hledej na refresheru

Chceš dostávat notifikace i na tomto zařízení?
Ekonomika a finance

Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň

Kolik vydělávají třeba Andrej Babiš, Josef Středula, Danuše Nerudová nebo Petr Pavel, kteří se nyní uchází o post prezidenta? Platí si kampaň sami, nebo shání sponzory? Podívej se na náš přehled a buď v obraze.

Kuni Nguyenová, ČTK
2. 11. 2022 6:00 Čas čtení: 5:47
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň
Zdroj: REFRESHER/Facebook/se souhlasem iniciativy Spolu silnější
Ekonomika a finance
0
Kuni Nguyenová
ČTK
2. 11. 2022 6:00
Čas čtení: 5:47

Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň

Kolik vydělávají třeba Andrej Babiš, Josef Středula, Danuše Nerudová nebo Petr Pavel, kteří se nyní uchází o post prezidenta? Platí si kampaň sami, nebo shání sponzory? Podívej se na náš přehled a buď v obraze.

Kuni Nguyenová
ČTK
2. listopad 2022, 6:00
Čas čtení: 5:47
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Kandidáti na prezidenta 2023: Kolik vydělávají a jak financují kampaň
Zdroj: REFRESHER/Facebook/se souhlasem iniciativy Spolu silnější

Nejbohatším kandidátem na prezidenta České republiky je předseda hnutí ANO Andrej Babiš s majetkem přesahujícím 107 miliard korun. Generál Petr Pavel má ale při financování kampaně významnou podporu od podnikatelů zvučných jmen, jako jsou Ondřej Fryc z internetového obchodu Mall.cz nebo Jaroslav Beran ze sázkové kanceláře Tipsport. Podnikatel a matematik Karel Janeček, jehož majetek je vyčíslen na 3,7 miliardy korun, dokonce plánuje celou kampaň zaplatit ze svých úspor. Zatímco většina kandidátů, včetně bývalé rektorky a ekonomky Danuše Nerudové, počítá s tím, že do voleb vloží až 50 milionů korun, naopak senátor Marek Hilšer sází na nízkorozpočtovou kampaň. 

 

Vyplývá to z přehledu redakce Refresheru, která zaznamenala, kolik mají kandidáti na prezidenta v majetku a v příjmech, ale také jak financují svou kampaň. 

 

Volba prezidenta ČR se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna 2023. Říjnový předvolební průzkum zatím ukázal, že největší souboj o křeslo na Hradě lze očekávat mezi Petrem Pavlem, Danuší Nerudovou a Andrejem Babišem.

 

 

Finanční limit na kampaň je pro každého kandidáta 40 milionů korun pro první kolo voleb a dalších 10 milionů v případě postupu do druhého kola. Výdaje na volby se započítávají od počátku července, tedy od vyhlášení termínu voleb. Přihlášky do prezidentských voleb se podávají do 8. listopadu, aktuálně sčítají osm kandidátů. Kandidáti, kteří dosud účast ve volbách nepotvrdili, ale nakonec se jich zúčastní, budou muset zveřejnit své náklady i zpětně.

 

už ne
už ne Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš poprvé potvrdil svou kandidaturu v neděli 30. října v televizi Nova, oficiálně ji ale oznámil v pondělí 31. října (tiskovou konferenci jsme také navštívili). Podle letošního žebříčku Forbes je Babiš pátým nejbohatším Čechem a miliardářem s majetkem ve výši 107,8 miliardy korun. Pro srovnání, jde o 32,9 miliardy korun více oproti předchozímu roku. Významná část příjmů, které má Babiš uložené ve svěřenských fondech, pochází od koncernu Agrofert.


Kandidát na prezidenta zatím nemá založený transparentní účet. Založit si ho musí nejpozději do 8. listopadu, kdy se podávají přihlášky do prezidentských voleb. „Babiš by měl do 40milionového limitu kampaně pro první kolo zahrnout také část propagace, ve které se objevil od vyhlášení termínu prezidentských voleb začátkem července,“ připomněl pro ČTK František Sivera z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Babiš v pondělí po oficiálním oznámení kandidatury uvedl, že závazky kolem transparentního účtu bude plnit postupně. „Vedení hnutí musí vyhodnotit, jaká částka z té komunální kampaně a kampaně do senátních voleb připadne na teď už prezidentskou kampaň,“ dodal.

