Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta TASR
3. listopadu 2022 16:00
Čas čtení 1:07

Saúdská Arábie k USA: Írán na nás zaútočí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Saúdská Arábie k USA: Írán na nás zaútočí
Zdroj: Iranian Army/AP

Saúdská Arábie má prý opodstatněné obavy z útoku Íránu.

Saúdská Arábie informovala Spojené státy o svých obavách z íránského útoku. Americká armáda na Blízkém východě je v pohotovosti. Útok na Saúdskou Arábii může podle představitelů království přijít v nejbližší době. Informuje o tom Wall Street Journal. Další podrobnosti o informacích saúdskoarabských zpravodajských služeb zatím nejsou známé.

3. listopadu 2022 12:12 Čas čtení 1:09 Spojené státy se pokusí vyloučit Írán z orgánu OSN pro práva žen Spojené státy se pokusí vyloučit Írán z orgánu OSN pro práva žen

Podle saúdských představitelů je Írán připraven zaútočit na království i irácký Erbil. Prý chce tímto způsobem odvést pozornost od tamních protestů. Rada Bílého domu pro národní bezpečnost uvedla, že ji varování znepokojilo. Je prý však připravena reagovat. 

„Jsme znepokojeni situací, kdy hrozí nebezpečí, a zůstáváme v neustálém kontaktu se Saúdskými Araby prostřednictvím vojenských a zpravodajských kanálů,“ uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost. „Nebudeme váhat, ale jednat v obraně našich zájmů a partnerů v regionu.“ Samotný Írán označil podobné varování za nesmysl.

USA podněcuje protesty, tvrdí Írán

Napětí mezi těmito třemi zeměmi ale existuje. Írán totiž viní Saúdskou Arábii i Spojené státy z podněcování protestů v zemi. Demonstracemi, které vypukly po smrti kurdské ženy Mahsy Amini 16. září, mají podle Íránu Spojené státy manipulovat, aby v zemi podporovaly nepokoje.

Masha Amini zemřela poté, co ji mravnostní policie zatkla za porušení pravidel oblékání. Řada lidí v zemi se po její smrti začala bouřit. Dívky si na protest sundávají hidžáby. Podle duchovního představitele Íránu Alího Chameneího se teenageři bouří kvůli intenzivním emocím a nadšení. V pozadí ale stojí „někdo, kdo tahá za nitky“. Při probíhajících celonárodních protestech bylo do této chvíle zabito nejméně 277 lidí, včetně 40 dětí a 24 žen, uvádí to norská lidskoprávní organizace Iran Human Rights.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Od vypuknutí protestů byly v Íránu zatčeny desítky lidí, většinou demonstrantů, ale také příslušníků bezpečnostních složek. Stovky dalších byly zatčeny. USA se pokusí Írán vyloučit z orgánu OSN za práva žen.

Domů
Sdílet
Diskuse