Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
26. října 2022 16:38
Čas čtení 0:54

Příspěvek na mobilitu se zřejmě zvýší na 900 korun měsíčně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Příspěvek na mobilitu se zřejmě zvýší na 900 korun měsíčně
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Lidé, kteří potřebují dýchací přístroje, budou mít nárok na příspěvek 2 900 korun.

Sněmovna dnes jednohlasně odsouhlasila zvýšení příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením. Pokud vládní novela projde také Senátem, příspěvek se z nynějších 550 korun zvýší na 900 korun měsíčně. Lidé, kteří potřebují energeticky náročné dýchací přístroje, by nově mohli dostávat příspěvek 2 900 korun, píše ČTK.

17. října 2022 6:00 Čas čtení 6:12 V Česku ročně při porodu zemře 570 miminek. Otcové zatím nemají nárok vyrovnat se se ztrátou V Česku ročně při porodu zemře 570 miminek. Otcové zatím nemají nárok vyrovnat se se ztrátou

Opozice žádala razantnější růst základního příspěvku. Aleš Juchelka (ANO) chtěl příspěvek, který pobírá na 260 000 lidí, zvýšit na 2 000 korun, ale neuspěl. Podle opozice není navýšení dostatečné a nestačí ani na jednu plnou nádrž měsíčně. 

Koaliční poslanci naopak tvrdí, že navýšení o 350 korun pokrývá současné vyšší ceny pohonných hmot. „Není fér šermovat tím, že vláda se na zdravotně handicapované vykašlala,“ řekl předseda sociálního výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Kromě příspěvku na mobilitu poslanci prosadili také zvýšení státního příspěvku na zdvíhací plošinu, který by se mohl navýšit o 100 000 korun na půl milionu korun. Růst podle vlády reflektuje zdražení těchto zařízení v posledních dvou letech dané například nedostatkem některých dílů a zvýšením cen kontejnerové dopravy.

Novela, kterou sněmovna odsouhlasila, zároveň upravuje pravidla poskytování otcovského volna a pohřebného. Otcovskou dovolenou budou moci nově čerpat i otcové, kteří přišli o miminko během porodu. Pohřebné zase i ti rodiče, kteří přišli o miminko samovolným potratem. Více o této problematice se dočteš v našem samostatném článku, ve kterém jsme se ptali poslankyně Marie Jílkové (KDU-ČSL), jež na nové právní formě pracovala.

Domů
Sdílet
Diskuse