Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 5:49
Tereza Šnajdrová

10 nejlepších deskových a karetních her: Najdeš mezi nimi rychlovky na party i propracované příběhy na celý večer

10 nejlepších deskových a karetních her: Najdeš mezi nimi rychlovky na party i propracované příběhy na celý večer
Zdroj: Refresher/Tereza Šnajdrová
ZAJÍMAVOSTI NEJLEPŠÍ HRY TIP NA HRY
Uložit Uložené

Chystáš se na party s přáteli a nevíš, kterou deskovou hru vybrat? Pomůže ti náš přehled 10 nejlepších deskových her. Najdeš v něm deskovky, které budete hrát 4 hodiny, i party rychlovky na 20 minut.

Chystáte se s přáteli na společnou akci a ty přemýšlíš, jakou deskovku vzít, ať zábava nestojí? Přinášíme ti přehled 10 nejlepších společenských her, se kterými rozhodně nešlápneš vedle. Kromě deskovek mezi nimi najdeš i karetní hry. Ať už preferujete party hry, u kterých se nasmějete, nebo příběhovky, nad kterými strávíte i několik hodin, v našem článku si vybere každý.

A jak jsme tento seznam sestavili? V redakci deskovky zbožňujeme a autorka článku si všechny uvedené hry zahrála. Výběr tedy odpovídá osobnímu vkusu. Pokud jsme ale na nějakou skvělou hru zapomněli, napiš nám, která to je, a my si ji rádi zahrajeme.
Doporučeno
10 nejlepších hororových her 10 nejlepších hororových her 8. srpna 2022 16:30

Černé historky

Počet hráčů: 2 a více hráčů

Doba hraní: cca 20 minut
Náročnost: lehká
 
Hra Černé historky se hodí na každou party, ale také na večer strávený s rodinou. Obsahuje 50 černých historek, 31 zločinů, 49 mrtvol, 11 vražd, 12 sebevražd a jedno otrávené jídlo. Jedná se o morbidní, záhadnou hru, v rámci které se snažíš přijít na to, co konkrétně se stalo na místě činu.
 
Jeden z týmu je vypravěčem a ostatní hráči se pomocí otázek, na které vypravěč může odpovídat pouze „ano“ a „ne“, snaží zrekonstruovat celou historku. Proč se muž po záhadném telefonátu zastřelil? A co se stalo osobě, která byla nalezena nahá a mrtvá? Na to už musíš přijít ty sám*sama.

Černé historky
Zdroj: Mindok/propagační materiál

Bang!

Počet hráčů: 4 až 7

Doba hraní: od 15 do 45 minut
Náročnost: lehká
 
Karetní hra Bang! je typická party hra, která tě však může překvapit nejrůznějšími zvraty, zápletkami i skandálním odhalením. Na jejím začátku si hráči vylosují role, které musí zůstat v tajnosti. Někdo bude šerifem, jiný jeho pomocníkem a někteří budou naopak stát na straně zla jako desperáti nebo odpadlíci, kteří bojují proti všem. Připrav se, že k této hře patří blafování, věšení bulíků na nos a také komunikace se soupeři.
 
Každý hráč má 3 až 4 životy, šerif pak o jeden víc. Právě šerif je jedinou postavou, která může veřejně odhalit svoji identitu, a cílem desperátů je zlikvidovat jej. Jakmile tedy někdo začne na šerifa útočit, ostatní hráči začínají tušit, kdo jsou oni zlouni. Někdo může šerifovi pomáhat jako pomocník, který se bude snažit smrtící útoky odvracet a vyhrát tak celou hru. Vyhraje zlo, nebo dobro? To už je jen na vás.

Bang!
Zdroj: Albi/propagační materiál

Dixit

Počet hráčů: 3 a více hráčů
Doba hraní: cca 30 minut
Náročnost: lehká
 
Hra Dixit je o vyprávění příběhů, fantazii, emocích i pocitech. Každý hráč dostane šest karet s různými obrázky a ten, kdo má první nápad, začíná. Vybranou kartu popíše slovem, větou či příběhem, ale nikomu ji neukazuje. Ostatní hráči pak ze svých karet vyberou tu, která podle nich nejvíce odpovídá vypravěčovu popisu. Vypravěč od všech vybere karty, zamíchá je a následně je rozloží na stůl tak, aby na ně všichni viděli. A hlasuje se.
 
