Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. října 2022 8:50
Čas čtení 2:01

Muž pěstoval v lese marihuanu. Svou činnost kryl zájmem o myslivost

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Muž pěstoval v lese marihuanu. Svou činnost kryl zájmem o myslivost
Zdroj: Policie ČR

Kriminalistům se podařilo vypátrat menší a dobře skrytou plantáž marihuany uprostřed Ždánického lesa na Vyškovsku.

Policisté vypátrali pěstitele marihuany, který svou pěstírnu ukrýval ve Ždánickém lese na Vyškovsku. Svou malou plantáž měl dobře ukrytou, a jak policie dodává, nebylo snadné ji najít. Muž si navíc vytvořil dokonalé alibi tím, že předstíral svůj zájem o myslivost. Při domovní prohlídce pěstitele zajistili kriminalisté marihuanu za skoro půl milionu korun. Nyní muži hrozí trest odnětí svobody.

21. října 2022 20:11 Čas čtení 0:55 Mladík se v prodejně kebabů v Praze dožadoval toalety. Když mu nebylo vyhověno, chtěl se vymočit na pult Mladík se v prodejně kebabů v Praze dožadoval toalety. Když mu nebylo vyhověno, chtěl se vymočit na pult

Padesátiletý pěstitel byl kriminalistickým toxi týmem z řad jihomoravské policie dokonce přistižen přímo při činu, když prováděl sklizeň na pasece v hlubokých lesích. Vedla k tomu ale složitá cesta.

„Policisté měli muže, který si mimo jiné liboval v myslivosti, v hledáčku od letošního jara. To zjistili, že se na drogovém trhu objevila surovina pocházející z Vyškovska,“ uvedl k postupu pátrání mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek. Než se mu ale dostali na stopu, museli proniknout hned několika krycími vrstvami.

„Skutečnost, že se neustále vyskytuje v lese, zakrývala jeho záliba v myslivosti a k tomu legálně nabízené služby. Ty mu mimo jiné přinášely zajímavý benefit. Navíc měl zlegalizovanou výrobu produktů z technického konopí,“ dodal mluvčí.

Skrytý a chráněný byznys

Malášek přiznal, že najít takovou pěstírnu dalo spoustu práce. „Kriminalisté na základě získaných informací strávili prohledáváním lesa, i za pomoci techniky, nemálo času. Pěstitel, který už byl v minulosti trestaný pro jinou nezákonnou činnost, byl velmi opatrný,“ komentoval mluvčí s tím, že si muž instaloval kolem plantáže i fotopasti, protože se bál, že by mu někdo mohl vzrostlé rostliny předčasně odcizit.

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

Skutečnost, že po něm policie jde, si uvědomil, jak sám pěstitel přiznal, v době, kdy začala pročesávat okolí za pomocí letecké techniky. Tento způsob se nakonec ukázal jako efektivní. „Policisté připravili akci, při níž muže zadrželi policisté zásahové jednotky přímo při sklizni rostlin na malé lesní plantáži. Na místě jich napočítali skoro padesátku a přibližně stejný počet rostlin, z nichž pěstitel postupně odřezal uzrálé paličky,“ zrekapituloval Malášek.

marihuana ždánický les vyškovsko
Zdroj: Policie ČR

„Při domovní prohlídce pak objevili několik kilogramů sušené marihuany. Na půdě objevili také prostor, v němž muž získanou rostlinnou hmotu sušil. Při jejím prodeji by získal nejméně půl milionu korun,“ dodal.

Padesátiletý pěstitel byl proto zadržen a nyní je stíhán pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Kriminální policie nyní zjišťuje, jakým způsobem byl zainteresován v obchodu s drogami dále.

České policejní toxi týmy se činí

Že policisté vypátrají nelegální pěstírnu marihuany, se stává poměrně často. Naposledy jsme tě informovali například o akci toxi týmu na Hodonínsku, který během uplynulých dvou měsíců objevil 10 nelegálních pěstíren marihuany. Během domovních prohlídek zabavili téměř 30 kilogramů sušené marihuany, více než 250 rostlin konopí a u jednoho z obviněních našli také zbraně a střelivo. Osmi osobám nyní hrozí až 10 let za mřížemi.

Nicméně otázka ohledně legálnosti či nelegálnosti pěstování konopí s THC je již dlouhou dobu na stole. Ve středu jsme psali například o tom, že Německo uvažuje o zlegalizování držení až 30 gramů marihuany a taktéž legalizaci jejího prodeje pro rekreační účely na kontrolovaném trhu pro osoby starší 18 let.

Co si o legalizaci konopí myslí čeští poslanci a poslankyně, jsme se ptali v reportáži, kterou si můžeš pustit níže.

Domů
Sdílet
Diskuse