Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. října 2022 10:24
Čas čtení 1:03

O víkendu přijde změna času. V neděli se posune o hodinu zpět

Kategorie:
News
Uložit Uložené
O víkendu přijde změna času. V neděli se posune o hodinu zpět
Zdroj: Unsplash/Chilli Charlie

Dlouhé noci, krátké dny. Už od 30. října budeme mít tmu za okny o hodinu dříve.

Do České republiky se vrátí dlouhé noci. Dne 30. října totiž proběhne změna času z letního na zimní. Ve 3:00 se ručička hodin přetočí o hodinu dozadu. Stanovený čas bude trvat až do 26. března příštího roku, kdy se zase změní na letní. Přestože se o změnách času diskutuje i na evropské úrovni, zatím jednání nedospělo do konkrétní podoby, která by určovala, jestli se změny zachovají, nebo ne.

27. října 2022 8:50 Čas čtení 2:01 Muž pěstoval v lese marihuanu. Svou činnost kryl zájmem o myslivost Muž pěstoval v lese marihuanu. Svou činnost kryl zájmem o myslivost

Posun hodin o jednu dozadu je v celé Evropě synchronizovaný, mění se akorát jeho přesná doba provedení vzhledem k různým časovým zónám, které kontinent má. Změna tak jinde začíná už v 1 hodinu ráno. Pouze tři evropské země čas nemění, těmi jsou Island, Rusko a Bělorusko.

Téma změny času bylo diskutováno i v Evropském parlamentu, který v roce 2019 hlasoval o jeho zrušení. Poslanci jeho zrušení schválili, pročež se hlasování posunulo k Evropské radě. Zde se však proces zastavil. Evropská rada má totiž ještě projednávat další a dost pravděpodobně důležitější témata, kterými jsou energetická krize, válka na Ukrajině nebo i koronavirus. Nepředpokládá se tak, že by se změna času projednala v dohledné době.

Češi měnit čas nechtějí

Časové posuny jsou tradičně diskutovány i na území České republiky. V roce 2018 dokonce proběhl průzkum veřejného mínění agentury STEM/MARK, v němž se zjistilo, že 65 % dotázaných změna času nevyhovuje a hned 70 % dotázaných by se změnou zrušení změny času souhlasilo.

Mnohem rozporuplnější jsou však následně názory o tom, který z časů by se měl zanechat. Celkově 44 % respondentů uvedlo, že by bylo pro zachování letního času, 24 % pro zimní čas a 31 % dotázaných buď nevědělo, nebo jim to bylo jedno. 

Domů
Sdílet
Diskuse