Každý hráč položí svůj žeton na kartu, která je podle něj vypravěčova, odhalí se výsledky a boduje. Až budeš Dixit hrát, mysli na to, že svou kartu nesmíš popsat jednoduše, aby na první pohled nebylo zřejmé, která je tvoje, ale zároveň ani moc komplikovaně, aby ji alespoň někdo poznal. Pokud totiž všichni hráči tvoji kartu rozeznají, dostanou body pouze oni. Tak si pořádně promysli, jak svou kartu popíšeš.

Dixit
Zdroj: Libellud/propagační materiál

Krycí jména

Počet hráčů: 2 a více hráčů
Doba hraní: cca 20 minut
Náročnost: lehká
 
Další zábavnou party hrou jsou Krycí jména. Hráči se rozdělí do dvou týmů a každý si zvolí kapitána. Na stůl se pak vyloží 25 karet s nejrůznějšími podstatnými jmény a kapitáni navíc dostanou mřížku, která jim ukazuje pole, jež musí obsadit jejich tým. Některé karty jsou neutrální a nejvíce může hráče potrápit nájemný vrah, který v případě označení ukončuje celou hru.
 

Kapitáni týmů se střídají v napovídání, přičemž svému týmu mohou sdělit maximálně dvě slova a počet karet, které těmto slovům odpovídají. Hráči pak musí uhodnout podstatná jména na stole, která měl kapitán na mysli, ale zároveň nesmí trefit nájemného vraha a nejlépe ani slova soupeřů. Vítězí ten, kdo jako první uhádne všechny své karty.

Krycí jména
Zdroj: Mindok/propagační materiál

Startupy

Počet hráčů: 3 až 7 hráčů
Doba hraní: cca 20 minut
Náročnost: lehká
 
Startupy jsou malá karetní hra, která může na první pohled připomínat všemi oblíbené Monopoly. V této hře budeš bojovat o většinový podíl v nově založené firmě, a to sbíráním sady karet v jedné barvě. Čím víc jich budeš mít, tím větší podíl ve firmě budeš vlastnit. Ve sbírání karet tě budou brzdit antimonopolní žetony, ale také ostatní protihráči. Ti musí do tvé firmy investovat, a bez jejich pomoci tak nikdy nezbohatneš. Jak je k tomu přiměješ, to už je jen a jen na tobě. Blafuj, nech si platit a staň se nejúspěšnějším investorem.

Doporučeno
Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? Vybrali jsme 15 nejlepších českých her. Kterou máš nejradši? 6. září 2022 6:00
Startupy
Zdroj: 4 Kavky/propagační materiál

Sid Meier’s Civilization: Nový úsvit

Počet hráčů: 2 až 4 hráči
Doba hraní: cca 120 minut
Náročnost: střední
 
Postupně se přesuneme k obtížnějším hrám. Civilizace je strategická hra, ve které si každý z hráčů vybere jednu roli vůdce z historicky nejvýznamnějších civilizací. V průběhu hry se bude snažit rozšířit své území a zároveň se bude zdokonalovat v nejrůznějších oblastech zaměření – v kultuře, vědě, ekonomice, průmyslu a vojenství.
 
Kulturu budeš potřebovat, abys mohl*a rozšiřovat své území a získávat suroviny, věda ti dovolí objevovat nové technologie, díky ekonomice můžeš obchodovat s městskými státy na mapě, pomocí průmyslu budeš budovat a vojenství asi netřeba vysvětlovat.
 
Ještě před začátkem hry se pak náhodně nalosují kombinace karet vítězství obsahující dvě agendy a ten, kdo jako první splní tři agendy, se stává vítězem. Staň se vůdcem celé civilizace, poraz ostatní a zanechej po sobě nesmazatelnou stopu v historii.

Civilizace
Zdroj: ADC Blackfire Entertainment/propagační materiál

Nevyzpytatelní

Počet hráčů: 3 až 6 hráčů
Doba hraní: cca 240 minut
Náročnost: střední
 
Deskové a karetní hry, které jsou jmenovány výše, jsou o soupeření, blafování, oklamání svých protihráčů, ale u Nevyzpytatelných je tomu jinak. Jedná se o kooperativní hru, ve které se hráči zhostí různých rolí na palubě lodi – od kapitánky přes posádku až po jednotlivé pasažéry. Jejich společným cílem je přežít plavbu a zachránit loď. Na tu budou v průběhu hry útočit nejrůznější vodní příšery, ale pozor! Na palubě se nachází i jeden zrádce z řad hráčů.
 
Zrádce bude o své roli vědět už na začátku hry, kdy se rozdají karty loajality, které určí, kdo bojuje za dobro a kdo zase za síly zla. Onen záporák se klidně může odhalit, ale tím náročnější bude jeho vítězství. Pokud loď zvládne doplout v bezpečí do přístavu, vyhráli jste. Pokud se jí zhostí zrádci sloužící temnotě a Prastarým, jste poraženi.

