Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 5:46
Adéla Ježková

Nejlepší bazény v Praze: Plavecké areály nabízí studentské vstupné i finské sauny

Nejlepší bazény v Praze: Plavecké areály nabízí studentské vstupné i finské sauny
Zdroj: Unsplash/Marcus Ng/volně k užití
REFRESHER KAM ZA SPORTEM PRAHA VODNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Refresher ti přináší tipy na nejlepší plavecké areály v Praze.

Co se týče vodních radovánek, v Praze se ti naskýtá nepřeberné množství. Od aquaparků, biotopů po luxusní wellness. V rámci série Kam za sportem pro tebe Refresher sestavil tipy na ty nejlepší plavecké bazény, které jsme vybírali podle recenzí i našich vlastních zkušeností. Tak nasaď plavky, koupací čepici, plavecké brýle a vyraz si s námi zaplavat!

Doporučeno
Kam na kolečkové brusle: Vybrali jsme pět nejlepších inline tras v Praze a okolí Kam na kolečkové brusle: Vybrali jsme pět nejlepších inline tras v Praze a okolí 15. října 2022 6:00

Návštěvou plaveckého areálu jistě uděláš velkou radost jeho provozovatelům. V době, kdy bují energetická krize, totiž mnohým bazénům hrozí (minimálně dočasné) uzavření.

Praha 7: Na Výstavišti

Plavecký bazén Na Výstavišti v městské části Praha 7 se 3. října po opravách opět otevřel veřejnosti. Při návštěvě se tak můžeš těšit z nově zrekonstruovaných šaten, sprch a dalších prostor. Pohodlně se sem dostaneš například tramvají, na zastávku Výstaviště jezdí linky 6, 12 a 17. U haly lze ovšem i zaparkovat. Plavecký bazén je veřejnosti otevřen od pondělí do pátku od 7 do 21:30 hodin a o víkendu od 10 do 20 hodin.

K dispozici budeš mít plavecký bazén o rozměrech 25 na 12,5 metru, s hloubkou od 1,2 do 3,8 metru a šesti plaveckými drahami. Teplota vody se pohybuje kolem příjemných 27 stupňů a vzduch kolem 28 stupňů. Bazén Na Výstavišti zároveň disponuje bezbariérovým přístupem včetně spouštěcího systému – pro jeho použití je ovšem nutné kontaktovat recepci alespoň hodinu před plánovanou návštěvou.

Plné vstupné činí na jednu hodinu 120 Kč, zvýhodněné pro děti, studenty, zdravotně postižené osoby a seniory pak 80 Kč na hodinu. Děti do dvou let mají vstup zdarma, stejně jako držitelé Multisport karty (ovšem pouze na vymezený čas a v určitých hodinách). Pokud se plánuješ do plavání opravdu opřít, pořídit si můžeš permanentku v podobě nabíjecího čipového náramku. Na něj si pak vložíš peníze, při plném vstupném pak plaveš za 1,8 Kč na minutu a při zvýhodněném za 1,2 Kč na minutu.

plavecky bazen
Zdroj: Na Výstavišti/propagační materiál

Když už budeš mít rozmáčené prsty na nohou i rukou, navštívit můžeš občerstvení Kafe v bazénu nebo dvě úplně nové sauny – finskou a biosaunu. Zatímco klasická finská sauna tě prohřeje zevnitř, biosauna kombinuje obě prostředí, finskou saunu a parní lázeň. V biosauně je zároveň nižší teplota, maximálně 60 stupňů Celsia, oproti 90 stupňům ve finské sauně. Místo v sauně není nutné si předem rezervovat.

Rozpis všech drah a další užitečné informace nalezneš na webových stránkách bazénu.

Doporučeno
Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze 22. října 2022 6:00

Praha 3: Sportovní centrum Olšanka

Plavecký bazén o délce 25 metrů a hloubce 1,1 až 1,3 metru nalezneš také ve sportovním centru Olšanka v Praze 3. Centrum se nachází v těsné blízkosti hotelu Olšanka v Táboritské ulici naproti tramvajové zastávce Olšanské náměstí, kam jezdí linky 5, 9, 15 a 26. Veřejnosti je sportovní centrum – kde kromě bazénu nalezneš třeba i posilovnu, masáže či badmintonové kurty – otevřeno od pondělí do pátku od 6 do 22 hodin a o víkendu od 8 do 22 hodin.

