Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta TASR
11. listopadu 2022 15:10
Čas čtení 1:10

Ukrajinská vlajka a národní písně. Cherson je pod kontrolou ukrajinských vojáků

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Ruští vojáci se již zcela stáhli z jihoukrajinského města Cherson.

Jihoukrajinské město Cherson je téměř pod úplnou kontrolou ukrajinské armády. Informuje o tom agentura TASR s odvoláním na televizi Sky News. Ruská armáda již v pátečních ranních hodinách oznámila, že dokončila odsun jednotek z města na levý břeh řeky Dněpr. Začala s ním během čtvrtka.

Britská televize se ve zprávách o situaci v Chersonu odvolává na nejmenovaného představitele města. Podle něj úřady nařídily civilistům zůstat ve svých domovech, zatímco ukrajinské jednotky vyhledávají případné zbývající ruské vojáky. Mnozí ruští vojáci se údajně utopili během přesunu přes řeku Dněpr.

Na sociálních sítích se v pátek začaly šířit fotografie Antonovského mostu v Chersonu, na kterém z velké části chybí nosníky i pilíře. Šlo o strategický silniční most z Chersonu přes řeku Dněpr, jelikož nejbližší silniční most přes tento veletok se nachází ve vzdálenosti více než 70 kilometrů.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Nexta informuje také o dalších vesnicích, které Ukrajina považuje za osvobozené. Jedná se o desítky přilehlých oblastí. Lidé ve městě Cherson i v přilehlých oblastech vychází do ulic a vyvěšují ukrajinské vlajky. Ozývají se také ukrajinské písně.

Muž poděkoval ukrajinským ozbrojeným složkám. Za jejich služby se jim odměnil pirožky. Podle poslance Oleksije Gončarenka není jasné, jak je uvařil. Místní domy jsou totiž po okupaci v dezolátním stavu.
Muž poděkoval ukrajinským ozbrojeným složkám. Za jejich služby se jim odměnil pirožky. Podle poslance Oleksije Gončarenka není jasné, jak je uvařil. Místní domy jsou totiž po okupaci v dezolátním stavu. Zdroj: Oleksij Gončarenko/Parlament Ukrajiny/volně k užití

„Ukrajinští vojáci jsou již na centrálním náměstí v Chersonu. Místní obyvatelé se neubrání radosti. Skandují ‚ZFU‘ (ozbrojené složky Ukrajiny, pozn. red.),“ napsala na Twitter členka ukrajinského parlamentu Inna Sovsun.

Cherson byl prvním velkým městem, které ruské jednotky obsadily na Ukrajině, a to již krátce po začátku invaze v únoru letošního roku. Je také jednou z ukrajinských oblastí, které Rusko prohlásilo za anektované. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil stažení ruských sil z Chersonu ve středu.

Domů
Sdílet
Diskuse