Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
31. října 2022 7:49
Čas čtení 1:03

Brazilské prezidentské volby vyhrál Lula da Silva, porazil Bolsonara

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Brazilské prezidentské volby vyhrál Lula da Silva, porazil Bolsonara
Zdroj: TASR

Lula da Silva porazil současnou hlavu státu se ziskem 50,83 procenta hlasů.

Vítězem druhého kola prezidentských voleb, které se v neděli konaly v Brazílii, se stal levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Po sečtení 98,8 procenta hlasů dosáhl Lula da Silva 50,83 procenta hlasů, a porazil tak současnou pravicovou hlavu státu Jaira Bolsonara. Ten získal 49,17 procenta. 

Nově zvolený prezident přislíbil boj proti rasismu a diskriminaci

Sedmasedmdesátiletý Lula da Silva zvítězil nad Bolsonarem i v prvním kole voleb 2. října, ovšem jen s těsným náskokem o zhruba pět procent (48:43). Lula da Silva ve svém projevu po vyhlášení výsledků druhého kola voleb slíbil „vytrvalý boj proti rasismu, předsudkům a diskriminaci“. Vyzval k míru a jednotě v hluboce rozdělené zemi a konstatoval, že není v ničím zájmu žít v permanentním válečném stavu.

Lula da Silva doplnil, že Brazílie už nemůže být považována za mezinárodního vyvrhele a je také připravena zaujmout své místo v boji proti klimatické krizi, zejména co se týče ochrany Amazonie. Ve svém projevu se také vyslovil proti zbraním. Britská stanice BBC připomněla, že vláda současné hlavy státu, pravicového Jaira Bolsonara, schválila zmírnění zákona o zbraních, což přineslo obrovský nárůst počtu vlastníků zbraní.

Nově zvolený prezident Lila da Silva.
Nově zvolený prezident Lila da Silva. Zdroj: TASR/AP

Lula da Silva zastával prezidentský post v letech 2003 až 2010. Ve funkci končil jako nejpopulárnější prezident země, jelikož cestou sociálních programů přispěl ke snižování chudoby. Později byl ale zapleten do kontroverzního korupčního skandálu a v roce 2018 byl odsouzen na osmnáct měsíců. Nejvyšší soud později obvinění vůči němu anuloval s tím, že hlavní soudce byl zaujatý.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Poražený Bolsonaro opakovaně zpochybňoval volební systém a naznačoval, že v případě prohry by výsledky voleb nemusel uznat. V pátek večer ale přislíbil, že rozhodnutí voličů bude respektovat.

Domů
Sdílet
Diskuse