Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
10. listopadu 2022 11:44
Čas čtení 0:59

USA: Kandidát Demokratů drtivě vyhrál volby, přestože je po smrti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
USA: Kandidát Demokratů drtivě vyhrál volby, přestože je po smrti
Zdroj: Unsplash

Demokrat Tony DeLuca zemřel před měsícem, 9. října.

Volby do Kongresu přinesly několik zajímaných příběhů. Všechny ale překonává ten, který se týká Tonyho DeLucy. Dlouholetý demokratický zástupce Pensylvánie byl znovu zvolen drtivou většinou hlasů –⁠ přestože minulý měsíc zemřel. Na případ upozornil server Guardian.

Na změnu hlasovacího lístku bylo pozdě

Anthony „Tony“ DeLuca byl nejdéle sloužící státní zástupce v Pensylvánii, kandidoval i v letošních volbách. Zemřel 9. října v osmdesáti pěti letech na leukémii. V době jeho úmrtí už ale bylo pozdě na změnu hlasovacích lístků. Zemřelému politikovi dalo svůj hlas více než 85 % tamních voličů. Jeho protikandidátka ze strany Zelených Queonia „Zarah“ Livingston tak získala jen něco málo přes čtrnáct procent. Kvůli výsledku se budou konat další mimořádné volby. 

Není to poprvé, co kandidát vyhrál volby posmrtně. V roce 2018 získal majitel nevěstince, republikán Dennis Hof, křeslo v nevadském senátu, přestože měsíc předtím zemřel. Na rozdíl od Pensylvánie jeho vítězství nevyvolalo mimořádné volby: podle nevadského státního zákona mohli okresní úředníci jmenovat republikána, který na celé funkční období zaujal Hofovo místo.

Někteří viní voliče a voličky z toho, že se málo informují o aktuálních událostech, třeba právě o tom, zda jsou kandidáti naživu, či nikoli. Jiní naznačují, že lidé jednoduše jen vyberou jméno, které nejlépe znají. 

Anketa:
Kdo z mrtvých českých politiků by dostal tvůj hlas?
Masaryk.
Plamínková.
Havel.
Zemínová.
Někdo jiný.
Nikdo.
Masaryk.
27 %
Plamínková.
3 %
Havel.
24 %
Zemínová.
0 %
Někdo jiný.
11 %
Nikdo.
34 %
Domů
Sdílet
Diskuse