Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. listopadu 2022 17:19
Čas čtení 1:00

Bývalý katarský fotbalista označil homosexualitu za duševní poruchu, rozhovor s ním byl okamžitě ukončen

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bývalý katarský fotbalista označil homosexualitu za duševní poruchu, rozhovor s ním byl okamžitě ukončen
Zdroj: Christopher Pike/Getty Images for Supreme Committee 2022

Khalid Salman patří mezi ambasadory světového šampionátu, který začíná 20. listopadu.

Bývalý katarský fotbalový reprezentant a ambasador blížícího se mistrovství světa ve fotbale Khalid Salman označil v rozhovoru pro německou veřejnoprávní televizi ZDF homosexualitu za duševní poruchu. Lidskoprávní organizace jeho výrok odsoudily za nepřijatelný a škodlivý.

Katar je kvůli pořadatelství kritizován dlouhodobě

„Musí přijmout naše pravidla. (...) Homosexualita je u nás haram, tedy zakázaná. Já nejsem přísný muslim, ale víte, proč je zakázaná? Protože jde o duševní poruchu.“ Víc už Khalid Salman novináři německé televize ZDF říct nestihl, protože mluvčí organizačního výboru světového šampionátu nechal rozhovor okamžitě ukončit. 

Jeho výroku si okamžitě všimly lidskoprávní organizace. Rasha Younes z programu pro práva LGBT+ lidí při Human Rights Watch uvedla, že slova bývalého fotbalisty na adresu gayů jsou škodlivá a nepřijatelná. Salman by přitom jako ambasador mistrovství měl přispět k tomu, aby síla fotbalu byla využita k pozitivním změnám v Kataru i na celém světě.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Katar je považován za jednoho z nejkontroverznějších pořadatelů mistrovství světa v historii. Emirát je mimo jiné obviňován z porušování lidských práv, kritice čelí také v souvislosti se svým postojem k LGBT+ lidem. V Kataru je homosexualita trestná. Výkonný ředitel organizačního týmu Násir Al Chátir ale veřejnost ujistil, že na šampionátu jsou vítáni i LGBT+ lidé. Katar podle něj sice není připraven na změnu zákonů, organizátor ale trvá na tom, že nikdo nebude během turnaje diskriminován a že se stejnopohlavní páry mohou držet za ruce.

Domů
Sdílet
Diskuse