Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
6. listopadu 2022 13:22
Čas čtení 1:22

Lipavský: Rusko se chová odporně, ale je důležité udržovat alespoň nejzákladnější diplomatické styky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Lipavský: Rusko se chová odporně, ale je důležité udržovat alespoň nejzákladnější diplomatické styky
Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) pokládá za důležité udržovat alespoň nejzákladnější diplomatické vztahy s Ruskem, byť se podle něj chová jeho režim s ohledem na agresi vůči Ukrajině odporně.

„Diplomatické styky s Ruskou federací máme a říkám, že je důležité mít alespoň nějaké, úplně ty nejzákladnější diplomatické styky, byť s režimem, který se chová takto odporně,“ řekl Lipavský (Piráti) v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Ministr zahraničí ocenil postoj sněmovního zahraničního výboru, který ve čtvrtek označil v usnesení současný ruský režim za teroristický. Podle Lipavského je důležité pojmenovávat věci pravými jmény navzdory tomu, že právní důsledky usnesení nejsou podle něho nijak zásadní.

Poslanec opozičního hnutí ANO Radek Vondráček sice podle ČTK uznal, že Rusko útočí na Ukrajině i na civilní cíle, ale zajímalo ho, zda usnesení výboru není jen gesto, či zda z něho i něco vyplývá. „Tady jsem spíš skeptický,“ uvedl. Osvědčily se podle něho západní technologické sankce vůči Rusku, které v dlouhodobějším horizontu zpomalí ruský průmysl a vědecký pokrok. „Znamená to změnu na bojišti, když nebudou mít přístup například k čipům,“ řekl.

5. listopadu 2022 19:06 Čas čtení 0:50 Vladimir Putin otevírá dveře do ruské armády zločincům. Vrahové, pašeráci či zloději budou na Ukrajině bojovat díky novému zákonu Vladimir Putin otevírá dveře do ruské armády zločincům. Vrahové, pašeráci či zloději budou na Ukrajině bojovat díky novému zákonu

Vondráček: Soustřeďme se hlavně na mír, ne na trest

Vondráčkovi ve veřejné debatě chybí vůle soustředit se na ukončení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle něho se o míru diskutuje málo a řeší se tribunály pro potrestání ruských válečných zločinů a eskalace konfliktu. „To, že neprobíhá vůbec žádný dialog, není ku prospěchu věci,“ míní. Minimálně příměří by podle Vondráčka ušetřilo životy civilních obyvatel.

Lipavský oponoval, že před únorovou ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu se vedla dlouhá jednání a Rusko navzdory tomu vede „nesmyslnou a krvavou válku“. Ministr soudí, že není nikdo, kdo by tuto válku oslavoval, Rusko však posílá na bojiště další vojáky a výzbroj. „Jak se chcete bavit o míru?“ tázal se. Rusko podle Lipavského rozumí jen síle.

„Když Rusko dostane na budku, umí ustoupit. Viděli jsme bitvu o Kyjev, Hadí ostrov. Rusko rozumí síle. Byla to porážka. Neumím si představit, že bych jako člen vlády nepodporoval Ukrajinu. Ať se Rusko stáhne z Ukrajiny, nese odpovědnost, zaplatí škody a pak se dá mluvit o míru,“ dodal Lipavský v pořadu Partie. Vondráček ale trval na svém, v diplomacii se podle něj má „vždy komunikovat“ – dle svých slov zároveň doufá, že nebude označen za „ruského švába“.

Domů
Sdílet
Diskuse