Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
5. listopadu 2022 13:42
Čas čtení 0:47

Marine Le Pen končí v čele krajně pravicové strany RN. Nahradí ji sedmadvacetiletý Jordan Bardella

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Marine Le Pen končí v čele krajně pravicové strany RN. Nahradí ji sedmadvacetiletý Jordan Bardella
Zdroj: TASR/AP

Nový lídr už rok působil jako dočasný předseda strany.

Francouzská krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) si na sjezdu zvolila nástupce dlouholeté lídryně Marin Le Pen. Stal se jím sedmadvacetiletý Jordan Bardella, který od členů strany získal 85 procent hlasů a porazil jediného protikandidáta a starostu města Perpignan Louise Aliota. Výměna v čele strany má podtrhnout dlouhodobou snahu posunout se více k politickému hlavnímu proudu. Informuje o tom TASR.

Jordan Bardella je od roku 2019 poslancem Evropského parlamentu. Jedná se vůbec o prvního lídra strany, který nenese jméno Le Pen. Od jejího vzniku v roce 1972 do roku 2011 totiž straně předsedal zakladatel Jean-Marie Le Pen. Později vedení převzala jeho dcera, a stranu svého otce dokonce v roce 2018 přejmenovala z Národní fronty na Národní sdružení ve snaze distancovat se od pověsti xenofobního a rasistického politického subjektu.

Jordan Bardella byl dočasným předsedou RN už od loňského roku, kdy Le Pen vstoupila do souboje o post francouzského prezidenta, ve kterém podruhé neuspěla tváří v tvář Emmanuelu Macronovi.

Le Pen se podle svých vyjádření chce po odchodu z čela RN soustředit na vedení 89 poslanců strany v dolní komoře francouzského parlamentu, kde působí jako šéfka poslaneckého klubu.

Zpět
Sdílet
Diskuse