Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2022 9:00
Čas čtení 3:42
Adéla Ježková

Kam na výlet: Zaniklá osada Königsmühle se před okolním světem ukrývá v tajemném krušnohorském údolí

Kam na výlet: Zaniklá osada Königsmühle se před okolním světem ukrývá v tajemném krušnohorském údolí
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Pojď s námi na výlet!

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii ti přinášíme tipy na skvělé výlety po České republice.

Refresher tě dnes opět vezme na výlet do přírody. Vydáme se do tajuplných míst, kde kdysi stávaly domy, běhaly děti a štěkali psi. Ze života už tu ale mnoho nezbylo. Tam, kde stály domy, zbyly ruiny. Kde se proháněly děti, se dnes prohání už jen tajemná meluzína. Vyrážíme do zaniklé krušnohorské osady Königsmühle.

Doporučeno
Kam na výlet: Bezručovo údolí je ideálním místem na romantické podzimní procházky Kam na výlet: Bezručovo údolí je ideálním místem na romantické podzimní procházky 29. října 2022 6:00

Königsmühle (nebo česky také Königův či Králův mlýn) leží asi dva kilometry jihovýchodně od obce Loučná pod Klínovcem v okrese Chomutov v Krušných horách. Z Prahy se sem autem dostaneš za zhruba hodinu a 45 minut, za hodinu a půl pak třeba z Ústí nad Labem či Plzně. Nejblíže to mají ti, kteří bydlí v okolí Karlových Varů a Chomutova – ti v autě stráví lehce přes půl hodinu.

Auto je nejlepší nechat zaparkované v části obce s názvem Háj. Žádné prostorné parkoviště jsme sice v místě nenašli, nebyl ale problém zaparkovat podél silnice (samozřejmě tam, kde to není zakázané!). Do osady se dostaneš zhruba jeden a půl kilometru dlouhou pěšinou, kolem které jsou všeho všudy jen a jen louky. A také tři metry hluboký úvoz. Až do údolí za žádných okolností nejezdi autem!

Cesta městskou hromadnou dopravou je do Loučné pod Klínovcem o trochu složitější, ale když se chce, všechno jde. Jezdí sem například autobus z Božího Daru (kam se pohodlně dostaneš z Karlových Varů).

Až na konec světa do Königsmühle

Opravdu „krušné“ Krušné hory začali lidé osidlovat již na počátku 14. století. Pohoří nejprve neslo název „miriguidi“, což znamená „temný les“. Až posléze oblast dostala pojmenování Erzgebirge podle místní dominantní těžby rudy. Právě díky nerostnému bohatství se Krušné hory staly pro lidi atraktivními a začali zde zakládat osady. Až z 90 % šlo přitom o Němce.

konigsmuhle
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Mezi Hájským kopcem a současnou silnicí číslo 223 podobně vznikla i osada Königsmühle, která měla v roce 1860 53 obyvatel a celkem sedm domů. O deset let později to bylo už o sedm méně, ale jak připomíná web Königsmühle land and art, historické informace jsou z této oblasti kusé, a tak na ně nelze 100% spoléhat. 


TIP: V okolí Krušných hor jsme v rámci série Kam na výlet navštívili také například zámek Jezeří či bývalý zajatecký tábor Sauersack


„Ano. Byl to konec světa. Hlavně v zimě. Lidé byli úplně odříznutí od světa,“ cituje server rodačku z Königsmühle Rosemarie Ernst, která o obci v roce 2019 vydala knihu. Její rodný dům poznáš jednoduše – na jeho polorozpadlém štítě visí dvě velká srdce. A i přesto, že se jednalo o nekompromisní „konec světa“, jen velmi obtížně si lze představit, jak těžké muselo být pro lidi loučení se svým domovem při vysidlování pohraničí v 50. letech minulého století. Přišli o všechno, co po generace budovali. Jejich vydřené domy využili lidé z Háje jako zdroj stavebního materiálu. Zbyly jen ruiny. 

