Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. listopadu 2022 16:32
Čas čtení 1:05

Česká televize měla podle falešného inzerátu shánět komparzisty na demonstraci, proti hoaxu se ohradila

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česká televize měla podle falešného inzerátu shánět komparzisty na demonstraci, proti hoaxu se ohradila
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Lživý inzerát uváděl, že Česká televize vyplatí zájemcům za účast na demonstraci finanční odměnu.

Česká televize se ohradila proti inzerátu, který začal kolovat na sociálních sítích. Měl vzbudit dojem, že Česká televize shání komparzisty na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii, která proběhla na konci října. Veřejnoprávní televize se od podvodného inzerátu distancovala. 

Inzerát vypadal podobně jako skutečné nabídky práce v ČT

„Chcete se jako komparsista podílet na nejprestižnějším českém zpravodajství? Nabízíme Vám možnost jednorázové spolupráce na připravovaném 2–3hodinovém natáčení, které se uskuteční dne 30. října od 16:00 na Václavském náměstí. Jako odměnu nabízíme 1000 Kč (+ 3000 Kč za případný rozhovor do večerního zpravodajství), kompenzaci nákladů na dopravu a pohoštění zdarma. Co u nás budete dělat? Podílet se na natáčení pro náš zpravodajský kanál ČT24. Vyvolávat hesla, která Vám budou během natáčení chodit formou SMS zpráv na Váš mobilní telefon. S vhodnými kandidáty bude pořízen rozhovor do večerního zpravodajství.“ 

Právě to stojí v inzerátu, jehož print screen se začal šířil na sociálních sítích a dezinformačních webech. Nabídka práce je na první pohled vizuálně velmi podobná těm, prostřednictvím kterých ČT nabízí skutečné pozice. Sama Česká televize se od lživého příspěvku distancovala. „Zahlédli jste někde na sítích tento ‚inzerát‘? Tváří se jako inzerát České televize, ale s Českou televizí nemá vůbec nic společného,“uvedla instituce na sociálních sítích.

To, že účastníky svých demonstrací platí přímo Milion chvilek pro demonstraci, uvedl v živém vysílání také organizátor protivládních akcí Česká republika na 1. místě Ladislav Vrabel. Organizátoři podle něj vypláceli účastníkům peníze a naháněli kolemjdoucí na Václavské náměstí, aby bylo na fotografiích z demonstrace co nejvíce lidí. 

Anketa:
Napadlo by tě, že by takový inzerát byl pravý?
Zblajzl*a jsem to i s navijákem, ups.
Ani ve snu.
Zblajzl*a jsem to i s navijákem, ups.
22 %
Ani ve snu.
78 %
Domů
Sdílet
Diskuse