Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. listopadu 2022 8:30
Čas čtení 4:20
Vojtěch Vanda

To nejzajímavější z mladých rapových vod. Poslechni si novinky fresh rapperů

To nejzajímavější z mladých rapových vod. Poslechni si novinky fresh rapperů
Zdroj: Veronika Voborská/se svolením
HUDBA ČESKO ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

Shrnujeme nové věci od fresh interpretů v posledních týdnech.

Rapové novinky, alternativa, hudba. FRESH RELEASE nabízí to nejzajímavější z mladých rapových vod, čehož by sis možná v záplavě novinek nemusel či nemusela všimnout. My jsme tu proto, aby se to nestalo.

Byla by totiž škoda přijít zejména o novinku od Totally Nothina, jenž chystá novou desku. Také jsme ale přidali novinku od slovenského interpreta, jednu instrumentální záležitost, comeback z Ameriky nebo úplně novou a neobjevenou tvář na konec. Nezdržujme tedy a pusťme se do poslechu.

Doporučeno
FRESH RELEASE: Yann Roses chce být tvým psem. Vrací se blanc s Brabičkem i Dreamdivenboy FRESH RELEASE: Yann Roses chce být tvým psem. Vrací se blanc s Brabičkem i Dreamdivenboy 19. října 2022 10:00

Totally Nothin feat. Hey Yendo – Hey Wake Up

Vstávat a cvičit, vyzývají Totally Nothin a tvář stále častěji se objevující v uších domácích konzumentů rapové muziky – Hey Yendo. Jejich společný klip Hey Wake Up má být jedním z největších taháků připravovaného alba od Totallyho s názvem Noční můry, které už má venku playlist i cover, nicméně jeho obsah uslyšíme až 24. listopadu.

Co si z klipu vzít? Na lince emo-trapu spojené s rave muzikou od zlínského rainera surfují zmatený Totally bojující se svými démony v klubu a Yendo v přestrojení za novináře Raoula Duka z filmu Strach a hnus v Las Vegas, jehož ztvárnil Johnny Depp. Pokud si pamatuješ na dění tohoto filmu, asi se dokážeš ztotožnit s tvrzením, že oba umělci si v klipu zažívají podobný „trip“.

Prožitky se stupňují s přibývajícími minutami, kdy dokonce oběma rapperům zmutuje hlas do čipmankovského jekotu, přičemž instrumentál a jeho rytmika také naberou na obrátkách. Zatímco se dvě mladé ženy líbají před kamerou a Totally se škrtí šňůrou od mikrofonu, společnost se náramně baví. Beat následně přejde do dubstepové polohy. Při krizi, jakožto vyvrcholení konfliktu, padá opona.

Dojem šílenosti možná trochu kazí nemastné a neslané záběry, v nichž jsou oba umělci zachyceni u červené zdi v evidentně pronajatém klubu, zbytek je však vcelku vkusným teaserem k nadcházející placce, které jistě dáme poslech.

 WTFMAX & KADR – IBA PRE NÁS 

To by nebyl YouTube kanál Forlife Territory, aby se na něm minimálně jednou za dva týdny neobjevil opravdový emo-trap. Opravdový v uvozovkách, jelikož co dnes znamenají žánrové škatulky, že ano? Jde hlavně o emoce, kterých je slovenský interpret WTFMAX plný. Společně s Kadrem vytvořili ódu na smutek z radosti okamžiku. Je to trochu krkolomné, ale nech nás to vysvětlit.

Text plný radosti z právě probíhajícího okamžiku a strachu z budoucnosti má nejspíš vystihovat lifestyle řídící se mottem: Live fast, die young. Max mluví o příjemném pocitu z vibu, jenž jej díky lásce, která ho evidentně hřeje, a sebedestruktivnímu efektu, kterého se nehodlá zbavit, umocňuje. Už jen název Iba pre nás signalizuje, pro koho to rapper vlastně všechno dělá.

Hudební stránka věci je netradiční; Maxova flow je originální, jedním dechem nicméně můžeme dodat, že nebude sedět každému. A i přes malé chybičky v průběhu, které při pozorném poslechu posluchač zaregistruje, se jedná o zajímavý track pro depresivní či lítostné stavy, jimiž si každý z nás jednou za čas projde. 

Mimochodem, Max taktéž slibuje nové EP se semspoko. Takže očekávej nový release.