 

Později téhož dne v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že po dohodě s vedením hnutí bude jeho předvolební kampaň plně financovat ANO, údajně by nemělo přijímat ani peníze od sponzorů. Vlastní prostředky do kampaně prý Babiš vkládat nebude.

 

Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější

Petr Pavel

Generál Petr Pavel oficiálně odstartoval prezidentskou kampaň 6. září (jak to probíhalo, se dočteš v našem článku). Pro Seznam Zprávy uvedl, že jeho majetek s úspory a investicemi sčítá částku v řádu jednotek milionů korun. Kromě toho ročně pobírá starobní důchod 348 tisíc korun a výsluhový příspěvek 456 tisíc korun. Jeho čistý roční příjem tedy vychází na 804 tisíc korun. 


Jeho kampaň hradí sponzoři, kteří jsou uvedení na transparentním účtu. Ke konci října činil zůstatek 10,4 milionu korun. Mezi Pavlovy nejvýznamnější sponzory patří například partner Pale Fire Capital Dušan Šenkypl, který mu na účet poslal jeden milion korun. Půl milionu korun mu poslali spolumajitel softwarové společnosti Y Soft Václav Muchna či zakladatel internetového obchodu Mall.cz Ondřej Fryc. Čtvrtmilionem korun ho podpořil také spoluzakladatel sázkové kanceláře Tipsport Jaroslav Beran.


Zákonný limit 40 milionů korun chce Pavel využít celý. „Od jednoho dárce přijmu maximálně tři miliony korun (dva pro první kolo a jeden v případě postupu do druhého kola), abych zůstal nezávislý,“ sdělil ČTK. Dodal, že má řadu vlastních kritérií, od koho dary přijímat nechce.

 

Zdroj: REFRESHER/David Marcin

Danuše Nerudová

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a ekonomka Danuše Nerudová oznámila svou prezidentskou kandidaturu 31. května prostřednictvím sociálních sítí. Svůj majetek pro Seznam Zprávy vyčíslila v řádu milionů korun a dodala, že tyto úspory má zejména díky manželovu výkonu advokacie. Loni také vydělala celkem 3,4 milionu korun ze závislé činnosti, podnikání a kapitálového majetku.

Nerudová chce kampaň financovat především z příspěvků dárců a sponzorů, z vlastních úspor chystá přispět zhruba milionem korun. Zůstatek na jejím transparentním účtu činil ke 31. říjnu přes 5,3 milionu korun. Podobně jako Pavel také Nerudová očekává, že v průběhu kampaně dosáhne na zákonem stanovený limit 40 milionů korun do prvního kola voleb.

Jejím sponzorem je například brněnský investor a miliardář Jiří Hlavenka, o jehož finanční podpoře informoval deník E15 už na konci minulého roku. Nejvíce peněz (dva miliony) ale Nerudová zatím dostala od firmy Inexad, která v Česku provozuje hračkářství Hamleys a několik módních značek.


„Na moji kampaň přispívají dárci různých velikostí a vložila jsem na ni i své peníze. Nikdy bych nepřijala peníze od někoho, kdo by za svůj dar očekával protislužbu či výhodu,“ uvedla Nerudová pro ČTK.

 

Zdroj: REFRESHER/David Marcin

Josef Středula

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula potvrdil svůj zájem o post prezidenta České republiky 5. května na Twitteru. Jeho majetek se skládá zejména ze stavebního spoření či běžných úspor. „Mám uzavřeno stavební spoření (5. rok), na nějž každoročně ukládám 21 tisíc korun, dále mám uzavřeno penzijní připojištění se státním příspěvkem, aktuální výši naspořené částky nevím, a dále máme se ženou naspořeno na běžném účtu cca 700 tisíc korun,“ uvedl pro Seznam Zprávy


Mzdu Středulovi stanovují členové odborových svazů, kteří jsou součástí ČMKOS. Jde o 110 tisíc korun měsíčně, za uplynulý rok si tedy dohromady vydělal 1,32 milionu korun. Dodal, že výše je „obdobná jako u všech mých předchůdců a pohybuje se v obdobné výši jako například u manažera na střední úrovni managementu“.

Na transparentním účtu, ze kterého Středula financuje prezidentskou kampaň, bylo ke dni 31. října v přepočtu 137 tisíc korun. Většinu peněz dostal od spolku Společně pro lidi, který byl zapsán před rokem a jehož předseda Miroslav Sklenář je zároveň členem představenstva spolku Přátelé Miloše Zemana.


