Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
7. listopadu 2022 19:34
Čas čtení 1:00

Vlak se na Domažlicku střetl se stádem koní. Pět zvířat nepřežilo

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Vlak se na Domažlicku střetl se stádem koní. Pět zvířat nepřežilo
Zdroj: Policie ČR

K tragédii došlo u obce Svržno v okrese Domažlice. Stádo koní, které se vyskytovalo kolem železniční trati, místo útěku před strojem zvolilo opak. Pět z nich nepřežilo.

Pět koní bylo usmrceno vlakem během železniční nehody v Plzeňském kraji. V neděli po patnácté hodině byly záchranné složky přivolány k trati u obce Svržno na Domažlicku, kde se osobní vlak střetl s celým stádem. Z nějakého důvodu se totiž zvířata vlaku nelekla, ale naopak běžela k němu. V jedoucím vlaku byli čtyři cestující a dva členové posádky, ani jeden z nich nebyl zraněn. Policie o tom informovala v tiskové zprávě.

7. listopadu 2022 17:12 Čas čtení 2:44 Podezřelý z vraždy sekyrou ve Vysokém Mýtě měl nastražit výbušné zařízení u školy v Pardubicích Podezřelý z vraždy sekyrou ve Vysokém Mýtě měl nastražit výbušné zařízení u školy v Pardubicích

Na místo nehody přijelo v neděli kolem 15. hodiny několik aut integrovaného záchranného sboru z obvodního oddělení Poběžovice. Jednalo se jak o policisty, tak o dobrovolné a profesionální hasiče.

„Šetřením bylo zjištěno, že stádo koní se pohybovalo v blízkosti železniční trati a místo toho, aby se koně před vlakem rozutekly, běžely naopak proti němu, čímž došlo ke střetu a k usmrcení celkem pěti koní,“ komentovala situaci mluvčí policie Barbora Šmaterová.

Vlak směřoval z obce Svržno do obce Újezd Svatého Kříže, kam vezl 4 cestující a 2 osoby obsluhující vlak. Ani jeden z nich však během srážky nepřišel k újmě na zdraví. „Na místo se dále dostavila inspekce Českých drah, která si celou věc převzala. Případ evidují poběžovičtí policisté,“ dodala Šmaterová.

Žádná ojedinělá záležitost

Co se týče zvířat, která jsou chovná, jedná se o poměrně neobvyklý případ nehody. Nicméně podobně jako řidiči osobních aut, mají i strojvedoucí často problém se srážkami s lesní zvěří. 

Časopis Myslivost píše, že jen mezi lety 2011 až 2019 bylo podle nich evidováno minimálně 2000 podobných kolizí, které se však zdály v porovnání s ostatními státy výrazně podhodnoceny.

Domů
Sdílet
Diskuse