Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. listopadu 2022 17:50
Čas čtení 1:00

Poslanec Michálek požádal Zemana o milost pro manžele, kteří prováděli rituály s ayahuascou

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Poslanec Michálek požádal Zemana o milost pro manžele, kteří prováděli rituály s ayahuascou
Zdroj: se souhlasem Kauzy Ayahuasca

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek požádal prezidenta Miloše Zemana o udělení milosti pro manžele Kordysovy. Ti byli odsouzeni za provádění rituálů s ayahuascou.

Jakub Michálek (Piráti) požádal prezidenta Miloše Zemana o snížení či prominutí trestu polským manželům Kordysovým. Ti byli v polovině října odsouzeni za nelegální obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů. Rituálů s ayahuascou se během let měly zúčastnit stovky lidí, píše Asociace poskytovatelů adiktologických služeb.

26. srpna 2022 11:11 Čas čtení 1:30 Kauza Ayahuasca: Měla by být ayahuasca dekriminalizována? Podle odborníků ano Kauza Ayahuasca: Měla by být ayahuasca dekriminalizována? Podle odborníků ano

Karolina a Jaroslaw Kordysovi měli v Česku organizovat ceremonie s ayahuascou, kterých se během několika let zúčastnily stovky lidí. Olomoucký soud je proto v polovině října odsoudil k osmi letům za mřížemi. S tím však nesouhlasí nejen část veřejnosti, ale také odborníci a Jakub Michálek (Piráti).

„Trest 8 let vězení za provozování této činnosti, kterou nikomu neublížili, považuji za zcela nepřiměřený. V zemi, kde korupčníci odcházejí od soudu v lepším případě s pokutou a pachatelé znásilnění často vyváznou s podmínkou, je tato nespravedlnost do očí bijící,“ napsal Michálek v dopise, ve kterém Miloše Zemana žádal o snížení či prominutí trestu.

Kordysovi prováděli rituály s psychotropním nápojem ayahuasca mezi lety 2015 až 2020. Podle soudu tak svým klientům nabízeli nápoj, který obsahoval halucinogenní látky DMT, a to i přes to, že věděli, že je v Česku tato látka nelegální.

Podle Michálka však provozováním činnosti nikdo nepřišel k újmě a trest ve výši osmi let za mřížemi neodpovídá společenskému nebezpečí.

Domů
Sdílet
Diskuse