Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová TASR
7. listopadu 2022 16:23
Čas čtení 1:01

VIDEO: Aktivisté zablokovali nejrušnější silnici v Británii. Bojují proti používání fosilních paliv

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Aktivisté zablokovali nejrušnější silnici v Británii. Bojují proti používání fosilních paliv
Zdroj: TASR/AP

Vylezli na nosné konstrukce vedoucí přes silnici.

V pondělí ráno aktivisté z Just Stop Oil zablokovali na minimálně šesti místech provoz na dálnici M25, která slouží jako obchvat britské metropole Londýn. Jedná se o jednu z nejdůležitějších a nejrušnějších cest v celém Spojeném království.

Protestující se vyškrábali na nosné konstrukce vedoucí přes silnici, čímž donutili policisty zastavit dopravu. O svém plánovaném protestu přitom předem, ještě v neděli večer, uvědomili policii, která následně provedla sérii preventivních zatčení.

Londýnský Scotland Yard podle vlastního vyjádření už v neděli večer spustil „rozsáhlou preventivní policejní operaci“ zaměřenou vůči osobám, které by mohly způsobit vážné narušení veřejného pořádku. Ve vazbě skončilo nejméně sedm lidí.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Nejnovější blokáda se uskutečnila v době, kdy v Egyptě probíhá důležitý klimatický summit OSN – COP27. Stoupenci Just Stop Oil jsou přesvědčeni, že mají právo organizovat podobné protestní akce, aby upozornili na to, že klimatická krize ohrožuje existenci lidstva.

Aktivisté už letos zasahovali několikrát

Členové skupiny s názvem Just Stop Oil na sebe nedávno upozornili protestními akcemi, v rámci nichž potřeli koláčem voskovou figurínu britského krále Karla III. a vylili rajčatovou polévku na obraz Slunečnice Vincenta van Gogha.

Také letos několikrát zablokovali důležité silnice a objekty v oblasti Londýna. Britská vláda již pracuje na návrhu zákona, který by usnadnil zásahy vůči účastníkům takových protestních akcí.

Domů
Sdílet
Diskuse