Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2022 8:30
Čas čtení 5:58
Tereza Šnajdrová

Od týrání v dětství přes armádu až k virálnímu videu na TikToku. Toto je Bella Poarch, třetí nejsledovanější tiktokerka světa

Od týrání v dětství přes armádu až k virálnímu videu na TikToku. Toto je Bella Poarch, třetí nejsledovanější tiktokerka světa
Zdroj: Getty Images/Emma McIntyre/Staff
OSOBNOSTI SOCIÁLNÍ SÍTĚ TIKTOK
Uložit Uložené

Autorka hitu Build a Bitch Bella Poarch se narodila na Filipínách. Ve třech letech byla adoptována, její nový otec byl tyran a Bellu zachránil až odchod do armády. Toto je životní příběh třetí nejúspěšnější tiktokerky světa Belly Poarch.

Bella Poarch se narodila na Filipínách, kde žila až do svých 13 let. Nejprve s babičkou, pak s adoptivními rodiči. Ti ji podle jejího tvrzení psychicky i fyzicky týrali. V 17 letech Bella odešla do armády, a když se pak během pandemie koronaviru nudila, založila si profil na TikToku. V roce 2020 se jedno z jejích videí stalo virálním, vysloužilo si na 60 milionů lajků a z Belly se takřka přes noc stala hvězda. Toto je životní příběh hráčky, tiktokerky a zpěvačky Belly Poarch.

Doporučeno
Addison Rae: Toto je čtvrtá nejpopulárnější tiktokerka světa Addison Rae: Toto je čtvrtá nejpopulárnější tiktokerka světa 9. května 2022 7:00

Adoptovaná Filipínka celé dětství čelila týrání

Bella Poarch se narodila 9. února 1997 na Filipínách, kde až do svých tří let žila v chudinské čtvrti se svou babičkou. Pak ji adoptoval americký veterán a jeho filipínská manželka. Bella tak rázem získala dvě nové sestry a bratra, kteří byli taktéž adoptovaní. Ač by se mohlo zdát, že se na malou dívku konečně usmálo štěstí, nebylo tomu tak.

 
V podcastu H3 Bella promluvila o tom, že když jí bylo sedm let, život na jejich rodinné farmě začal být velmi těžký. Adoptivní otec byl na Bellu a jejího bratra velmi přísný. Děti musely vstávat ve tři nebo čtyři hodiny ráno, aby udělaly všechny domácí práce, poklidily po zvířatech a často se pak před školou ani nesměly umýt, pročež byli Bella a její bratr šikanováni. Pokud neplnili úkoly adoptivního otce tak, jak si přál, bylo jim odepíráno jídlo a byli biti. Matka veškerému psychickému i fyzickému týrání mlčky přihlížela.
 
Aby Bella utekla od reality, ve škole se tajně účastnila talentových soutěží, které každý měsíc také vyhrávala. „Mám 36 zlatých medailí,“ svěřila se hrdě v rozhovoru pro Rolling Stone. Jejím go-to songem byla tehdy píseň Listen od Beyoncé, kterou dodnes miluje.
 
Když bylo Belle 13 let, její rodina se přestěhovala do Spojených států. Adoptivní otec talentované dívky tehdy musel podstoupit operaci srdce, po které se týrání zmírnilo. Avšak neustalo a Bella i nadále čelila psychickému týraní.

V 17 letech vstoupila do námořnictva

Od rodiny se Bella odtrhla, když jí bylo 17 let. Stejně jako její bratr, i ona vstoupila do námořnictva, aby se osamostatnila. Absolvovala základní výcvik, učila se disciplíně, řádu a ve volných dnech se konečně mohla věnovat věcem, které jí byly celé dětství zakazovány. Konečně mohla chodit do obchodů, hrát si s make-upem a objevovat krásy světa.

„Hodně mě to změnilo. Víc jsem poznala samu sebe. Hodně lidí říká, že armáda je jako vězení. Že je velmi přísná. Ale upřímně řečeno, já jsem konečně cítila svobodu. Chodila jsem do obchoďáku, o víkendech jsem chodila ven, přidala jsem se k námořnímu sboru. Zpívala jsem, s přáteli jsme každý víkend chodili do karaoke barů,“ komentovala Bella působení v armádě pro Cosmopolitan.
 
Během studia na škole v Pensacole si pak nechala udělat své první tetování, malé srdíčko. Nyní už tělo Belly Poarch zdobí jedno tetování vedle druhého, a jak sama říká, mnohé z nich si nechala udělat proto, aby zakryla jizvy, které jí v dětství způsobil adoptivní otec. Nejoblíbenější tetování Belly je podle Cosmopolitanu pár křídel s lodí uprostřed, který zdobí její záda. Tetování má sloužit jako pocta jejímu působení jako specialistky na leteckou munici.
 
„Byla jsem nejmenší člověk na pracovišti. Moje práce spočívala v tom, že jsem zvedala osmdesátikilové velké kulomety, nosila je do vrtulníků a prováděla jsem jejich údržbu. Pořád si ze mě dělali srandu, že jsem malinká. To mě naučilo, že i když jste nejmenší člověk, stále můžete dělat, co chcete,“ uvedla Poarch v rozhovoru pro Rolling Stone.
 
V námořnictvu sloužila v Japonsku, kde se zamilovala do tamní kultury. „Námořnictvo mě naučilo jednu věc – že nemůžete všechno dělat sami, potřebujete kolem sebe mít skvělou rodinu a lidi, kterým můžete věřit. Pak můžete dosáhnout velkých věcí,“ uvedla pro Vogue.
 
Právě láska k Japonsku přivedla Bellu k boji proti protiasijskému rasismu. Když se přestěhovala do Spojených států, často s ní prý lidé zacházeli „jinak“ a byla „náhodně napadána“.

Těžké začátky na TikToku

V lednu roku 2020 si založila účet na TikToku, kam přidávala videa s herním a cosplay obsahem. „Vyšla jsem z armády, byla karanténa a všichni se nudili. Kamarádi mi pořád posílali videa z TikToku a já jsem se do té aplikace začala zamilovávat. Je to opravdu návykové,“ popsala Bella.
 
První TikTok, který kdy zveřejnila, byl záznam, jak zpívá píseň od Ariany Grande. Video během 24 hodin zhlédlo 100 lidí a Bella byla frustrována. Ačkoli si nemyslela, že se hned její první video dostane do trendů a bude mít miliony přehrání, tak nízké číslo ji demotivovalo. Aplikaci proto smazala. Měla pocit, že na její zpěv není nikdo zvědavý.
 
Pak se ale zamyslela a napadlo ji, že když je spousta lidí doma v karanténě, určitě tráví čas mimo jiné hraním videoher. Začala proto natáčet videoherní obsah, byla sama sebou a ukazovala i svou jemnou stránku. Lidé ji začali mít rádi a čísla šplhala vzhůru.

Nejsledovanější video roku 2020

Ještě téhož roku narazila Bella Poarch na zlatou žílu. Objevila Face Zoom a na mashup písně M to the B od Millie B. natočila lip syncové video, v němž rychle střídá nejrůznější grimasy a rytmicky poskakuje. Ono video se stalo nejsledovanějším tiktokem, k dnešnímu dni má 60 milionů lajků a lidé z celého světa se jej snaží napodobit. Nikdo však už nezaznamenal takový úspěch jako Bella Poarch.
 
Tiktokerka měla hned jasno – ze svého úspěchu musí vytěžit maximum. Založila si proto kanál na YouTube, profil na Twitteru a spolupráce se jí jen začaly hrnout. Už v roce 2020 vydala limitovanou řadu oblečení RIPNDIP x Paca Collaboration a na konci roku podepsala spolupráci, která ji dostala na vrchol. Dvě velké profesionální e-sportové organizace 100 Thieves a FaZe Clan s ní podepsaly smlouvu a hráčka pro ně začala vytvářet obsah.
 
Ke slávě se však vážou také negativní komentáře, které Bella snášela těžce. „Vypadá tak hloupě,“ psali jí lidé v komentářích. Jenže ona se odradit nenechala. „Na svůj virální TikTok jsem pyšná. Možná kvůli negativním komentářům budu brečet, ale zvládnu to. Jsem tvrdá,“ komentovala temnou stránku sociálních sítí Bella.
 
Bella Poarch se díky TikToku stala celebritou. Její účet dnes sleduje na 92,3 milionu lidí a její čisté jmění je odhadováno na 2 miliony dolarů (zhruba 48,6 milionu korun).

Od TikToku k hudbě

Ačkoli mohla být úspěšnou tvůrkyní na sociálních sítích, stále ji to táhlo k hudbě, kterou tolik milovala. V květnu roku 2021 proto podepsala smlouvu s nahrávací společností Warner Record a jen o pár dní později vydala svůj debutový singl Build a Bitch.
 
„Píseň je o tom, jak přijmout své nedokonalosti a nedostatky. Mám pocit, že společnost a internet vyvíjejí na lidi obrovský tlak, aby vypadali nebo byli dokonalí. Celé mé poselství spočívá v tom, že chci, aby si lidé uvědomili, že nemusíte být dokonalí. A že je v pořádku nebýt dokonalý. Chci lidi inspirovat, aby se cítili dobře ve své kůži a zůstali věrní sami sobě, ať se děje cokoli,“ popsala píseň pro Vogue.
 
Singl vyšel spolu s videoklipem a k dnešnímu dni má jen na YouTube 426 milionů zhlédnutí. „Odvážný, temně komický kousek new-school popu,“ psali o něm hudební kritici. Ve videu totiž nevystupuje pouze sama tiktokerka, ale také další významné osobnosti včetně Valkyrae, Mie Khalify, Bretmana Rocka a ZHC.
 
„Mám pocit, že jsem tyto lidi vybrala, protože reprezentují to, co píseň znamená. Na základě jejich minulosti, toho, kým jsou nebo kým se stali. Všichni jsou svým způsobem jedineční a talentovaní. Nikdy nemůžete soudit knihu podle obalu a já opravdu věřím, že lidé ve videoklipu ztělesňují poselství písně. Jsem také opravdu vděčná, že mohu každého z těchto lidí ve videoklipu nazývat svým přítelem,“ dodala Bella Poarch.
 
Své první EP Dolls vydala 12. srpna 2022 a najdeš na něm jak Build a Bitch, tak například skladby Inferno, Dolls, Villain nebo No Man's Land a Living Hell. EP bodovalo jak u fanoušků a posluchačů, tak u hudebních kritiků. Těšíme se na to, co dalšího nám Bella naservíruje.

Kontroverzní tetování

Ke slávě se váže i velká pozornost a tlak. Dnes už stačí jen sebemenší přešlap a tvůrce může být na pranýři. Svou zkušenost s tím má i Bella Poarch, když se ve videu pochlubila svým novým tetováním. Na paži si nechala vytetovat japonskou vlajku „vycházejícího slunce“, kterou země používala od roku 1870 až do konce druhé světové války.
 
Jenže onen symbol je považován za nenávistnou připomínku porušování lidských práv během japonské okupace Koreje, na což tvůrkyni ihned upozornili lidé na TikToku. „Moc se omlouvám, jestli vás moje tetování uráží. Miluji Koreu. Prosím, odpusťte mi,“ psala v omluvě Bella.
 
Ani to však mnohým nestačilo. Omluva podle některých nedokáže vykompenzovat to, že si nechala na tělo vytetovat urážlivý symbol. Bella se proto rozhodla, že si jej nechá odstranit. „Omlouvám se Korejcům, že jsem si před půl rokem nechala vytetovat červené slunce s 16 paprsky. V té době jsem neznala historii. Ale když jsem to zjistila, okamžitě jsem si ho nechala zakrýt a naplánovala odstranění. Stydím se za to, že jsem si o tom nezjistila víc. Upřímně se omlouvám,“ napsala na Twitter, a jak řekla, tak učinila. Dnes už má Bella Poarch tetování předělané.

Domů
Sdílet
Diskuse