Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
11. listopadu 2022 8:43
Čas čtení 0:59

Na svatého Martina připadá Den válečných veteránů. Vlčí máky symbolizují konec první světové války

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Na svatého Martina připadá Den válečných veteránů. Vlčí máky symbolizují konec první světové války
Zdroj: Pixabay/KelvinStuttard/volně k užití

S 11. listopadem nepřijíždí pouze Martin na bílém koni. Jedná se o významný den, během něhož také skončila první světová válka. Od té doby si připomínáme oběti válečných veteránů vlčími máky.

Dne 11. listopadu 1918 skončil podepsáním příměří ve francouzském Compiègne válečný konflikt, který sebral 18,5 milionu životů a mnohem více jich zničil. Od konce 1. světové války si svět na den sv. Martina připomíná všechny válečné veterány vlčím mákem. Tato rostlina má totiž pro konec prvního globálního válečného konfliktu symbolický význam.

Den válečných veteránů pamatuje nejen na oběti, které ve válečných konfliktech padnou, ale také se snaží skrze charitativní akci, jejímž symbolem je vlčí mák, postarat o veterány, kteří se z války vracejí domů. Máky byly totiž rostlinami, které kvetly na hrobech zemřelých vojáků na západní frontě v 1. světové válce. Odtud symbolika přešla i do charitativní akce, jejímž úkolem je starat se o veterány všech válečných konfliktů.

Lidé podporují koupí vlčích máků veterány i v Česku. Finanční prostředky sbírá nezisková organizace Post Bellum, jejímž účelem je taktéž vyhledávat a nahrávat vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Sbírku pořádá od roku 2014.

Příspěvkem je možné zakoupit vlčí mák, a to jak virtuální, tak ten „opravdový“. „Váš virtuální vlčí mák proměníme ve skutečný a zasadíme ho do symbolického záhonku v Praze, Brně, Ostravě a dalších krajských městech. Červené kvítky připomenou naše hrdiny,“ tvrdí zástupci projektu. 

Anketa:
Máš ve svém okolí někoho, koho se dotkla válka? Ať už teď, nebo v minulosti.
Ano, dotkla se bohužel i mě nebo mých nejbližších.
Někoho ze širší rodiny nebo ze známých.
Ne, osobně nikoho takového neznám.
Ano, dotkla se bohužel i mě nebo mých nejbližších.
50 %
Někoho ze širší rodiny nebo ze známých.
42 %
Ne, osobně nikoho takového neznám.
8 %

Fyzické květy vlčího máku je možné zakoupit celý měsíc na stovkách míst v Česku, kromě toho je možné potkávat tento týden dobrovolníky s kasičkami, kteří je prodávají na ulicích.

Pokud tě zajímají objevené příběhy lidí, kteří se nebáli položit život za svobodu, stránka Dne válečných veteránů je jich plná. Najdeš je pod odkazem zde.

Domů
Sdílet
Diskuse