Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2022 19:21
Čas čtení 0:43
Radim Šlechta

Neolizujte naše ropuchy, vzkazuje Správa národních parků v USA

NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Správa amerických národních parků prosí veřejnost, aby neolizovala ropuchy za účelem psychedelického zážitku.

Správa amerických národních parků apeluje na návštěvníky, aby neolizovali místní ropuchy. Někteří z nich totiž vyhledávají ropuchu Bufo alvarius, aby dosáhli psychedelického tripu. Její jed ale může člověku udělat velmi špatně a požívat jej je velmi nebezpečné.

V souvislosti s unikátní fotkou ropuchy Bufo alvarius pořízenou fotopastí varuje Správa amerických národních parků před používáním jejího jedu k dosahování psychedelických zážitků. V postu na Facebooku popsala ropuchu a poprosila návštěvníky, aby ji neolizovali.

„Tyto ropuchy mají výrazné parotoidní žlázy, které vylučují silný toxin. Pokud s žábou manipulujete nebo se vám jed dostane do úst, můžete onemocnět. Jak říkáme u většiny věcí, na které v národním parku narazíte, ať už je to banánový slimák, neznámá houba, nebo velká ropucha se svítícíma očima uprostřed noci, zdržte se prosím olizování. Děkujeme,“ prosí správa parků návštěvníky.

Bufo alvarius, žába, park
Zdroj: National Park Service

Požití jedu totiž podle Správy národních parků USA nemusí přinášet jen psychedelický zážitek. Když se jed ropuchy dostane do lidského těla, může způsobit i zástavu srdce kvůli silným srdečním steroidům, které obsahuje.

Ropucha Bufo alvarius je jedna z největších ropuch v Severní Americe. Měří přibližně 18 centimetrů. Vyznačuje se poměrně krátkými hlubokými zvuky. 

Domů
Sdílet
Diskuse