Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. listopadu 2022 17:07
Čas čtení 1:17

Pokoje 2022: Hrzánský palác v Praze ožije mladým uměním a designem, zastav se i ty

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pokoje 2022: Hrzánský palác v Praze ožije mladým uměním a designem, zastav se i ty
Zdroj: Přehlídka Pokoje

Unikátní přehlídka Pokoje představí výběr mladého umění a designu v netradičních prostorách už po jedenácté.

Unikátní přehlídka Pokoje už po jedenácté představí výběr mladého umění a designu v netradičních prostorách. Studentstvo umění a designu se tentokrát zabydlí v barokním paláci Hrzánů v Praze. Na přehlídce můžeš zhlédnout tvorbu ze 13 vysokých škol z celé republiky a poprvé také ze zahraničních univerzit – z Maďarska, Polska, Slovenska a Německa. Akce startuje 11. listopadu a potrvá do 20. listopadu.

Přehlídka Pokoje 2018.
Přehlídka Pokoje 2018. Zdroj: Přehlídka Pokoje/Jan Hromádko

Témata jsou nejen abstraktní, ale i věnující se sociálnímu vyloučení nebo postavení queer lidí 

Skupiny studentů a studentek napříč ateliéry dostanou k volné tvorbě vždy celý jeden pokoj paláce. Originálně pojatých místností tak bude k vidění celkem dvacet tři. Nápadité projekty vystavujících zaplní také chodby a další zákoutí barokní perly, která běžně bývá pro veřejnost uzavřena.

Jako hlavní téma ročníku bylo zvoleno téma Okraje. „Naším cílem bylo dát prostor opomíjeným tématům a uměleckým projevům, které stojí na periferii, mimo hlavní proud. Nadto jsme analogicky k tématu letos poprvé překročili hranice naší republiky a přizvali jsme k účasti i studenty a studentky umění ze zahraničních škol,“ uvedla umělecká ředitelka Pokojů Kamila Huptychová.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

Zatímco některá díla jsou zaměřena formálně a abstraktně, jiná jsou specifičtější. Pojednávají například o aspektech sociálního vyloučení nebo postavení queer lidí ve společnosti či se zaměřují na tenkou hranici mezi lidským vnímáním a potenciálem umělé inteligence.

Přehlídka Pokoje 2018.
Přehlídka Pokoje 2018. Zdroj: Přehlídka Pokoje/Jan Hromádko


V uplynulých letech se dalo přehlídku navštívit třeba v prázdných domech na Malé Straně nebo v Kampusu Hybernská. V roce 2020 se konal ročník poznamenaný pandemií covidu, tzv. stay home edition, v loňském roce Pokoje oživily historické sídlo České strany národně sociální na náměstí Republiky. V Hrzánském paláci v Celetné ulici se akce koná vůbec poprvé. 

Celou přehlídku zahájí vernisáž 11. listopadu. Otevřeno pro veřejnost pak bude každý den až do 20. listopadu od 10:00 do 21:00 hodin. Aktuální informace najdeš na Facebooku nebo Instagramu přehlídky. Pokud studuješ, dostaneš se dovnitř za 100 korun. Stejná cena platí i pro důchodce, takže neváhej a vytáhni prarodiče. Pokud studuješ uměleckou školu, na výstavu máš vstup za 80 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse