Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2022 9:30
Čas čtení 4:59
Peter Vnuk

TEST: Nadupaný Xiaomi 12T Pro s ultrarychlou nabíječkou a foťákem s 200 megapixely

TEST: Nadupaný Xiaomi 12T Pro s ultrarychlou nabíječkou a foťákem s 200 megapixely
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk
TECH
Uložit Uložené

Vyzkoušeli jsme novinku od Xiaomi, která v žebříčku DXOMark obsadila 1. místo.

Ultrarychlá nabíječka, 200megapixelový foťák a příslib nadprůměrného výkonu. Do rukou jsme dostali nový chytrý telefon Xiaomi 12T Pro, který sice působí elegantně, ale skrývá v sobě špičkovou výbavu a zpracování.

Doporučeno
Výměna baterie v MacBooku: Jak na ní můžeš ušetřit a kdy je vhodný čas na novou baterii? Výměna baterie v MacBooku: Jak na ní můžeš ušetřit a kdy je vhodný čas na novou baterii? 3. listopadu 2022 12:15

Model je oficiálně dostupný ve dvou barevných provedeních. Světle modrá působí trochu dynamičtěji, my jsme testovali konzervativnější černou.

K dispozici je i stříbrná, kterou nemají na skladě všude a může být trošku těžší ji sehnat, jelikož je určena pro globální trh. Ceny jsou u variant stejné, takže si můžeš vybrat dle vlastního vkusu.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Ovládací prvky jsou tradiční a tlačítka mohla být poněkud širší. Musíme pochválit dobré umístění dvou reproduktorů v horní a spodní části telefonu.

Tloušťka celého zařízení je příjemná, ale fotoaparát výrazně vyčuhuje ze zadní části. To poněkud zmírní přiložený plastový průhledný obal. Bez obalu je zadní část, pokrytá matným sklem, poněkud kluzká, protože je hladká, ale není to žádná katastrofa.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Působivé parametry

Výrobce použil dobrou kombinaci v kapacitách operační paměti a úložiště. O plynulý chod aplikací se stará 8GB RAM (resp. 12GB při mírně dražší verzi) a čip Snapdragon 8+, určený vlajkovým lodím. Někdy to v praxi při běžném používání není cítit, ale v případě 12T Pro je opravdu pocit svižného chodu Androidu i aplikací citelný a velmi příjemný.

Úložiště má kapacitu 256 GB, takže má telefon dostatek prostoru pro ukládání fotek a videí ve vysokém rozlišení. 200Mpx zadní foťák totiž zvládne i u videa rozlišení 8K, které prostor určitě nešetří. Fotografie v maximálním rozlišení má zde běžně 40, 80 a více megabajtů.

Škoda, že 8K u videa funguje pouze při frekvenci 24 fps, ale jemné 4K zvládá telefon při plynulých 60 fps. Takže i kdybys plánoval natáčet kvalitní videa z dovolené nebo technologicky vyspělý videoblog, tento mobil to bez problémů zvládne. Na velkoplošné TV budou videa z 12T Pro vypadat super.

Displej je relativně velký. Má 6,67" úhlopříčku, ale přesto se telefon dobře drží i díky zaobleným hranám. Ke sledování videí podporuje jeho AMOLED panel i HDR10+ a Dolby Vision. Rozlišení 2 712 × 1 220 bodů je sice nestandardní, ale v praxi je to jedno, protože nabízí jemný ostrý obraz, a když k tomu přidáme vysokou svítivost (900 nýtů), není mu co vytknout.

Fotoaparát

Při testování jsme byli velmi zvědaví, jak fotí mobil, který má vysoké hodnocení i v žebříčku DXOMARK. V globálním žebříčku je aktuálně na 19. místě, a v prémiovém dokonce na prvním místě.

200megapixelové fotky tohoto modelu se senzorem ISOCELL HP1 od Samsungu nespoléhají pouze na rozlišení. Při denních záběrech jsou detaily pěkně vykreslené i při vysokém přiblížení.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk
Xiaomi 12T Pro
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Až tak spokojení jsme nebyli při nočních záběrech, kde protisvětlo dělá občas trošku problémy s expozicí a úroveň detailů není zcela špičková. Je však třeba říci, že jsme měli velmi vysoká očekávání a v podstatě je 12T Pro naplnil. Pochválíme věrnost barev a minimální šum v nočních záběrech.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Nakonec zmíníme i jeden překvapivý detail – když chceš zapnout režim 200 Mpx, nejenže se k němu musíš dostat přes vnořené menu, ale ještě musíš dodatečně přepnout z 50 na 200 Mpx. Velmi nepraktické, když takové fotky děláš častěji.

Bleskurychlé nabíjení

Jelikož Xiaomi vyzdvihuje právě rychlost nabíjení, prověřovali jsme ho speciálně. Telefon jsme pro účely testu vybili úplně na nulu (to se nedoporučuje, baterii to neprospívá), nabíjeli jsme jej vypnutý a už po dvou minutách nabíjení měl zpět 10 procent energie. Po necelých šesti minutách byla baterie nabitá na 25 procent a začali jsme tušit, že to výrobce myslel s ultrarychlým nabíjením vážně.

