Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2022 9:30
Čas čtení 6:13
Daniel Mikolášik

Kdo je slovenský milionový tiktoker Adrián Figa? Šíří hoaxy a podporuje Putina

Kdo je slovenský milionový tiktoker Adrián Figa? Šíří hoaxy a podporuje Putina
Zdroj: TV JOJ/propagační materiál
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Figa není jen nevinný zpívající tiktoker. Jeho údajná komunikace s nezletilými dívkami, která vykazuje znaky sexuálního predátorství, nebo soustavné sdílení dezinformací a podpora prokremelské propagandy mohou být mnohem nebezpečnější.

Na TikToku má téměř 90 tisíc followerů a na některých videích má milionová zhlédnutí. Proslavil se zejména díky bizarním a infantilním videím, v nichž zpívá o Pigi čaji či kukuřici v konzervě. Ne každý jeho follower je ale jeho fanouškem. Mnozí ho sledují jen z recese a v komentářích si z něj utahují.

Při jeho vystupování na sociálních sítích se však vynořují otázky a pochybnosti o jeho psychickém zdraví. V jednom z živých vysílání na TikToku tvrdil, že je mentálně naprosto v pořádku a nikdy mu nediagnostikovali žádnou poruchu. Je proto možné, že zkrátka jen pochopil jednoduchý klíč k úspěchu na TikToku a všechna jeho bizarní videa jsou součástí promyšlené strategie, jak vyvolat co největší interakce, aby se jeho tvorba šířila.

Jeho videa jsou nevinná. Mnohem nebezpečnější může být jeho údajná komunikace s nezletilými dívkami, která vykazuje znaky sexuálního predátorství na internetu, nebo soustavné sdílení dezinformací, podpora prokremelské propagandy či sympatizování s fašisty.

Kdo je ve skutečnosti Adrián Figa, na kterého se poslední týdny valí obvinění z pedofilie, a jak se dostal mezi nejsledovanější Slováky na TikToku?

Adriána Figu jsme oslovili a nabídli mu možnost vyjádřit se do článku. Tuto nabídku ale ignoroval.

Kariéru odstartoval v televizi, všech pět pokusů skončilo fiaskem

Adrián Figa, který na internetu vystupuje pod pseudonymem @adrianoofigoo, se poprvé veřejnosti představil už v roce 2017 na obrazovkách TV JOJ v rámci seznamovací show Take me out. V ní vystoupil jako prostořeký a energický mladý muž se svými abstraktními uměleckými výkony. Dívkám nejprve zatancoval a pak zazpíval píseň Láska moja od skupiny Elán.

Sice se mu nepodařilo zaujmout ani jednu ze třiceti žen hledajících partnera, ale štěstí v showbyznysu zkoušel i nadále. O rok později se jako čtyřiadvacetiletý prodejce přírodní kosmetiky objevil v talentové show Česko Slovensko má talent na obrazovkách stejné televize.

V soutěži se porotce snažil zaujmout individualistickým podáním skladby Love song od Paľa Habery. To se mu ale nepodařilo, po několika vteřinách jeho vystoupení ukončil zvuk tří X, což znamenalo, že v castingu nepostupuje. Ani tento neúspěch ho neodradil a v roce 2019 se v talentové show objevil opět.

„Minulý rok jsem dopadl ne špatně, ale nepostoupil jsem. I z neúspěchu se může člověk poučit, když na sobě bude pracovat. Mám pořád nové nápady. Od té doby jsem začal skládat vlastní písně, zatím jsem jich složil jedenáct,“ řekl Figa během svého druhého ČSMT castingu.

Během něj vylil srdce své platonické lásce – zpěvačce Simě Magušinové – vlastní skladbou Sni o mně, kterou jí věnoval. Přestože tentokrát u něj porotci viděli pěvecký posun, a dva z nich ho dokonce chtěli poslat do dalšího kola, na postup to opět nestačilo.

Jeho čtvrtý neúspěšný pokus prosadit se v showbyznysu byl v roce 2020 v pěvecké soutěži SuperStar na obrazovkách televize Markíza. Opět se prezentoval svou vlastní tvorbou a opět neúspěšně. „Zpěvák z tebe nikdy nebude. Nemáš hlas, nemáš intonaci,“ řekl mu na castingu porotce Paľo Habera.


Adrián však s verdiktem poroty nesouhlasil. „Zklamalo mě to, že bych měl přestat se zpěvem. S tím nesouhlasím, samozřejmě. Zpěv jsem také vystudoval. I když jsem nepostoupil, chci lidem ukázat, že na to mám a že o mně ještě uslyší,“ vzkázal suverénně.

Pátý pokus prosadit se v telce nastal loni, opět v SuperStar. Tentokrát už jako sedmadvacetiletý pěstitel citrusů zazpíval skladbu Unikát z repertoáru Marie Čírové. Z castingového kola však opět nepostoupil.

Naposledy se Figa mihl ve vysílání TV JOJ během show Bez servítky, kde během pořadu jednoho z účastníků společně s kamarádem Marošem, který vystupuje pod přezdívkou Jeffy Boy, zazpívali hit Lady Carneval od Karla Gotta. Program však skončil fiaskem, a jeden z účinkujících se dokonce rozhodl odejít z místnosti.

Rusofil, který má zálibu v meteorologii a šíření hoaxů


To, zda Figa viděl v televizi reálnou šanci prosadit se zpěvem a vyhrát talentovou soutěž, nebo jen možnost dostat se do povědomí a stát se influencerem, je sporné. Jeho účast v televizních show mu však pomohla vybudovat si první základnu fanoušků na Facebooku, kde si vytvořil profil označený jako veřejně známá osoba.

Zpočátku prezentoval svoji zálibu v meteorologii a produkoval videa, ve kterých předpovídal počasí. Později se však na jeho stránce začaly stále častěji objevovat politické názory, v nichž obhajoval Vladimira Putina a šířil prokremelskou propagandu, a to i poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Pravidelně sdílí příspěvky s popisy „Rusko je svoboda“ nebo „stojím za Ruskem“. Kromě obhajování Putinova režimu často chválí i maďarského premiéra Viktora Orbána, který například otevřeně idealizuje „nemíchanou maďarskou rasu“, či bývalého republikánského prezidenta USA Donalda Trumpa.

Aby toho nebylo málo, Figa na Facebooku často šíří i nebezpečné hoaxy o vakcínách, koronaviru či migrantech. Nejednou na jeho dezinformace veřejně upozorňovala i Policie Slovenské republiky. Před několika měsíci policie vyvrátila hoax z Figova příspěvku, ve kterém tvrdil, že na Slovensko přijede 40 000 migrantů z Afghánistánu na základě jakési mezinárodní dohody. Šlo však jen o senzaci a lež, kterou vyvrátilo i ministerstvo vnitra.

Podporuje kotlebovce, pravidelně chodil na protesty LSNS

Kromě politiky Putina má Figa blízko i k fašistům a bývalé slovenské vládní straně Směr. Zejména během prvního roku pandemie na svých profilech velmi intenzivně podporoval celostátní protivládní protesty, protesty proti pandemickým opatřením či protest proti obranné smlouvě s USA, kterých se i osobně účastnil a z nichž na své stránce vysílal živě.

Na jeho profilu dosud najdeš uložený záznam například z protivládního protestu ze 17. listopadu 2020 před Prezidentským palácem, kde tehdy řečnili komunisté, kotlebovci i slovenský expremiér Ján Čarnogurský.

Figa vysílal i z dalšího protivládního protestu v Bratislavě, na kterém vystoupil i předseda LSNS Marian Kotleba, poslanec Milan Mazurek či europoslanec Milan Uhrík. Společně vyzývali k demisi Matovičovy vlády. Protest se hemžil především vlajkami strany Mariana Kotleby. Kromě něj se Figa zúčastnil i dalších protestů, které kotlebovi buď organizovali, nebo vyzývali lidi, aby se jich zúčastnili.

V březnu 2021, kdy bývalý člen LSNS a europoslanec Milan Uhrík založil novou mimoparlamentní stranu Republika, se na profilu Adriána Figy objevilo propagační video nového hnutí, ke kterému napsal: „Zachraňme Slovensko společně. V poslední chvíli, ale spolu to dokážeme. Přidejte se k nám,“ a přidal i program strany, který popsal jako „náš“.

Figa se však nenachází v oficiálním seznamu členů na webu hnutí Republika, z čehož může vyplývat, že je buď stínovým členem strany, nebo jen náruživým sympatizantem. Faktem však zůstává, že jeho rétorika a obsah příspěvků korespondují s tím, co ve svých stanoviscích prosazují bývalí spolupracovníci Mariana Kotleby. Figa pravidelně sdílí i příspěvky Milana Uhríka a na jeho profilu najdeš také jeho fotku s logem hnutí.

Na infantilních videích má miliony zhlédnutí

Přestože jeho snaha byla velká, na Facebooku dokázal oslovit „jen“ několik tisíc uživatelů. Jeho největší „boom“ však přišel až poté, co objevil kouzlo TikToku. Algoritmus populární čínské sociální sítě patřící společnosti Bytedance mu totiž perfektně zahrál do karet.

Algoritmy jsou klíčovým způsobem, jak se sociální síť snaží uživatele zaujmout a udržet jejich pozornost. TikTok vybírá trendující videa podle interakcí a tvých lajků na jiných videích, ale také podle toho, které účty sleduješ, které tvůrce si skryješ, která videa komentuješ, lajkuješ, uložíš, která videa dokoukáš do konce, nebo naopak která videa označíš za nezajímavá.

Na TikToku si Figa za krátký čas získal desítky tisíc followerů, a na některých videích má dokonce milionová zhlédnutí. Jeho šablona je jednoduchá, ale funguje. V infantilních videích hovoří převážně k mladšímu publiku, vytváří například osobité zpívané reklamy na různé produkty.

Mezi jeho nejúspěšnější videa patří ta, v nichž zpívá o Pepsi cole, Pigi čaji, jogurtech Jogobella či kukuřici v konzervě značky Bonduelle. Jedná se o jednoduché skladby s chytlavou melodií a bizarním provedením, což je snad nejzákladnější klíč k virálnímu videu na TikToku. Na kukuřici má už dva miliony zhlédnutí.

V repertoáru tohoto 28letého tiktokera však najdeš ještě mnohem větší bizarnosti, jako například videa, ve kterých vyslovuje anglické výrazy pod vodou, zpívá s párkem v ústech, tančí se sklenicí na hlavě, zpívá v bubnu pračky či zkouší atrakce určené pro děti.

Podezříván je z predátorského chování

V posledních týdnech však na sociálních sítích mnohem více než kukuřice Bonduelle rezonují příspěvky, ve kterých je Adrián Figa podezříván z predátorského chování. Uniklo totiž několik údajných konverzací Figy s různými nezletilými dívkami, se kterými sextinguje, ptá se na jejich intimní partie a sexuální zkušenosti, či dokonce posílá polonahé fotky nebo je od dívek žádá.

Jedna z údajných obětí promluvila ve videu od uživatele Frosterik, se kterým Figa předtím vysílal živě. „Chci se vyjádřit k Adriánu Figovi. Ten chlap mi vypisuje, i když ví, že mi je jen 14. Také mým kamarádkám, kterým je 14 až 16, a myslím, že by se to mělo začít řešit. Ten chlap je pedofil a na sociálních sítích ho plno lidí podporuje, a to musí skončit,“ zaznělo ve videu, ve kterém je zveřejněna i údajná komunikace mezi obětí a Figem.

Na toto video Figa reagoval se slovy, že se svým právníkem připravují trestní oznámení za pomluvy na uživatele Frosterika, jakož i na dívky, které ho prý klamavě obviňují z pedofilie. Internetová komunikace s nezletilými dívkami, která vykazuje znaky sexuálního predátorství, je podle něj lež.

Uniklé fotografie komunikací a důkazní materiál jsme poskytli policii a také možnost vyjádřit se do článku s odpověďmi na otázky, zda je Figovo chování protizákonné, případně zda ho už někdo nahlásil a zda se policie obviněními zabývá. Podle našich informací totiž už některé z obětí měly proti Figovi vypovídat na policii. Mluvčí Krajského ředitelství PZ v Bratislavě Michal Szeiff však na naše dotazy do uzávěrky neodpověděl. V případě dodatečně poskytnutého stanoviska budeme článek aktualizovat.

Domů
Sdílet
Diskuse