TIP: Nevíš, kam o víkendu vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Nalezneš tu celkem šest plaveckých drah, některé ale bývají obsazené kurzy s lektory. Obsazenost drah zjistíš jednoduše na webu sportovního centra. Ovšem pokud i ty chceš zlepšit svůj plavecký styl, na kurzy se můžeš přihlásit, stačí se poptat na recepci. Plné vstupné na 75 minut dopoledne činí 135 Kč, po obědě pak 155 Kč. Děti do 15 let platí stovku, studenti, senioři a ZTP pak 125 Kč. I v Olšance nabízí možnost permanentních karet, jejichž platnost je vždy na rok.

plavecky bazen
Zdroj: Hotel Olšanka/propagační materiál

Prostředí bazénu není podle některých recenzí nejmodernější, ale všechno je čisté a bez problému funkční. Kromě šaten se skříňkami na čip a sprch, jsou k dispozici i fény na vysušení vlasů. V roce 2014 byla do olšanského bazénu také instalována UV lampa, díky které provozovatelé dosahují lepší kvality vody bez použití většího množství chloru. Po plavání můžeš navštívit místní relaxační wellness centrum s celkem pěti saunami, vířivkou, dvěma místnostmi na masáže a relax zónou. Zvolit můžeš i saunové ceremoniály pod vedením profesionálního saunéra.

Praha 4: Plavecký stadion Podolí

Bazén v Podolí je pro Pražany milovanou klasikou, což dokládá fakt, že jej denně navštíví na 2 500 návštěvníků. Nachází se u Vltavy v Podolské ulici v městské části Praha 4 s nejbližší tramvajovou zastávkou Kublov. Tady staví tramvaje číslo 2, 3, 17 a 21. Před areálem se taktéž nachází placené parkoviště.

Provozní doba 50metrového vnitřního bazénu je denně od 6 do 21:45 hodin a nachází se zde celkem osm plaveckých drah. Nutno ale podotknout, že ve všední dny bývají čtyři až pět z nich obsazeny školními či sportovními kluby. Obsazenost si tak raději zkontroluj předem zde. Někteří otužilci nicméně stále navštěvují i bazén venkovní, což je možné díky vyhřívání, které spotřebovává teplo z klimatizace areálu České televize

Doporučeno
Kam na výlet: Bezručovo údolí je ideálním místem na romantické podzimní procházky Kam na výlet: Bezručovo údolí je ideálním místem na romantické podzimní procházky 29. října 2022 6:00

Na jednu hodinu v podolském bazéně je možné zakoupit pouze jednotné vstupné v hodnotě 140 Kč. Na hodinu a půl pak dospělí zaplatí 150 Kč, děti do 15 let 90 Kč a studenti a senioři 135 Kč. Pokud ale chceš využít studentskou slevu, musíš se prokázat kartou ISIC. Jiná potvrzení ani průkazy provozovatelé bazénu neakceptují. Možné je také zakoupit zvýhodněné rodinné vstupné či spojit návštěvu bazénu se saunou za jednotný vstup.

plavecky bazen
Zdroj: Facebook/ČEZ Plavecký stadion Podolí

Pohledy návštěvníků na prostředí bazénu se různí. Jedni jej vyzdvihují jako architektonický skvost – přece jen je areál od roku 2020 památkově chráněn –, druzí by si ale přáli jeho modernizaci – poslední přestavba proběhla před více než dvaceti lety. Vybavenost je ale v Podolí dostatečná, kromě bazénu tu najdeš také sauny, fitness, rehabilitace, masáže, a dokonce i kosmetiku a kadeřnictví.

Praha 8: Aquacentrum Šutka

Padesátimetrový plavecký bazén je pak kromě Podolí už jenom v Aquacentru Šutka v Čimické ulici v Praze 8. Nedaleko od plaveckého areálu se nachází zastávka Čimický háj, kde staví autobusové linky 102, 144, 152, 177 a 200. K dispozici je na místě také 270 parkovacích míst. Bazén v Aquacentru můžeš navštívit každý den od 6 do 22 hodin, o víkendech a svátcích pak od 10 do 22 hodin.