Nevyzpytatelní
Zdroj: ADC Blackfire Entertainment/propagační materiál

Twilight Inscription

Počet hráčů: 1 až 8 hráčů
Doba hraní: cca 45 minut
Náročnost: středně těžká
 
Milovníky legendární hry Twilight Imperium zcela jistě potěší novinka Twilight Inscription. Jedná se o budovatelskou hru, která funguje na principu hoď a zapiš. V každém kole musíš pečlivě vybírat, zda se v onom tahu budeš věnovat navigaci, expanzi, průmyslu nebo válečnictví. Získat právo na trůn na Mecatolu Rex můžeš jen tak, že se budeš rozvíjet ve všech oblastech.
 
Každý hráč dostane čtyři herní desky, na kterých bude postupně ovládat planety, získávat body, budovat válečnou armádu, obchodovat se zbožím a získávat různé zdroje. To vše si budeš speciálními fixkami zapisovat na své desky, takže hru ocení ti, kteří mají rádi kreativitu. Hrát navíc budeš za tebou vybraný národ, přičemž každý z nich má speciální vlastnost, která ti může pomoci k vítězství. Nasbírej co nejvíce vítězných bodů a ovládni Mecatol Rex.

Twilight Inscription
Zdroj: ADC Blackfire Entertainment/propagační materiál

Duna: Impérium

Počet hráčů: 1 až 4 hráči
Doba hraní: cca 120 minut
Náročnost: těžká
 
Hra Duna: Impérium není pouze pro fanoušky filmu Duna, ale i pro všechny hráče, kteří rádi putují vesmírem. Hra tě přenese na pouštní planetu Arrakis, kde se s přáteli budete v rolích jednotlivých velkorodů pokoušet o navázání spojenectví s domorodými obyvateli, galaktickými frakcemi, a co je nejdůležitější, budete bojovat o to, kdo ovládne samotnou Dunu.

Jednotlivá herní kola jsou rozdělena do pěti fází: zahájení kola, tahy hráčů, boj, tvůrci a vyhodnocení kola. Hráči pak v průběhu celé hry získávají body, a to pomocí vítězství ve střetech, zvyšování reputací, nákupu karet a hraní karet intrik. Hra končí ve chvíli, kdy jeden z hráčů získá 10 vítězných bodů. Onen ovládne Dunu a celý vesmír.

Duna
Zdroj: REXhry/propagační materiál

Gloomhaven: Lví chřtán

Počet hráčů: 1 až 4 hráči
Doba hraní: cca 120 minut
Náročnost: těžká
 
Pokud máš rád deskovky s příběhem, které můžeš hrát dlouhé hodiny, určitě sáhni po kooperativce Gloomhaven: Lví chřtán. Hra sestává ze 25 scénářů, přičemž na úplném začátku si každý hráč vybere jednu ze čtyř postav, za kterou bude hrát. Vybírej důkladně, postava se totiž v průběhu hry bude zdokonalovat, bude úspěšnější v bojích a bude mít i čím dál více životů.
 
V prvních pěti scénářích se s hrou seznámíš, naučíš se její mechanismy, pravidla a koncepty, avšak čím lepší v ní budeš, tím odolnější budou i příšery, proti kterým budete s přáteli bojovat. Na začátku každého kola si pak dle svých karet zvolíš iniciativu a dvě akce, které v onom kole provedeš. Společně se pak v týmu budete snažit porazit obludné nestvůry, najít jejich vůdce a očistit Gloomhaven od zabijáckých příšer.  

Gloomhaven
Zdroj: Albi/propagační materiál
Anketa:
Která z těchto her je podle tebe nejlepší?
Černé historky
Bang!
Dixit
Krycí jména
Startupy
Sid Meier’s Civilization: Nový úsvit
Nevyzpytatelní
Twilight Inscription
Duna: Impérium
Gloomhaven: Lví chřtán
Jiná
Černé historky
4 %
11 Hlasů
Bang!
23 %
56 Hlasů
Dixit
12 %
30 Hlasů
Krycí jména
15 %
37 Hlasů
Startupy
0 %
1 Hlas
Sid Meier’s Civilization: Nový úsvit
6 %
14 Hlasů
Nevyzpytatelní
4 %
10 Hlasů
Twilight Inscription
0 %
1 Hlas
Duna: Impérium
7 %
17 Hlasů
Gloomhaven: Lví chřtán
13 %
32 Hlasů
Jiná
15 %
36 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse