Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
3. listopadu 2022 20:20
Čas čtení 0:42

Jeden škrábanec na teflonové pánvi ti do jídla nabombí až 9 tisíc mikročástic plastů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Jeden škrábanec na teflonové pánvi ti do jídla nabombí až 9 tisíc mikročástic plastů
Zdroj: Unsplash/Rob Wicks/volně k užití

Podle vědeckého týmu je potřeba dbát na výběr a zacházení s nádobím s teflonovým povrchem.

Nepřilnavé pánve o svou nepřilnavost časem přicházejí. Může za to postupné uvolňovaní mikročástic plastů nejen při mytí, ale také při vaření. Postupem času se do jídla, myčky nebo třeba na houbičku dostanou až miliony mikroplastů. Vyplývá to ze studie uveřejněné v odborném žurnálu Science Direct.

Výzkumný tým z univerzity v Newcastlu a australské Flinders University změřil, jak se mohou z nepřilnavých pánví odlupovat mikroplasty. I malá prasklina dokáže z povrchu teflonové pánve uvolnit přibližně 9100 plastových částic. Podle algoritmického modelu identifikoval vědecký tým uvolnění 2,3 milionu plastů a nanoplastů. Ty mohou představovat i zdravotní riziko.

3. listopadu 2022 16:36 Čas čtení 1:19 Jaké je nejlepší pivo? Porota vybrala mezi českými pivovary Jaké je nejlepší pivo? Porota vybrala mezi českými pivovary

„Vzhledem k tomu, že PFAS (perfluorované a polyfluorované alkylové látky, pozn. red.) jsou velký problém, mohly by tyto teflonové mikročástice v našich potravinách představovat zdravotní riziko. Je tedy třeba je prozkoumat, protože o těchto nově vznikajících kontaminantech toho moc nevíme,“okomentoval zjištění Cheng Fang z Newcastle University.

Další výzkumy by se podle vědeckého týmu měly týkat právě dopadů konkrétního druhu uvolněných plastů na lidské zdraví. Podle Youhong Tang Flinders University je potřeba dbát na výběr kvalitního nádobí a stejně tak s ním opatrně zacházet. 

Anketa:
Čím si mícháš jídlo na teflonové pánvi?
Klasickou vařečkou.
Plastovým náčiním.
Dřevo, plast nebo vidlička, je mi to jedno.
Klasickou vařečkou.
67 %
197 Hlasů
Plastovým náčiním.
24 %
71 Hlasů
Dřevo, plast nebo vidlička, je mi to jedno.
9 %
27 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse