Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 5:15
Tereza Šnajdrová

Mladí se obávají klimatické krize, pravicového extremismu a nebojí se kritizovat Putina, ukazuje výstava Pokoje

Mladí se obávají klimatické krize, pravicového extremismu a nebojí se kritizovat Putina, ukazuje výstava Pokoje
Zdroj: Refresher/David Marcin
REFRESHER KULTURNÍ AKCE PRAHA UMĚNÍ
Uložit Uložené

V pátek 11. listopadu začala v Praze přehlídka mladého umění Pokoje 2022. Navštívit ji můžeš až do 20. listopadu.

V pátek 11. listopadu se otevřely prostory paláce Hrzánů z Harasova v Praze, ve kterých se až do 20. listopadu budou konat Pokoje 2022 – přehlídka mladého umění. K vidění je více než 25 různých pokojů, všechny ale spojuje letošní téma, kterým jsou „Okraje“.

Mladí umělci otevřeně kritizují válku na Ukrajině, násilí vůči queer lidem nebo domácí násilí. Těšit se ale můžeš i na humor a vtip.

Doporučeno
Studenti UMPRUM upřednostňují nákupy v sekáčích, za oblečení utrácí jen pár stovek měsíčně (Móda z vysoké) Studenti UMPRUM upřednostňují nákupy v sekáčích, za oblečení utrácí jen pár stovek měsíčně (Móda z vysoké) 16. listopadu 2022 7:00

Pokoje 2022 kombinují obavy z budoucnosti a humor

Celetná ulice bude následujících 10 dní hostit mladé umění a design nejen z Česka, ale také Slovenka, Polska, Německa, Maďarska a Ukrajiny. Přehlídka nabízí neotřelý vhled do témat, která tíží nejen nejmladší generace umělců a umělkyň, ale také celou společnost. 

S tématem „Okraje“ tě mladí umělci a umělkyně zavedou na okraje společnosti, okraje pozornosti, ale také okraje chleba. 

„Společné téma Okraje tvoří zastřešující rámec přehlídky a vystavujícím sloužilo jako odrazový můstek a prvotní inspirace, ve zpracování svých pokojů ale měli zcela volnou ruku. Výsledkem je pestrý soubor rozličných způsobů vnímání a přístupů, který nabízí cenný vhled do uvažování, předmětů zájmu i obav nejmladší generace umělců a umělkyň,“ komentovala přehlídku programová ředitelka Pokojů Kamila S. Huptychová.
 
„Nadějné vizionářské experimenty s využitím umělé inteligence tu střídají projekty tematizující obavy z budoucnosti na planetě, která stojí na pokraji nevratných klimatických změn. Mnohým instalacím je ale vlastní i humor, nadsázka a vtip, někteří studenti téma okrajů dovádí do absurdní a zábavné doslovnosti,“ dodala mladá kurátorka.

Doporučeno
Mluvili jsme s padesáti lidmi, kteří se hlásí k Hnutí pro život. Kdo jsou a jak smýšlí? Mluvili jsme s padesáti lidmi, kteří se hlásí k Hnutí pro život. Kdo jsou a jak smýšlí? 10. dubna 2024 13:00

Do přehlídky se přihlásilo na 60 uskupení z uměleckých a designových škol. Uvidíš tu sochařské instalace, průmyslový design, filmový střih, textilní tvorbu, malbu i nová média. Na Pokojích pracovaly dvě stovky studentů a studentek a jejich návštěva stojí za to. 

Pokoje 2022Pokoje 2022Pokoje 2022Pokoje 2022
Zobrazit galerii
(64)

Násilí páchané na queer lidech nebo zem je láva?

V prvním patře přehlídky najdeš zhruba sedm pokojů. Jedním z nich je i ten, ve kterém si můžeš zahrát hru zem je láva. Studenti a studentky FaVU VUT chtěli populární dětskou hrou upozornit na geologickou éru ohně, stoupající teploty a požáry v přírodě. Jako malé děti jsme balancovali na okraji nábytku, jako velcí balancujeme na okraji života a zkázy, která se na nás hrne v souvislosti s globálním oteplováním. Ještě ale máme šanci vyhrát, tak nasedněme na – v případě Pokojů – nafukovací delfíny a dejme se do boje.

Pokoje 2022
Zdroj: Refresher/David Marcin


Hned vedlejší pokoj tě pak zaručeně pobaví. Zdokumentováno je v něm věštění budoucnosti z čaje, ale také možná trochu groteskní uklouznutí na banánu, které může vést až k smrti. To vše za pomoci nahého studenta, který záludný smyk po banánové slupce nepřežil.

Pokoje 2022
Zdroj: Refresher/David Marcin

Další pokoje v prvním patře se věnují lidskému despotismu vůči přírodě, hoaxům, umělé inteligenci, digitálním technologiím, ale také násilí páchanému na queer lidech.
 
V jednom z pokojů se totiž nachází zpětný projektor s barevnými sklíčky, pomocí kterých se návštěvníci*e mohou vyrovnat s vlastními pocity a emocemi, které v nich vyvolala vražda dvou mladých queer lidí v Bratislavě. To vše za doprovodu videa s politikem Tomiem Okamurou (SPD), který prohlásil, že by radši skočil z okna, než aby ho z dětského domova adoptovali gayové.

Pokoje 2022
Zdroj: Refresher/David Marcin

Na okraji společnosti

I v druhém patře najdeš více než pět instalací, které se věnují palčivým tématům. Jak velkou odpovědnost máme za sociální, ekonomické a environmentální otázky? A kdo ponese odpovědnost za svobodu, která nám byla svěřena spolu s dospíváním? Na to se snaží odpovědět studenti a studentky z Maďarské univerzity výtvarných umění.
 
Ateliér sochařství FaVU VUT do paláce Hrzánů z Harasova přivezl desítku soch, které mapují život po generacích. Mileniálové, generace Z, Husákovy děti… některé generace jsou na okraj společnosti vytlačovány, jiné se na něj uchýlí dobrovolně. Návštěvníci*e se proplétají mezi sochami, tlačí se na stěny místnosti a zároveň se snaží dostat ke světlu ve středu místnosti, stejně jako ti, kteří nechtějí žít na okraji společnosti.

Pokoje 2022
Zdroj: Refresher/David Marcin


Jeden z pokojů v druhém patře je věnován Ukrajině. V jeho středu se nachází dlouhý jídelní stůl plný dortíků, svíček, vína, slavnostního prostírání, avšak vše je tak trochu poškozeno, rozbito. Na konci stolu se pak nachází převrhnutý květináč a rozbitá židle. Takto nějak by to podle studentů a studentek UMPRUM a AVU mohlo vypadat v ukrajinských domácnostech, které se od roku 2014 bránily ruské invazi. Když v únoru tohoto roku ruská armáda přece jenom vtrhla do jejich země, domácnosti zachvátila panika.

Pokoje 2022
Zdroj: Refresher/David Marcin

Ortel dortík? Ne, děkuji

Třetí patro je věnováno především pravicovému extremismu. Na něj reaguje pokoj „Nevidím doprava, nevidím doleva“, jehož stěny jsou pokryty replikami demonstračních bannerů a výrobky z historie a současnosti. Cílem studentů a studentek bylo poukázat na vymezení a historii, která by se neměla opakovat, a na to, že bychom měli jít zlatou střední cestou, která je též v místnosti znázorněna. Kvůli extremistickým ideologiím totiž mnohdy můžeme mít pocit, že správná volba neexistuje, že jsem zahnáni do kouta a musíme si vybrat. Pokoj ukazuje, že tomu tak být nemusí. 

Pokoje 2022
Zdroj: Refresher/David Marcin


Z dílny Interaktivních médií FUD UJEP vzešli „Neznámí sousedé“. Koupelna v paláci Hrzánů z Harasova slouží jako interaktivní zvuková instalace, v níž si budeš připadat jako v koupelně panelákového domu. Ze všech stran můžeš slyšet hádky, pomluvy, kulturní stereotypy, odsuzování lidí prchajících před válkou, queer lidí a jiné šíření nenávisti.
 
Vzpamatovat se z koupelny „hrůzy“ pak můžeš v pokoji plném chlebu a soli. „Slovenští studenti na něj použili 30 chlebů a 160 kilo soli,“ komentovala instalaci kurátorka. Projekt má sloužit jako zenová zahrada, reflektuje náš chtíč žít v klidném světě, harmonickém světě, ve kterém jsou jasně definovány etické zásady.

Pokoje 2022
Zdroj: Refresher/David Marcin

Papa Smurf aneb Světoví vůdci nás ženou do záhuby

Nejvyšší patro přivítá návštěvníky*ce nejen pokoji s uměním, ale také chodbou, která je celá pokrytá vzkazy od umělců a umělkyň, ale také příchozích. „Putin je z**d“, „stop šíření nenávisti“, „na flirtování jsou potřeba dva, jinak je to obyčejný obtěžování“ nebo „stop police brutality“, hlásají cedule na stěnách.
 

Pokoje 2022
Zdroj: Refresher/David Marcin


Ve čtvrtém patře pak můžeš vyzkoušet třeba i virtuální realitu, která ti ukáže příběh ženy, jež se stala obětí domácího násilí. „Hlavním motivem naší instalace je okrajový a toliko přehlížený fakt napříč celou společností: ‚násilí na ženách‘. O násilí skoro nikdo nemluví otevřeně, obzvlášť pak oběti, momentálně je to skryté téma. A právě proto jsme nevytvářeli fyzickou instalaci, která je vidět hned. Se zaměřením na možnosti 3D skenování a virtuální reality se nám podařilo zdokumentovat reálný příběh ženy, jež se stala obětí násilí, které je ve většině případů skryté za zdmi bytů,“ uvedli studenti a studentky z FaVU VUT.
 
Za zmínku pak určitě také stojí růžový pokoj osoby bez domova. Tyto lidi často ignorujeme, děláme, jako by ani neexistovali, a stavíme je na okraj společnosti. Mladí umělci a umělkyně proto vytvořili místnost, která ukazuje jejich každodenní život v růžovém světle. Najdeš v ní alkohol, noviny, dřevo na oheň i provizorní postel.

Pokoje 2022
Zdroj: Refresher/David Marcin


Další pokoje se věnují současné klimatické krizi, věčnému boji individuálního jedince o dosáhnutí nejlepší možné pozice nebo revoluci. 

Přehlídka mladého umění Pokoje 
V paláci Hrzánů z Harasova na adrese Celetná 12 se koná již jedenáctý ročník přehlídky mladého umění Pokoje. Návštěvníkům budou prostory paláce otevřeny od 12. do 20. listopadu, od 10:00 do 22:00 hodin. 

Za vstupné zaplatí dospělí 150 korun, studenti a senioři 100 korun a studenti uměleckých škol 80 korun.

V roce 2022 se do otevřené výzvy přihlásilo 60 uskupení z uměleckých škol z celé republiky, do kurátorského výběru se pak dostaly projekty reprezentující třináct institucí. Od pražské AVU, která pod svá křídla přijala i studentky z Ukrajiny prchající před válkou, přes brněnskou FAVU až po Technickou univerzitu v Liberci.

Novinkou letošního ročníku je účast studentů a studentek čtyř zahraničních vysokých škol – Maďarské univerzity výtvarného umění, Akademie výtvarných umění ve Varšavě, Akademie umění v Banské Bystrici a Bard College z Berlína.

Letošnímu ročníku přehlídky udělilo záštitu osm tuzemských vysokých škol: Fakulta architektury Českého vysokého učení technického v Praze, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni, Fakulta umění a architektury Technické univerzity v Liberci, Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta umění Ostravské univerzity, Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně a také UMPRUM neboli Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze. 
Domů
Sdílet
Diskuse