Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
26. října 2022 20:36
Čas čtení 3:19

Plzeň Barcelonu nezachrání. Na San Siru prohrála 4:0, pohromě zabránil výtečný Staněk

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Plzeň Barcelonu nezachrání. Na San Siru prohrála 4:0, pohromě zabránil výtečný Staněk
Zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno

Ani napopáté se Západočeši bodů v Lize mistrů nedočkali.

Plzeň živila poslední šanci na postup ze základní skupiny Ligy mistrů ve skupině smrti s Bayernem, Barcelonou a Interem Milan ve čtvrtečním zápase s posledním jmenovaným. Na Stadiu Giuseppe Meazza je uvítala bouřlivá atmosféra domácích fanoušků, kteří si stejně jako domácí na hřišti uvědomovali, že je pro ně v souboji na dálku s Barcelonou zápas s českým mistrem klíčový.

Plzeň se v prvním poločase snažila být vyrovnaným soupeřem, svědomitě bránila a s pomocí Jindřicha Staňka ukazovala, že je její defenziva lepší než v prvním zápase. Bohužel se inkasovaného gólu nakonec nevyvarovala. Ve 35. minutě poslal Nerazzurri do vedení Mchitarjan, na nějž po sedmi minutách navázal střelec ze Štruncových sadů Edin Džeko a Viktoria prohrávala po půli 2:0.

Druhá polovina probíhala prakticky totožně jako ta první. Plzeň měla slibný začátek, pak přišel postupný tlak Interu a obrovským šancím zabraňoval pozorný Staněk. Opakoval se však bohužel i střelec, jelikož Džeko v 66. minutě navýšil skóre na 3:0. Nakonec se prosadil ke konci zápasu i belgický forvard Lukaku a Inter si výhrou 4:0 zajistil postup do vyřazovací fáze soutěže.

12. října 2022 22:53 Čas čtení 3:27 Plzeň dostala během ostudného prvního poločasu 4 góly, Bayern Mnichov nakonec zvítězil 2:4 Plzeň dostala během ostudného prvního poločasu 4 góly, Bayern Mnichov nakonec zvítězil 2:4

Důležitý zápas, a nejen pro Plzeň. Západočeský mistr se prozatím v milionářské Lize mistrů trápí, jelikož všechny čtyři dosavadní duely v základní skupině prohrál. Každopádně všem nadějím ještě konec nebyl; pokud by se mu podařilo porazit Inter Milan na jeho půdě, měl by šanci postoupit do Evropské ligy, což se mu prozatím při účasti ve skupině Ligy mistrů povedlo vždy.


Tehdy ale Plzeň neměla tak silné soupeře. Bayern Mnichov, Barcelona i Inter ukázaly, jak kvalitními celky jsou, což dosud vyznělo pro český celek nelichotivým skóre 3:16. Svěřenci trenéra Bílka proto potřebovali zabrat. V jejich vítězství doufali i fanoušci Barcelony, kteří milánským dýchali v tabulce na záda s tříbodovým mankem – pokud by Blaugranas dokázali zvítězit nad Mnichovem a Plzeň uspěla, měli by šanci pokračovat v soutěži dál a Inter by musel o postup bojovat s německým gigantem.


Italský celek ale nechtěl nic podcenit. Na tiskové konferenci se domácí trenér Inzagi nechal slyšet, že čtvrteční klání s Viktorkou je pro ně malým finále. Od toho se také odvíjela sestava, v níž nastoupili Martinez, Mchitarjan, oba střelci z prvního klání Džeko s Dumfriesem a na lavici náhradníků číhal Romelu Lukaku. Hostům se ke vší smůle znovu zranil Kliment, který dokázal vstřelit gól Bayernu, a k dispozici nebyli ani Kopic se Sýkorou.

V základní jedenáctce se nakonec na hrotu překvapivě neobjevil Chorý, nýbrž Bassey. Důvěru dostali ze začátku i Erik Jirka a Mohamed Tijani, který v obraně nahradil Václava Jemelku.

Svědomitá půlhodina Plzně

Bouřlivá atmosféra na San Siru hnala domácí od prvních minut ke vstřelení vedoucí branky. Nerazzurri zavřeli hosty hrající v bílém na jejich polovině již v 2. minutě. První pokus hostů však přišel už na řadu v 8. minutě, i když Mosquerova střela mířila mimo. Viktoriáni od té doby vůbec nepůsobili ustrašeným dojmem, ale naopak se snažili o vytváření šancí – zejména Kalvach, Vlkanova nebo Havel byli těmi, kteří tvořili hru.


Domácí hrozili ze stran nebezpečnými centry, z nichž ale ani jeden v prvních 20 minutách nenašel síť Staňkovy brány. Pak ale reprezentační brankář ukázal svou formu, když ve 25. minutě vytáhl dva slepené tutové pokusy nehlídaného Dimarca a Mchitarjana mimo bránu. Inter začal zintenzivňovat tlak, jemuž však konsolidovaná obrana Plzně, odvádějící dosud nejlepší výkon v Lize mistrů, odolávala. K tomu lvím dílem pomáhal i Jindřich Staněk, který ve 29. minutě znovu zasáhl proti ofsajdové tutovce Mchitarjana.


Ve 33. minutě se poprvé dostal do šance Džeko, který branku Staňka v bezprostřední blízkosti netrefil. O dvě minuty později se však domácí již radovali, když po centru Bastoniho z levé strany minul míč Džeka s nataženým Pernicou a nehlídaný Mchitarjan získal pro Inter vedení. Druhý gól přišel již ve 42. minutě, kdy Dimarco znovu utekl po levé straně a nacentroval nehlídanému Džekovi před prázdnou branku. Odpovědí Plzně byla minutu před koncem poločasu slabá střela Basseyho, na niž ale Onana bez problému dosáhl.

Výborný Staněk a postrach Džeko

Po změně stran se Plzeň snažila o rychlé snížení. Ze svého snažení dokonce vytěžila dva rohové kopy, z nichž však ani jeden Onanu neohrozil. V 55. minutě se zase ukázala kvalita milánského velkoklubu v akci, na jejímž konci byla krásná střela Mchitarjana do tyče. Za další dvě minuty čaroval zase Staněk, jenž po již několikáté akci Dimarca z levé strany vychytal v těsné blízkosti dorážejícího Martineze.


Jenže když nejde góly střílet, mohou se vytvářet. Martinez našel před brankou Džeka, který se střelou k tyči v 66. minutě znovu nemýlil. V 82. minutě zase vyzkoušel pozornost Staňka Dumfries, jehož střele ale plzeňský brankář dokázal vzdorovat. Po pěti minutách však stadion vybuchl nadšením, jelikož se na hřiště dostal Romelu Lukaku, jenž dokázal po dvou měsících zranění uklidit přihrávku Correyho do Staňkovy sítě. V 89. minutě pak Staněk znovu výtečně zabránil možnému pátému gólu Correyho.


Inter Milan si výhrou nad Plzní 4:0 vybojoval postup do vyřazovací fáze Ligy mistrů. Plzeň tak posledním zápasem s Barcelonou uzavře své letošní tažení Evropou.

Domů
Sdílet
Diskuse