Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. listopadu 2022 12:00
Čas čtení 1:20

Mapa kriminality: Podívej se, jaké trestné činy se dějí ve tvém městě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mapa kriminality: Podívej se, jaké trestné činy se dějí ve tvém městě
Zdroj: Městská policie hl. m. Prahy

Se speciální mapou přišlo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policií ČR, zástupci Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a samosprávami.

Ministerstvo vnitra po více než ročním testování spustilo ve spolupráci s policií Mapu kriminality. Jde o interaktivní nástroj, který pomáhá veřejnosti i samotným obcím a městům snižovat kriminalitu, cíleně plánovat policejní hlídky i preventivní opatření do rizikových míst. 

9. listopadu 2022 15:15 Čas čtení 1:09 Mladík omylem zapálil Penny v Chodově. Chtěl si nabít telefon Mladík omylem zapálil Penny v Chodově. Chtěl si nabít telefon

Mapa slouží veřejnosti, obcím i policejním orgánům

Mapa podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) tři roviny. „Jedna z nich je určená pro veřejnost, aby lidé sami viděli třeba ve své obci nebo městě, v jak nebezpečné lokalitě žijí, zda tam dochází k nějaké trestné činnosti.“ Lidé se k mapě dostanou bez přihlášení a najdou informace o počtech deliktů v určité oblasti za období, jaké si na mapě zvolí. Můžou si vybrat, jaké konkrétní trestné činy chtějí zobrazit. Vzhledem k ochraně osobních údajů a ochraně obětí zločinů se ale na mapě nezobrazí konkrétní místo činu.

Kromě toho slouží mapa také městům a obcím. Jejich představitelé se do aplikace mohou přihlásit a dostanou se k dalším možnostem. Sami tam mohou vkládat data o přestupcích. Třetí rovinou jsou prediktivní mapy kriminality. Ty může využít například Policie ČR pro plánování služeb policistů a jejich vysílání do vytipovaných lokalit.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Že je to skvělý nástroj, to vím i z vlastní zkušenosti z mého domovského Kolína. A mám velkou radost, že i ostatní obce, potažmo obecní a městské policie, považují mapy kriminality za již nepostradatelné a plánují je využívat do budoucna,“ uvedl Rakušan. „Mapy kriminality v podobě, která je k dispozici Policii České republiky, obcím nebo široké veřejnosti, představují efektivní nástroj prevence kriminality, který může být zároveň vzorem otevřeného přístupu orgánů státní správy,“ doplnil ho policejní prezident Martin Vondrášek.

Vyhledat trestné činy a detaily k nim ve své obci nebo městě můžeš tady. V sobotních dopoledních hodinách ale vyhledání konkrétního místa nefungovalo. Své bydliště ale můžeš i tak najít pomocí přiblížení mapy. 
Domů
Sdílet
Diskuse