Polovina kapacity přišla po jedenácti minutách a na plnou úroveň jsme se dostali přibližně po 27 minutách. Nebyl to tedy přesně ten výsledek, který deklaruje výrobce, ale ani se od promovaného času zásadně neliší. Podmínkami testu jsme jej dotáhli do extrému a testovací kus už nemusí být v nejlepší kondici. Když ti v praxi zůstane 20 procent a už ho dáš na nabíječku, je možné, že se nabije i rychleji než za 19 minut.

nabíjačka, Xiaomi 12T Pro
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Nabíječka má 120 W a o něco větší tělo, než bývá běžné. Není to však žádný obr a není třeba se obávat ani toho, že by takové nabíjení poškozovalo baterii.

Jediné, co by jí mohlo hrozit, je poškození od tepla, kterého může při silném nabíjení produkovat více, ale během našeho testování byl telefon pouze vlažný. Tepelný management má obecně dobře zvládnutý a 12T Pro se vůbec nezahřívá ani při silné zátěži.

Myslí i na hráče

Model nezapomíná ani na ty, kteří rádi tráví volný čas hraním mobilních her. Xiaomi má pro ně appku Game Turbo, do které lze vkládat hry a přizpůsobovat si nastavení herního režimu telefonu.

Má například funkci pro zvýšení přesnosti dotyku, u routerů, které to podporují, je zde možnost zvýšit samotné připojení přes Wi-Fi, zakázat některé systémové funkce během hraní, omezit tlačítka, gesta a další funkce.

Kombinace rychlého procesoru a 120Hz prostorného displeje skutečně předurčuje telefon také do rukou aktivního hráče, který si rád vychutná dynamické hry. Jednu z nich dokonce výrobce předinstaloval – najdeš zde Genshin Impact, což je anime open world akční titul s působivou 3D grafikou, ve které telefon pěkně předvádí své schopnosti.

Xiaomi 12T Pro, Genshin Impact
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Prostředí a zkušenosti z testování

Nadstavba systému MIUI ve verzi 13.0.9 se nám líbila. Funguje svižně, ovládání je intuitivní a menu je ve srovnání s konkurencí slušně zestručněné. Smartphone má přislíbenou aktualizaci na Android 13, takže bude ještě dlouho aktuální.

Xiaomi pro uživatele připravilo poměrně velké množství předinstalovaných aplikací. Většinou se jedná o nejpopulárnější appky z různých oblastí, jako například Booking, Netflix či TikTok, které mnozí využijí, a ne nějaké neznámé aplikace, které by se ti výrobce snažil vnutit do pozornosti.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Při testování jsme ocenili zejména kvalitu fotoaparátu, rychlost nabíjení a svižnost prostředí telefonu. Oslovil nás však také smysl pro detail, se kterým je Xiaomi 12T Pro designován. Máme na mysli například jemnou světelnou signalizaci notifikací po bocích displeje, u které lze nastavit i barvu.

Přepracován je také management spotřeby energie a funkce šetřící zrak. Můžeš si například nastavit jemnou texturu připomínající papír, která bude pokrývat displej a v kombinaci s teplými barvami tvým očím zpříjemní pohled na telefon.

Xiaomi 12T Pro
Zdroj: REFRESHER/Peter Vnuk

Dobré slovo utrousíme i na adresu kvality zvuku. Toto je jeden z telefonů, u kterých si klidně pustíš hudbu ze Spotify a vychutnáš si ji. Lepší by to bylo samozřejmě se sluchátky, ale zvuk je dostatečně kvalitní, stereo efekt zřetelný, frekvenční pásma dobře pokrytá, a pokud s radostí obtěžuješ kolemjdoucí na ulici svým hudebním vkusem, tady si přijdeš na své.

Trochu nás zarazilo, že odolnost proti vodě a prachu není podle IP68, ale pouze IP53, takže v tomto telefon oproti konkurenci ztrácí. Kód 5 ze šestistupňové stupnice znamená částečnou ochranu proti prachu a trojka v případě druhé číslice znamená ochranu proti stříkající vodě (např. dešti). Proti ponoření je sedmý až maximální devátý stupeň.

Verdikt

Xiaomi 12T Pro je dobrým kandidátem na titul zabijáka vlajkových lodí. Za lepší cenu oproti konkurenci nabízí srovnatelné parametry, dobrou softwarovou výbavu, a dokonce všeobecně lepší fotoaparát. Když k tomu připočteme ultrarychlé nabíjení a slušnou výdrž baterie v provozu, lze konstatovat, že má přesně to, co moderní člověk potřebuje.

A v podstatě je jedno, zda jde o manažera, fotoamatéra či mladou influencerku. Určitě osloví každého z nich, a proto si odnáší naše ocenění. Vytkneme mu pouze nechráněný vystouplý objektiv zadního foťáku, což částečně řeší přiložené pouzdro.

Hodnocení: 92 %

Plusy: Minusy:

– výborný AMOLED displej

– kvalitní fotoaparát

– dostatečně velké úložiště

– svižný chod

– prostředí IMUI 13 je příjemné

– dobrý poměr ceny a výbavy

– kvalitní zvuk

– dobrý tepelný management

– ultrarychlé nabíjení

– noční záběry mají své mušky

– vystouplý objektiv foťáku

– odolnost „pouze“ dle IP53


Cena:

8 GB/256 GB: 15 490 Kč
12 GB/256 GB: 19 999 Kč

Telefon Xiaomi 12T Pro poskytla na recenzi společnost Xiaomi.

Domů
Sdílet
Diskuse