení nás u této pizzy zradila i příprava. Přestože i na krabici bylo uvedeno, že se placka měla péct na horkovzduch při 225 °C 10–12 minut, po 9 minutách se nám přestala líbit. Již v ten moment byla totiž celá spálená. Nedalo se ale nic dělat, připravili jsme si chuťové pohárky a otestovali ji tak jako tak.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Ochutnávka nebyla žádná slast. Těsto chutnalo až pilinovitě, sýr se nám ztratil. Jediným pozitivem mohl být jakž takž kořeněný protlak, který však celkový obrázek stejně nezachránil.

Hodnocení: 2/10

Pokud máš radši maso a padly ti do oka slevy grilovacích uzenin z léta, máme pro tebe gastro test grilovacích klobásek. Zde se dozvíš, které je dobré koupit a které raději nechat v regálu.

Trattoria Alfredo Stonebaked Pizza Margherita

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden
Obchod: Lidl
Hmotnost: 300 g
Cena: 42,90 Kč

Tady bychom se asi opakovali. Složení bylo prakticky totožné. Rozdíl byl v zastoupení bazalky, jíž mělo být víc, čehož jsme si ale nevšimli. Příjemnou změnou však bylo přesvědčení certifikátem Evropské vegetariánské unie, že si pizzu mohou s klidem v duši zakoupit i vegetariáni.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Krabice nás instruovala tak, že pokud chceme mít nadýchanou pizzu, máme ji péct 10–12 minut, křupavá měla být o 3 minuty déle v troubě. Křupavosti jsme však měli dost, proto jsme se rozhodli jít do nadýchané.

A i když jsme jí nakonec dali víc času, po vytažení byla poměrně bílá. Sugo, respektive protlak, byl kyselý a chutnal jinak než normálně. Směs koření se nám taktéž úplně nelíbila. Přišlo nám, že chutná hůře než u spálené pizzy. A i když to tak z fotografií nevypadá, sýru bylo také poměrně málo.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Spokojeni jsme rozhodně nebyli, a proto tento produkt nedoporučujeme.

Hodnocení: 1/10


Pravá Margherita
Vznik „nejznámější oblohy světa“ se datuje k roku 1889, odtud se ale historky o jejím původu liší. Ta první, jak uvádí firma Dr. Oetker, se váže k osobě pekaře Raffaela Esposita, jenž si měl usmyslet, že během návštěvy italského krále Umberta I. a jeho manželky Margherity upeče novou, speciální pizzu vyjadřující sílící italskou národní identitu.

Odtud měly také pramenit přísady – rajčata, mozzarella a bazalka, jež reprezentovaly národní barvy. Při tehdy nedávném sjednocení Itálie přišla každá podobná pohnutka, i kdyby byla spíše propagandistického rázu, vhod. Její věrohodnost proto potvrzená není. Druhý příběh se zase váže k příchozím z Nového světa, tedy Ameriky, kteří měli pizzu Margheritu péct s oreganem namísto bazalky.

A jak šel čas a doba se zrychlovala, přišlo také na pizzový polotovar, tedy mraženou pizzu. O její vznik se zasloužili v roce 1957 bratři Gelentanovi a jejich firma údajně odstartovala výrobu mražených polotovarů v obchodech celkově. 

Pizza Bufala 

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: neuveden, vyrobeno v Itálii
Obchod: Lidl
Hmotnost: 400 g
Cena: 82,90 Kč

Lidl však nakonec nezklamal. I když se nejednalo o Margheritu nebo Mozzarellu, zaujala nás mražená pizza, která si sama říkala o to nechat se vložit do vozíku. Její zřejmý high-endový look nás přesvědčil, zařadili jsme ji do testu a jsme rádi, že jsme to udělali. 