Jedná se sice o aquapark, vstupné je ale rozděleno. Za zónu A, ve které se kromě bazénu nachází i wellness, zaplatí dospělí 150 Kč za hodinu, senioři a studenti 115 Kč a děti do 15 let stovku. I zde je možné si pořídit permanentku a areál také akceptuje karty Multisport Benefit a Sodexo. 

Doporučeno
Kam na výlet: Vojenský újezd Brdy schovává Padrťské rybníky. Místo s pohnutou minulostí dnes láká na romantickou atmosféru Kam na výlet: Vojenský újezd Brdy schovává Padrťské rybníky. Místo s pohnutou minulostí dnes láká na romantickou atmosféru 1. října 2022 6:00

Jak již bylo řečeno, bazén v délce 50 metrů a hloubce od 135 do 220 centimetrů je jedním ze dvou krytých padesátimetrových bazénů v Praze. Areál i bazén jsou zároveň plně bezbariérové. Teplota vody v celkem osmi drahách se pohybuje okolo 26,8 stupně Celsia a obsazenost si můžeš zkontrolovat zde. Na webových stránkách je dokonce i uvedena procentní obsazenost a celkový počet návštěvníků v bazénu.

Kromě široké veřejnosti a rekreačních plavců jej využívají i profesionální a kondiční plavci, kurzy a školy. Pořádají se zde také různé soutěže, na které může dorazit až 440 diváků. Pokud bys chtěl*a zlepšit svůj styl plavání, můžeš se přihlásit do jednoho z nabízených kurzů, včetně individuálních lekcí. V Aquacentru Šutka také funguje první a jediný LGBT+ plavecký oddíl v České republice.

plavecky bazen
Zdroj: Aquacentrum Šutka/propagační material

Pokud by tě lákaly kromě sportovního plavání i tobogány, do zhruba poloviny prosince máš smůlu, jsou totiž kvůli rekonstrukci mimo provoz. Díky tomu je ovšem sníženo vstupné do zóny B. Ve wellness Aquacentra Šutka pak najdeš také sauny, páry, masáže i solárium.

Praha 16: Bazén Radotín

Zaplavat si můžeš zajet také na okraj hlavního města do Radotína, který se rozkládá v městské části Praha 16. Dostaneš se sem příměstským vlakem linky S7 ze smíchovského či hlavního nádraží nebo autobusovou linkou číslo 244 taktéž ze Smíchova. U areálu je také několik možností bezplatného parkování.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

Otvírací doba v pondělí, středu a pátek je od 6 do 8 hodin ráno a pak od 14 do 22 hodin. V úterý je otevřeno od 6 do 8 hodin ráno, od 14 do 15 hodin a pak od 19 do 22 hodin, stejně tak ve čtvrtek (s výjimkou bloku od 14 do 15 hodin). O víkendu je pro veřejnost otevřeno od 9 do 21 hodin. Základní vstupné na jednu hodinu vyjde na 130 Kč, ZTP, děti a senioři zaplatí stovku. Studenti bohužel žádné zvýhodněné vstupné nemají.
 
Radotínský bazén tvoří čtyři 25metrové dráhy s hloubkou do 1,6 metru a teplotou vody 28 stupňů Celsia. Pokud si na plavání o samotě nevěříš, zaplatit si můžeš individuální zdokonalovací lekce pod vedením trenéra. V balíčku deseti lekcí dokonce získáš i videozáznam plaveckého stylu s odborným rozborem. Jedna lekce trvá 50 minut a více informací se dozvíš na tomto odkazu

plavecky bazen
Zdroj: Facebook/Bazén Radotín

Vedle plaveckých drah najdeš také relaxační zónu s hloubkou 1,3 metru se dvěma chrliči, tryskami a spodními proudy. Nachází se zde také brouzdaliště pro děti s herními prvky a vodou vyhřátou na 32 stupňů Celsia či vířivka pro 15 lidí. Až budeš mít dost máčení se ve vodě, navštívit můžeš i finskou saunu Kijukiju – vstup si ale musíš rezervovat předem.

Domů
Sdílet
Diskuse