konigsmuhle
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Zmizel dětský smích i psí štěkot. Zmizela i samotná obec z mapy. Příroda si vzala své území zpět a pokojně jím prorůstá dodnes, po Němcích se tu totiž už nikdo neusadil. Byť v podzimních barvách Königsmühle mate pohledem a skoro vypadá jako krásné místo k životu, které snad člověku nemůže přinést žádné příkoří. Samotné propojení přírody a lidského elementu ale návštěvníkům přináší zcela nevšední zážitek, ke kterému by se pravděpodobně jinde než v Krušných horách neměli šanci ani přiblížit.

Doporučeno
Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze Kam na výlet: O bájný kopec Blaník se zajímali i nacisté. Údajně skrývá bránu do jiné dimenze 22. října 2022 6:00

Králův mlýn jako unikát pohraničí

Přestože Königsmühle byla pravděpodobně nejmenší německou osadou na českém území, je tu toho hodně k vidění, a to především díky iniciativě Königsmühle land and art setkání, která do zaniklé osady umístila řadu zajímavých uměleckých instalací (land artu). Připomenout a uctít nechce jen zapomenutý život v Königsmühle, ale vysidlování po druhé světové válce obecně. Zaniknout totiž mělo na 3 tisíce obcí – a nespočet rodinných historií a vzpomínek. 

„V celém česko-německém pohraničí zatím nevzniklo žádné vzpomínkové místo, památník zaniklých obcí přímo ve svém původním místě. Většina lokalit je k tomu nevhodná. V případě Königova mlýna se spojuje soubor cenných historických budov, otevřený a průchodný terén a estetický zážitek z okolní krajiny,“ uvádí zástupci kolektivu na svém webu.

konigsmuhlekonigsmuhlekonigsmuhlekonigsmuhle
Zobrazit galerii
(9)

O unikátnosti zaniklé osady hovořil v roce 2015 v rozhovoru pro Respekt i dokumentarista Petr Mikšíček, který je s Krušnými horami neodmyslitelně spjat. „Většinu ostatních vesnic v pohraničí srovnala v 50. letech se zemí armáda; zničila tehdy 17 tisíc objektů. V Königsmühle ale stále stojí všech původních šest domů, což je naprostá rarita. Jinde se zpravidla zachoval tak jeden dům; a to ještě jen obvodová zídka, která je tak malá, že v létě zaroste trávou a není ji ani vidět,“ popsal.

Doporučeno
Nejlepší bazény v Praze: Plavecké areály nabízí studentské vstupné i finské sauny Nejlepší bazény v Praze: Plavecké areály nabízí studentské vstupné i finské sauny 5. listopadu 2022 6:00

Kromě samotných domů a land artu můžeš v osadě navštívit i takzvanou útulnu, kde kromě útulna nalezneš i teplo. Jsou tu totiž kamna, kde si můžeš uvařit kávu, čaj nebo si třeba zalít instantní polévku. Můžeš tu spočinout na pár chvil a zakoupit si a přečíst jednu z nabízených knih v bedně pod stolem, je ale možné tu třeba i přespat. Pokud máš rád*a dobrodružství, určitě jdi do toho! Nezapomeň ale po sobě všechen nepořádek zase uklidit – to, v případě přespání, platí třeba i pro toaletní papír v lese. Využij raději místní kadibudku. Také prosím nelez na ruiny domů, už tak jsou ve špatném stavu a my přece chceme, aby osada Königsmühle ještě nějakou dobu lákala návštěvníky do svých tajuplných krás. 

Zaniklá osada Königsmühle nás uchvátila, a to i přesto, že tam bylo poměrně dost lidí. Dokážeme si představit, že během nějakého sychravého rána či pozdního odpoledne, kdy spousta víkendových turistů zůstane raději doma, může mít místo ještě o dost tajemnější atmosféru. Nicméně věříme, že výlet za smutnou připomínkou poválečné historie si užiješ za každého počasí.

konigsmuhle
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse