Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
6. listopadu 2022 16:41
Čas čtení 0:48

Brexit byl chyba, míní většina Britů podle nového průzkumu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Brexit byl chyba, míní většina Britů podle nového průzkumu
Zdroj: Unsplash/Jannes Van den wouwer/volně k užití

Britové již nefandí brexitu tolik, jako tomu bylo v roce 2016.

Podle nového průzkumu veřejného mínění ve Velké Británii, který cituje server Euronews, považuje pouze 43 % Britů odchod z Evropské unie za dobré rozhodnutí. Až 57 % dotázaných se naopak domnívá, že to byla chyba. Jedná se tedy o výrazný posun oproti výsledkům z roku 2016, kdy se pro odchod z EU vyslovilo téměř 52 % britských voličů. 

„Brexit je dnes pravděpodobně na nejnižší úrovni popularity od června 2016,“ řekl novinářům předseda Britské rady pro průzkumy veřejného mínění John Curtice, jenž průzkum realizoval.

Evropská unie, eu
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití

Dodal ovšem, že je na velké závěry příliš brzy. Zatím se nedá s jistotou říci, že průzkumy veřejného mínění se rozhodujícím způsobem změnily ve prospěch zrušení hlasování o vystoupení z EU. Jak připomíná deník France 24, tento trend je dle Curtice zřetelný od podzimu 2021, kdy nedostatek řidičů kamionů mnohým připomněl reálné dopady ukončení volného pohybu v rámci Unie.

23. října 2022 14:57 Čas čtení 1:03 Tisíce lidí v Londýně vyšly do ulic, chtějí opětovné připojení Velké Británie k Evropské unii Tisíce lidí v Londýně vyšly do ulic, chtějí opětovné připojení Velké Británie k Evropské unii

Propast mezi podporovateli brexitu a jeho kritiky nyní podle Curtice prohlubuje pokračující krize životních nákladů, rostoucí inflace a ceny energií.

Koncem října také do londýnských ulic vyšly tisíce lidí, kteří protestovali za opětovné připojení k EU. Brexit podle nich způsobil mnoho krizí v zemi a nikdy nefungoval. Ovšem žádná z hlavních politických stran ve Spojeném království zatím nemá v plánu prosazovat nebo požadovat nové referendum.

Domů
Sdílet
Diskuse