Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
25. října 2022 19:09
Čas čtení 1:08

Gymnazistky zaujaly výzkumem rakoviny. Kteří další nadaní studenti dostali České hlavičky za své projekty?

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Gymnazistky zaujaly výzkumem rakoviny. Kteří další nadaní studenti dostali České hlavičky za své projekty?
Zdroj: České hlavičky

Proběhl 16. ročník středoškolské soutěže České hlavičky.

Cenu pro nadané studenty České hlavičky dostali v úterý v Brně středoškoláci a středoškolačky za své projekty. Věnovali se technologiím, společnosti nebo výzkumu zhoubných nemocí. Organizátoři soutěže o výsledcích informovali na svých stránkách.

Alžběta Bařinová z hodonínského gymnázia získala cenu v kategorii Člověk a společnost za projekt, který se zabývá historií a současností podlužáckého kroje. Marina Sokolová z Gymnázia Jana Nerudy pak dostala ocenění za výzkum apotézy. Zabývala se příčinami, proč nádorové buňky přežívají i chemoterapii, a jak může tato „sebedestrukce buněk“ pomoci v léčbě.

25. října 2022 13:34 Čas čtení 1:07 Student zlínské univerzity Adrián Gubrica dostal cenu za slovenský design. Jeho aplikace pomáhá s výukou první pomoci Student zlínské univerzity Adrián Gubrica dostal cenu za slovenský design. Jeho aplikace pomáhá s výukou první pomoci

V kategorii Život a zdraví člověka zvítězila Darja Klementová z Gymnázia P. Křížkovského v Brně. Zabývá se výzkumem v léčbě leukémie. Konkrétně pak akutní meyloidní leukémií, která je u dospělých častá a velice agresivní. Ocenění za neuronové sítě si odnesl Petr Jeřábek z Gymnázia Jana Nerudy v Praze. Jeho projekt se věnoval jejich algoritmům a dalšího využití v oblasti vědy.

Zajímavým a oceněným projektem byl také přídavný pohon k invalidnímu vozíku, za který získal cenu Jiří Monšer z VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou. Projekt společně se spolužáky vytvářel pro jednoho z bývalých studentů školy, který se na vozík dostal kvůli zranění. Matyáš Boháček z pražského Gymnázia Jana Keplera přišel s oceněným projektem SPORTER. Ten má podle jeho slov pomoci studentům jazyků i neslyšícím lidem. Jedná se o překladač znakového jazyka pomocí umělé inteligence.

„Projekt České hlavičky je ucelený program zaměřený na podporu nadaných studentů v technických a přírodovědných oborech, na zvýšení zájmu mladých lidí o studium těchto oborů na středních a vysokých školách a rozvíjení zájmu o tyto obory, případně i o vědeckou kariéru. Je zaměřen na středoškolskou mládež,“ popisují organizátoři Českých hlaviček soutěž. Všechny vítěze a vítězky (a to i z minulých ročníků) najdeš na oficiálním webu soutěže.

Domů
Sdílet
Diskuse