Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
12. listopadu 2022 14:13
Čas čtení 0:55

V Sydney zakotvila výletní loď, 800 pasažérů má koronavirus

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Sydney zakotvila výletní loď, 800 pasažérů má koronavirus
Zdroj: Flickr/volně k užití

Na palubě lodi, která vyplula z Nového Zélandu, se nacházelo 4600 cestujících a členů posádky.

Výletní loď Majestic Princess, na jejíž palubě se nacházelo 800 pasažérů nakažených koronavirem, v sobotu zakotvila v přístavu v australském Sydney. Ministryně pro domácí záležitosti Clare O'Neil veřejnost ujistila, že místní úřady budou při vyloďování cestujících dodržovat příslušné covidové protokoly.

Nakažení téměř nevykazovali příznaky

Na palubě lodi, která se plavila z Nového Zélandu, se nacházelo 4600 cestujících a členů posádky. Podle Marguerite Fitzgerald, ředitelky společnosti Carnival Australia, která plavidlo provozuje, začali mít lidé pozitivní testy na koronavirus přibližně v polovině dvanáctidenní plavby. Všichni nakažení však vykazovali jen mírné nebo žádné příznaky onemocnění.

Zdravotnické úřady Nového Jižního Walesu vyhodnotily stupeň rizika přenosu na výletní lodi jako velmi vysoký. V takovém případě je na palubě 100 a více pozitivních případů na tisíc osob a plavidlo není schopné poskytovat základní služby, hlavně kvůli nedostatku personálu.

The Guardian uvedl, že vypuknutí nákazy na palubě Majestic Princess připomíná podobný případ z roku 2020, kdy se na lodi Ruby Princess, která také zakotvila v Sydney, nakazilo koronavirem 914 osob a 28 lidí onemocnění podlehlo. Ministryně O'Neil však veřejnost ujistila, že úřady po tomto incidentu vytvořily speciální covidové protokoly, které budou při vyloďování nakažených pasažérů z Majestic Princess dodržovat. 

Australská vláda tento týden oznámila, že v zemi začal stoupat počet nových případů nákazy koronavirem, jedná se zejména o subvariantu omikronu XBB. Například v Queenslandu už obyvatelům doporučila na některých vybraných místech nosit roušky. Jde o zdravotnická zařízení nebo veřejnou dopravu. 

Domů
Sdílet
Diskuse