Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
5. listopadu 2022 12:05
Čas čtení 1:11

V Berlíně zemřela cyklistka po srážce s nákladním vozem. Pomoc se zpozdila zřejmě i kvůli klimatickým protestům

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Berlíně zemřela cyklistka po srážce s nákladním vozem. Pomoc se zpozdila zřejmě i kvůli klimatickým protestům
Zdroj: ČTK/DPA/Paul Zinken

V Německu zemřela žena zaklíněná pod nákladním vozem. Někteří politici ze smrti viní klimatické aktivisty, kteří v místě blokovali dopravu.

Speciální záchranný vůz byl zrovna na cestě ke 44leté cyklistce, která utrpěla zranění při střetu s nákladním vozem a zůstala pod ním zaklíněná. Podle berlínských hasičů se ovšem záchranné vozidlo zdrželo v dopravě, pravděpodobně i kvůli protestu proti klimatickým změnám, který pořádala skupina nazvaná „Poslední generace“.

Do nemocnice následně ženu přepravil vrtulník. Ve čtvrtek nicméně zraněné ženě diagnostikovali lékaři mozkovou smrt, v pátek posléze zemřela. Informuje o tom server The Berlin Spectator.

Hnutí „Poslední generace“ potvrdilo, že někteří jeho členové uspořádali protest několik kilometrů od místa nehody. Někteří z protestujících vylezli na dálniční bránu, jiní blokovali provoz na dálnici tím, že se lepili na asfalt – což vedlo k tomu, že policisté omezili obvykle rušnou dálnici na jeden jízdní pruh. V prohlášení na svém webu ovšem skupina uvedla, že „protest proti klimatu neměl na péči o oběť nehody žádný vliv“.

Habeck: „Kdo riskuje životy druhých, ztrácí legitimitu.“

Na zprávu o smrti cyklistky reagovala řada německých politiků, včetně například německé strany Zelených, která je součástí vládní koalice. „Každý, kdo riskuje zdraví a životy druhých, ztrácí veškerou legitimitu a škodí i samotnému klimatickému hnutí. Protesty některých skupin nyní dělají právě to,“ uvedl podle BBC vicekancléř a vysoký představitel Zelených Robert Habeck.

Podobně reagovala na Twitteru také spolková ministryně vnitra a vnitřních věcí Nancy Faeser: „Každý, kdo blokuje únikové cesty, ohrožuje lidské životy. Tento týden jsme se o tom přesvědčili v Berlíně. Policie má mou plnou podporu pro tvrdý zásah.“ Zástupce mluvčího vlády Wolfgang Büchner ze smrti ženy protestující nevinil, ale zdůraznil, že jejich akce by neměla porušovat zákony.

14. října 2022 16:14 Čas čtení 1:02 VIDEO: Aktivistky chrstly polévku na jeden z nejcennějších obrazů od van Gogha VIDEO: Aktivistky chrstly polévku na jeden z nejcennějších obrazů od van Gogha

Klimatické protesty trvají v Berlíně již několik týdnů, nedávno se k nim připojil i Mnichov. Kromě blokování dopravy se aktivisté například lepí na exponáty v muzeích. Smrt ženy po celém Německu zintenzivnila debatu o relevanci taktiky, kterou protestující používají v boji proti změně klimatu. 

Domů
Sdílet
Diskuse