Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
5. listopadu 2022 19:44
Čas čtení 1:08

Stovky klimatických aktivistů zablokovaly VIP terminál letiště v Amsterdamu. Kritizují létání soukromými letadly

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Stovky klimatických aktivistů zablokovaly VIP terminál letiště v Amsterdamu. Kritizují létání soukromými letadly
Zdroj: Greenpeace

Protest na letišti Schiphol se konal před mezinárodním klimatickým summitem, který se v následujících dvou týdnech uskuteční v Egyptě.

Asi 500 klimatických aktivistů vniklo do areálu VIP terminálu na amsterdamském letišti Schiphol. Několik soukromých letadel zablokovali tím, že si kolem nich posedali a po přistávací ploše jezdili na kolech. Odlety komerčních letů nebyly protestem ohroženy.

Environmentální skupiny Greenpeace a Extinction Rebellion chtěly protestem poukázat na znečištění leteckým průmyslem, emise skleníkových plynů i hluk v bezprostředním okolí letiště. Aktivisté nesli transparenty jako „SOS pro klima“, „Více vlaků“ či „Přestaňte létat“. Protest na letišti předcházel mezinárodnímu klimatickému summitu, který se v následujících dvou týdnech uskuteční v Egyptě.

Protest, který organizace oznámily letišti v předstihu, probíhal také v letištní hale. Ve sdělení o konání protestu Greenpeace napsalo: „Už léta vedeme kampaň za zastavení rozsáhlého znečištění Schipholu a máme k tomu dobrý důvod. Letiště by mělo lety omezovat, ale místo toho staví zcela nový terminál. Bohatá elita používá více soukromých letadel než kdykoli předtím, je to nejvíce znečišťující způsob létání.“

Organizace Greenpeace v tiskové zprávě uvedla, že Schiphol je největším zdrojem emisí oxidu uhličitého v Nizozemsku, přičemž údajně vypouští více než 12 miliard kilogramů emisí ročně.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Tessel Hofstede z Extinction Rebellion doplnil, že letiště je obrovským znečišťovatelem i přesto, že téměř polovina nizozemské populace nikdy nevkročí do letadla.

„Bohatí příslušníci jet set elity jsou zodpovědní za většinu letů a nejvyšší emise uhlíku a neděláme nic, abychom je zastavili. Nadále pokračují v produkci obrovského množství CO2, zatímco lidé, kteří se mají hůře, snášejí břemeno klimatické krize. Je to nespravedlivé a nepřijatelné. Je nejvyšší čas, aby letectvo začalo dodržovat pařížskou klimatickou dohodu.“

Domů
Sdílet
Diskuse