Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. října 2022 13:59
Čas čtení 1:20

Tisíce Íránců se sešly u hrobu Mahsy Amini 40 dní po její smrti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tisíce Íránců se sešly u hrobu Mahsy Amini 40 dní po její smrti
Zdroj: Social Networks/Zuma Press/Profimedia

Na hřbitově ve městě Saqez v provincii Kurdistán, kde byla pohřbena mladá žena Mahsa Amini, která zemřela po zákroku mravnostní policie kvůli tomu, že její pokrývka hlavy neodpovídala striktnímu náboženskému standardu v zemi, se sešly tisíce lidí.

Tisíce lidí se sešly 40 dní po smrti Mahsy Amini na hřbitově ve městě Saqez v Íránu. Informovalo o tom CNN. Její smrt kvůli špatně nasazené pokrývce hlavy, kterou má s největší pravděpodobností na svědomí mravnostní policie po jejím zadržení, odstartovala v zemi vlnu protestů, během nichž se lidé bouří proti vynucování striktního dodržování islámských tradic nejen v oblékání a požadují konec íránského duchovního vůdce Sajjida Alího Chameneího. Středeční setkání na pohřebišti vyvolalo střety.

17. září 2022 14:07 Čas čtení 1:56 Mladá Íránka zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli pokrývce hlavy. Podle svědků ji zbili Mladá Íránka zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli pokrývce hlavy. Podle svědků ji zbili

Autority tvrdí, že ke střetu nedošlo v době, kdy se lidé sešli v důležité výročí smrti podle islámské tradice, nýbrž až po ní. Sešlost měla skandovat „kurdská hesla“ a jeden z nich měl i vztyčit kurdskou vlajku.

Lidé se ale neobjevovali pouze v Saqezu, kde je Amini pohřbena. Lidé protestovali po celé zemi, například i v hlavním městě Teheránu, kde byli účastníci rozehnáni slzným plynem. Ve videích na sociálních sítích je vidět zástup lidí a aut v rodišti Amini, kde jich opravdu nebylo málo.

Smrt mladých

Od 16. září, kdy byla Amini ubita k smrti režimními silami, se v zemi protestuje prakticky denně. Aktivní participace na protestech však přinesla další úmrtí mladých osob.

REFRESHER informoval například o zastřelení třiadvacetileté tiktokerky Hadis Najafi během protestu ve městě Karadž, poté byla zabita šestnáctiletá youtuberka Sarina Esmailzadeh a stejně stará studentka Asra Panahi byla ubita přímo ve škole, když odmítla zpívat prorežimní píseň v době policejního zásahu v Ardabílu.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Íránský režim se snaží udusat veškeré vášně i mezi exponovanými osobami. Bez hidžábu totiž startovala na mezinárodním lezeckém turnaji také místní hvězda, lezkyně Elnaz Rekabi. Ta ale později uvedla, že hidžáb neměla nikoliv kvůli tomu, aby podpořila aktuální protivládní protesty, nýbrž proto, že si jej „nechtěně“ nevzala kvůli časovému harmonogramu. Režim ji přesto „doprovodil“ zpět ze soutěže do Teheránu a sebral jí pas i mobil.

Domů
Sdílet
Diskuse