Jedná se totiž o pizzu Buffala, která, jak si asi z názvu odvodíš, obsahuje i mozzarellu z buvolího mléka. Celkem 12 % tohoto dobrého sýra doplnilo ještě 9 % normální mozzarelly, cherry rajčata, velké procento rajčatové dužniny a zajímavého těsta.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Obal lákal na handmade produkt z Itálie, který měl vpravo dole na krabici i podpis pizzaiola, tedy jejího tvůrce. Bohužel se však nedal přečíst a jinde na obalu jsme to nenašli. 

Největší problém u tohoto produktu bylo čekání, jelikož se pekl až 14 minut. Výsledek ale stál za to.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Upečený okraj těsta poprvé vypadal jako z pizzy v restauraci, abychom ale pořád nevychvalovali, spodek těsta připomínal obyčejnou mraženou pizzu. Bylo však evidentní, že reaguje jinak než ostatní.

Jinak se ale již během pečení linula z trouby nádherná vůně podobná uhelnému odéru dřevěné pece. Pizza chutnala dochuceně, cítili jsme olivový olej, buvolí mozzarella byla slanější, ale celkovému dojmu pomohla. Sugo bylo sladkokyselé jako z restaurace.

Nečekali jsme, že na něco takového narazíme. Zde naopak doporučujeme všemi deseti. Poměr cena/výkon je zde bezkonkurenční.

Hodnocení: 10/10


TIP: I když je Margherita nejznámější oblohou, nejvíc druhů mražených pizz je paradoxně šunkových či s masem. Sehnat Margheritu je těžší, než se zdá. 

Pizza se sýrem

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: FrostFood a. s., Rokytnice v Orlických horách, Česká republika
Obchod: Albert (ale i v dalších)
Hmotnost: 250 g
Cena: 34,90 Kč

Jaké zklamání jsme poté zažili, když jsme museli otestovat pizzu ze supermarketu Albert. Na ní totiž prakticky nebyl žádný sýr. Dle složení se jednalo o tzv. analog sýra, v němž bylo jen 33 % „opravdového“ sýra.

Už od pohledu se nejednalo o zrovna vábný produkt. Sám byl i jako jediný prodáván bez papírové krabice. Oceňujeme jistou praktičnost, že zákazník ví, do čeho jde, na druhou stranu to vlastně ani pro prodej není o moc lepší. Navíc nabízí nejmenší gramáž.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Chuť ale nakonec nebyla tak špatná, jak jsme čekali. Jednalo se o podobnou buchtovou pizzu, jakou člověk dostane například ve školní jídelně. Nic, co bychom dříve nejedli.

Hodnocení: 3/10


 San Fabio Pizza Margherita

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Výrobce: Freiberger Lebensmittel GmbH, Berlín, Německo
Obchod: Penny
Hmotnost: 300 g
Cena: 32,90 Kč

Posledním testovaným produktem byla pizza z Penny marketu se zajímavou cenou, hezkou krabicí i s klasickým malým vysvětlením, jak dlouho pizza vydrží v ledničce, mrazničkách rozdělených stupni a tak dále. Pizza San Fabio nicméně nenesla žádný certifikát.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Složením šlo o normální pizzu privátní značky, jež měla totožné parametry jako ty pizzy předtím. Produkt nevypadal hezky vizuálně a následně ani chuťově. Vrátili jsme se zpátky na zem.

Pizza mražená
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Místy se dokonce zdálo, že pizza chutná vodově a zvláštně uměle. Nebylo na ní ani mnoho sýra. Takže nedoporučujeme.

Hodnocení: 2/10


 Výsledky

Nejlepší pizzou v rámci hodnocení byla Pizza Bufala, které se lepila na paty Pizza Mozzarella od Dr. Oetkera. Třetí místo zaujala Schär Pizza Margherita Lactose Free i přes svou vysokou cenu. Jestli ale máme doporučit některou z těch „obyčejných“, vsadili bychom na klasickou pizzu Ristorante od Dr. Oetkera. Konkurenci v privátních značkách momentálně nemá.

Domů
Sdílet
Diskuse