Podle Středulových odhadů by měla kampaň finančně vyjít v řádu několika milionů korun. „V tuto chvíli se stále vyvíjí a jednáme s významnějšími sponzory,“ uvedl Středula pro ČTK.

 

Zdroj: Pavel Fischer/propagační materiál

Pavel Fischer

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci Pavel Fischer oficiálně oznámil svou kandidaturu 18. října (o tiskové konferenci jsme tě informovali). Pro Seznam Zprávy uvedl, že v úsporách má 100 tisíc korun, přičemž loni si celkem vydělal 2,1 milionu korun. 


Finance na kampaň zatím sbírá od běžných podporovatelů, Fischer o významných sponzorech dosud neinformoval. Na transparentním účtu měl ke konci října přes milion korun. Dosud nejvyšší částku (300 tisíc korun) mu poslal Maximilian Matolin, 200 tisíc korun zase přispěl hudebník a senátor Ladislav Faktor.

 

Zdroj: Marek Hilšer/propagační materiál

Marek Hilšer

Rozhodnutí znovu kandidovat na prezidenta (poprvé to bylo v roce 2017) oznámil lékař, pedagog a vědec Marek Hilšer již v listopadu 2019. V úsporách má 600 tisíc korun, přičemž loni celkově vydělal přes 1,5 milionu korun. Pro Seznam Zprávy uvedl, že částka zahrnuje nejen příjem senátora, ale ještě příjem z nájmu (161 tisíc korun) a příjem z úvazku na lékařské fakultě (25 tisíc korun).

Hilšer počítá s celkovým rozpočtem kampaně asi 2,5 milionu korun. V transparentním účtu měl ke dni 31. října přes 160 tisíc korun. Finančně mu aktuálně pomáhají jen běžní dárci a podporovatelé po malých částkách, což je podle Hilšera záměr. 


„Nízké náklady na kampaň jsou podmínkou udržení nezávislosti. Velké peníze na politické kampaně ze soukromých zdrojů, marketing a reklama kazí politiku, vytvářejí falešný obraz o kandidátech a v konečném důsledku potlačují veřejný zájem,“ řekl pro ČTK. Prosazuje proto občanské sponzorování politiky, což pro něj znamená drobné příspěvky od občanů. „Moje kampaň je také financována z veřejného příspěvku na mandát určený na politickou činnost,“ doplnil.

 

Zdroj: Český slavík

Karel Janeček

Podnikatel a miliardář Karel Janeček oznámil svou kandidaturu na prezidenta 21. ledna. Časopis Forbes letos jeho majetek nacenil na 3,7 miliardy korun. Skládá se z příjmů svěřenského fondu TRUST 21 podnikajícího s cennými papíry a podíly ve startupech, velkou část jmění má Janeček uloženou také v RSJ Investments. Svůj podíl v RSJ vzhledem k prezidentské kandidatuře v březnu prodal, ve firmě ale nadále zůstává. Janeček obchoduje také s cennými papíry, nemovitostmi, auty, kryptoměnami či dalšími startupovými projekty. 


Janeček si na transparentní účet dosud poslal více než 24 milionů korun a použil z nich už většinu. Zůstatek ke dni 31. října činil kolem 379 tisíc korun. 


Celou kampaň si chce financovat sám. Do své kampaně plánuje vložit maximální povolenou částku. To znamená 40 milionů pro první kolo, 10 milionů pro případné druhé kolo prezidentské volby.

 

Kandidaturu oficiálně oznámili a šance pro ni splnit podmínky mají:
> Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
> Generál Petr Pavel (rozhovor)
> Bývalá rektorka a ekonomka Danuše Nerudová (rozhovor)
> Odborář Josef Středula (rozhovor)
> Senátor Pavel Fischer (rozhovor)
> Lékař, pedagog a vědec Marek Hilšer
> Podnikatel Karel Janeček

Aby ti o volbě prezidenta neutekla žádná novinka, sleduj naše téma Volba prezidenta České republiky 2023.

 

Upozornit na chybu - pokud spatřuješ v článku nedostatek nebo máš připomínky, dej nám vědět.
NAHORU
Sdílet
Uložit Uložené
Sdílet Sdílet článek
Nejčtenější články
Nyní
24 hod
7 dní
30 dní
Více z tématu Ekonomika a finance
více článků
Sponzorované články
více článků
Další news více news
Mohlo by tě zajímat
Přejít na úvodní stránku
Domů
Sdílet
Diskuse
Hledat
Více