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap, včetně dalších žánrů, však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Kalwich – Výhled

V jednom ze článků jsme se věnovali křesťanskému rapu, kde jsme rozebírali tuto specifickou žánrovou záležitost s jejím průkopníkem, jenž nyní žije v Americe. Kalwich, jehož domovem se stalo město Oklahoma City, se vrací do uší fanoušků stále ještě novým EP Jsem Tady, k němuž před týdnem vydal videoklip k tracku Výhled.

Na první pohled se jedná o video, v němž se prakticky nic neděje. Až na ty výhledy do krajiny. Symboliku tu ale nějakou najdeme, hlavně během hry u bazénu, kdy Kalwich takovým milým dojmem nestrpí žádné podvádění a hází svého soka do bazénu. Nicméně text už má jinou váhu. Popisuje obvyklou realitu, v níž ochabují vztahy mezi lidmi, stejně jako konexe a, abychom citovali Jana Wericha, „lidi na lidi jsou jako saně, člověk na člověka jako kat“.

Výhled, dle našeho mínění, není úplně tou nejlepší stopou z EP, přestože se jedná o poměrně standardní track s kvalitními zvukovými parametry. Postrádá však jakýkoliv wow efekt či jiskru, která by jej činila jedinečným. Kalwichův nový začátek mnohem lépe vystihuje první klip, proto doporučujeme poslechnout si stejnojmennou píseň Jsem Tady

DANZ HUN – sere 

Danz Hun je v domě. Pražský g-funkový pioneer však není v poslední době úplně v pozitivní náladě, proto se rozhodl, že hlavní město opustí a vydá se do zahraničí. Ještě předtím však vydal single sere. Jak on sám řekl: „Jediný, co mě nes*re, je dostat cash.“

Protestsong proti všemu, co člověka otravuje, je dokonalou hymnou pro dny, kdy člověk vstane špatnou nohou a prostě nemá náladu, a zároveň odlehčenou verzí a alternativou tracku od Řezníka s názvem Nesnáším Všechno. Single zde zařazujeme s přáním, ať se Danz Hunovi nálada zlepší a ať zase, až se vrátí do Prahy, naloží nějaký pozitivní g-funk.

Anketa:
Který track/projekt z tohoto FRESH RELEASE se ti líbil nejvíc?
Totally Nothin feat. Hey Yendo – Hey Wake Up
WTFMAX & KADR – IBA PRE NÁS
Kalwich – Výhled
DANZ HUN – sere
badfocus – dystopia
Vashinka – Vashinka EP
Totally Nothin feat. Hey Yendo – Hey Wake Up
33 %
WTFMAX & KADR – IBA PRE NÁS
0 %
Kalwich – Výhled
33 %
DANZ HUN – sere
33 %
badfocus – dystopia
0 %
Vashinka – Vashinka EP
0 %

badfocus – dystopia 

Náš dosud poslední host seriálu FRESH BEATS badfocus vydal videoklip dystopia, v němž dává sonický i vizuální prostor „klidné“ rave music proniknout ti do nitra a užít si atmosférickou chvíli. Těch může být brzo dokonce několik, jelikož 11. listopadu vydává novou desku meditating while raving, jejíž název je prakticky jeho mottem a životní filozofií.

Aby byl prožitek co nejhlubší a maximálně sociální, můžeš jej přijít nasát ve čtvrtek na Štvanici do Fuchsu, kde se odehraje release party badfocusova nového projektu. Jeho vize je plná budoucnosti, atmosféry, AI, prohloubeného vnímání... Bude to zábava.

Vashinka – Vashinka EP

A abychom nenechali stranou úplné nováčky, máme pro tebe jeden objev z Moravy. Interpret, o kterém píšeme, existuje na rapové scéně již delší dobu a již jako dítě vystupoval na koncertech, nahrával písničky a vydával klipy. Jak šel čas, změnil svou rapovou identitu, flow i uvažování o muzice a přišel s čerstvým alter egem, projektem a zajímavým featem.

Mluvíme o Vashinkovi, jehož jsme dosud mohli znát pod přezdívkou P€€€T. Jeho projekty, jakožto opravdu mladému umělci, kterému bylo něco kolem 12 let, zaštiťoval původně zlínský producent BastaBeats nebo Exile Label z jihovýchodní Moravy. Dnes se jedná o úplně jiného, dospělého člověka, který má co říct.

Hudební projev mladého Vashinky nápadně připomíná hlas mladého Huga Toxxxe, který se míchá s momentálním rozpoložením Hypna808. Možná i z toho důvodu má na debutovém EP Vashinka šest stop, kde do čtvrtého tracku Guap zasadil sloku od Jamese Cola. Jen tak dál.

Domů
Sdílet
Diskuse