Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. listopadu 2022 8:15
Čas čtení 0:57

Harry Potter a hrob Dobbyho: Lidé ho znečišťují i ponožkami, ale zatím může zůstat

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Harry Potter a hrob Dobbyho: Lidé ho znečišťují i ponožkami, ale zatím může zůstat
Zdroj: Warner Bros/courtesy Everett Co

Obavy z vysokého počtu návštěvníků a znečištění vedly k debatám o možném přemístění hrobu.

Pláž Freshwater West v západním Walesu je místem, kde se natáčela smrt skřítka Dobbyho z kouzelnické série Harry Potter. Dnes se tam nachází památník, který každý rok navštěvují desetitisíce lidí. Pláži hrozí podle organizace National Trust kvůli tak vysokému počtu návštěvníků znečistění. 

Hrob na ekologicky citlivé pláži

Fanoušci potterovské ságy totiž k místu nosí různé předměty. Nejde jen o kamínky pomalované různými vzkazy, hrob se začal plnit také ponožkami. Pro čtenáře a čtenářky, kterým není svět Harryho Pottera tak blízký: když ve filmu nebo knize dostal skřítek od svých pánů nějaký kus oblečení, byl propuštěn z jejich služby. Dobby od svých pánů dostal v druhém díle ponožku.

Jenže pláž, na které se hrob nachází, je zákonem chráněnou památkovou rezervací a domovem mnoha zvířat, včetně ještěrek nebo vzácných ptáků hnízdících na zemi. Okolní oblast je domovem velkých tuleňů šedých a některých největších mořských ptáků na světě.

Organizace National Trust Wales, která pláž spravuje, tak uvažovala o tom, že by se hrob mohl přesunout na jiné místo. To se nakonec nestalo, organizace se přesto uchýlila k některým opatřením. Slíbila, že památník zůstane v nejbližší době na svém místě. Požádala ale návštěvníky, aby na místo nenosili žádné předměty a jen fotografovali.

Kromě toho bude zpoplatněno parkoviště blízko pláže. „Musíme vyvážit oblíbenost lokality s dopady na citlivou povahu pláže a širšího prostředí a tlakem na okolní komunikace,“ okomentoval opatření Jonathan Hughes z National Trust. Doplnil, že peníze pak půjdou na další ochranu pláže a modernizaci.

Anketa:
Líbilo by se ti navštívit Dobbyho hrob?
Bez debat, miluju Harryho Pottera.
Miluju Británii, takže hlasuju pro výlet do Walesu.
Nefandím ani Harrymu, ani britskému podnebí...
Bez debat, miluju Harryho Pottera.
84 %
Miluju Británii, takže hlasuju pro výlet do Walesu.
9 %
Nefandím ani Harrymu, ani britskému podnebí...
7 %
Zpět
Sdílet
Diskuse